В категории: Брой 9-10/2012, Електроинсталация, Осветление

Интелигентно външно осветление с високочестотни сензори iHF

Читателски въпрос:

„Има ли сензор, който не се задейства от животни? Както е при охранителните сензори.“

Александър

С непрестанното нарастване на броя на публикуваните на сайта на списание „Направи сам“ статии (към октомври 2012 – общо 1061) и все по-голямата читателска аудитория (над 1 млн. посещения общо само за първите 9 месеца на 2012 г.) лавинообразно се увеличава и количеството на читателските писма, които получаваме в редакцията. Стремим се на всеки от читателите да отговаряме – било лично, било като препращаме запитванията към компетентни по конкретната тема фирми и те отговарят директно на поставените въпроси. Отговорите на въпроси, които по наше мнение, представляват интерес за по-широк читателски кръг и подходящо допълват информацията, съдържаща се в дадена статия, публикуваме на сайта.

Запитването на читателя, който се е представил само с малкото си име – Александър, е от тези, които изискват по-подробно проучване, защото засягат тема, за която може да прибегнем към познатото клише, че представлява „голям обществен интерес“. Затова отговорът на така зададения кратък въпрос прерасна в самостоятелна статия.

Неговият въпрос е породен от прочитане на статията „Професионални светодиодни прожектори Steinel XLED 10 и Steinel XLED 25“ . В нея са описани светодиодни прожектори от професионалната серия на водещата в сферата на осветителните тела немска фирма Steinel. Макар и да използват най-модерните и енергоспестяващи източници на светлина, каквито към момента са светодиодите (LED), тези прожектори, както и всички осветителни тела за външна употреба досега имат пасивни инфрачервени сензори за движение. Те ги управляват, като ги включват за зададен период от време само, когато в обсега им на действие навлезе движещо се тяло с по-висока от околната среда температура – човек, автомобил или животно. При този вид сензори регулировката на обхвата на действие се прави механично чрез поставяне на бленда, чувствителността им не може да се настройва достатъчно точно, поради което лампата се пали нощем и когато не е необходимо – я от преминало куче или котка, дори и от раздвижени от вятъра клони.

Именно това е проблемът, чието решаване нашият читател търси.

Пасивните инфрачервени сензори са не само първите, използвани за автоматично управление на осветителните тела, но и все още доминират при външните осветителни тела. В повечето случаи те вършат достатъчно добра работа, а и са ценово най-изгодни. За техните силни и по-слаби страни може да се прочете в НС 12/2010.

Най-новото развитие на този вид сензори на Steinel е моделът sensIQ, който е титулуван като „най-интелигентният“ сред тях. Обхватът на действие на този сензор е до 20 m при кръгов обхват 300°. Има три зони на наблюдение, като чувствителността му на задействане във всяка от тях може да се настройва от 2 m до пълния обхват със стъпка от 1 m. Благодарение на това сензорът позволява в много голяма степен да бъде елиминирано включването на осветителното тяло поради движение дребни животни, например. Към това ще добавим, че сензорът sensIQ има степен на защита IP 54, което означава, че е защитен срещу проникване на прах и обливане с вода, което го прави подходящ не само за вътрешна, но и за външна употреба. Той има и редица други съществени предимства, които са разгледани в посочената статия.

Към днешна дата с казаното дотук бихме изчерпали възможния отговор на читателското запитване. На пазара, поне сред продуктите на Steinel, няма нищо по-добро за управлявано чрез сензор за движение външно осветление, няма и на официалния сайт на немската компания.

За щастие обаче, разполагаме с възможността да повдигнем завесата към недалечното бъдеще и по-точно към началото на 2013 г., когато Steinel ще пусне първите си външни осветителни тела с високочестотни (HF) сензори. Тази изпреварваща информация за новостите в продуктовата гама на Steinel дължим отново на инж. Стефан Стефанов, ръководител направление „Електрически инструменти“ в „Ташев-Галвинг“ ООД, официалният дистрибутор на Steinel за България.

Сензорите, използващи високочестотния принцип на работа (HF) не са новост в производствената програма на немската фирма и досега се използваха в професионалната серия осветителни тела за вътрешно осветление. Накратко тези сензори излъчват електромагнитни вълни с висока честота (5,8 GHz), като улавят и анализират отразените от околните предмети сигнали. Те са в състояние да улавят и най-малкото движение в обсега им на действие. Работата им не се влияе от температурата на околната среда, нито от посоката на движение на навлязло в обсега им тяло или предмет. Те позволяват много по-точно настройване на чувствителността и зоната на обхват, както и да бъдат скрити във вътрешността на осветителното тяло.

