Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Електрически удължители и разклонители Brennenstuhl

В НС 7-8/2012 представихме лампите, захранвани чрез слънчеви панели, на немската фирма Brennenstuhl. Избрахме тази тема от една страна поради големия интерес към използването на слънчевата енергия вече и за битови цели а от друга се съобразихме с летния отпускарски период. Слънчевите панели и захранваните от тях лампи и други електроуреди обаче са само малка част от продуктовата гама, с която компанията се е наложила в Германия и ред други страни.

Основната дейност на фирмата е производството на най-различни по вид, дължина, напречно сечение, вид на контактите и др. характеристики удължителни електрически кабели и разклонители, защитени срещу проникване на водни пръски, с вградена термозащита срещу претоварване, някои и с дефектнотокова защита. Разнообразието от модели е изключително голямо и за всеки вид дейност и условия на експлоатация компанията предлага подходящото решение. Пазарът на устройства за свързване на различни машини, електроинструменти или битови електроуреди е изключително голям, а приложенията им са най-разнообразни. Това обяснява изключително богатата палитра, която Brennenstuhl предлага за професионалната практика, за домашната работилница или просто за домакинствата. Компанията специално подчертава, че всички те са произведени в Германия, което само по себе си е гаранция за високото им качество, надеждност