Новостта в случая се съдържа в това, че конструкторите на Steinel са създали високочестотен сензор, подходящ за условията, характерни за външното осветление. Въз основа на него е създадена първата в света серия от три лампи за външно осветление, при които сензорът за движение е поставен в тялото им, поради което отвън е напълно незабележим. За обозначаване на новия високочестотен сензор и работещите с него осветителни тела е използвана абревиатурата iHF. Така кръстниците на новата серия заявяват, че към принципа на действие на сензора (HF) е добавено новото качество, което той привнася в съчетание с иновативната система за анализ на отразените към сензора сигнали – забележителна по-висока интелигентност във функционалността на осветителното тяло.

Като начало новата серия осветителни тела за външна употреба с високочестотен сензор ще бъде представена от три модела – L 800 LED iHF, L 810 LED iHF и L 820 LED iHF. Източникът на светлина и при трите са мощни светодиоди, които наред с много ниското потребление на електроенергия се характеризират и с изключителна дълготрайност. Те на практика може да бъдат смятани за вечни, защото при средно 4,5 часа светене на денонощие животът им се оценява на около 30 години. Веднъж монтирано, осветителното тяло повече не се нуждае от поддръжка.

Използването на новия вид сензори е позволило на конструкторите на Steinel за пръв път да създадат осветително тяло с изчистената, елегантна линия, без сензорът да стърчи и да се вижда отвън. Освен това, както вече споменахме, високочестотният сензор работи значително по-прецизно, значително по-вярно регистрира наличието на движещ се човек или автомобил в зоната на покритие, като практически се елиминира включване на осветлението, причинено от дребни животни, движение на клони или дъжд. Чувствителността на сензора е еднакво висока както в тангенциална, така и в радиална посока. Зоната на обхват е между 2 и 5 m, като чувствителността му може плавно да се регулира в тези граници. Ъгълът на обхват на сензора е 180°. Продължителността на светене на лампата след включването й от сензора се регулира в границите от 5 s до 15 min. Границата на околната осветеност, при която сензорът се активира, може да се настройва плавно – от ниво на осветеност 2 Lux до 2000 Lux. Сензорът може да работи и в режим, при който източникът на светлина да бъде постоянно включен при 10% от номиналната мощност, което осигурява фоново, съвсем икономично осветление през нощта. При наличие на движение осветлението се включва с пълна мощност. За да не причинят заслепяване с мигновеното си запалване, лампите имат система за плавно повишаване на яркостта. Това се възприема приятно за окото и няма опасност да бъде стреснат попадащ в зоната на видимост на сензора човек.

Моделите L 800 LED iHF, L 810 LED iHF и L 820 LED iHF са предназначени за външно осветление. Първият излъчва светлинен поток 400 lm, а останалите два – 600 lm. Електрическата им мощност е съответно 8 и 12 W. Светлинният добив и на трите е висок – 50 lm/W, което е с около 4,5 пъти повече от крушките с нажежаема жичка. Първото осветително тяло е еквивалентно на обикновена крушка с мощност около 40 W, а останалите две – на крушки с мощност около 60 W.

Цветовата температура на излъчваната от трите осветителни тела светлина е 3350 K, поради което човешкото око я възприема като по-топла от дневната.

Лампата L 800 LED iHF свети само надолу, докато останалите две осветяват пространството както под себе си, така и част от фасадата нагоре. Така освен удобство и безопасност при движение в близост до сградата в тъмните часове на денонощието, тези лампи осигуряват и ефектно декоративно осветление. Моделът L 820 LED iHF се различава от L 810 LED iHF по това, че е комбиниран с осветена плочка, върху която е написан номерът на сградата. Тя може да се постави от долната или от горната страна на лампата.

Лампите имат клас на защита IP 44, което ги прави защитени срещу дъждовните пръски и струи, независимо от посоката им.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на  „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Интелигентно външно осветление с високочестотни сензори iHF”

mihail | януари 29th, 2013 at 9:16 pm

Как се свързват?

„Направи сам“: Високочестотният сензор се свързва по същия начин, както и инфрачервените.
В техническата документация, която придружава всеки такъв уред, има и електрическа схема за свързване на сензора и управляваното от него осветително тяло.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото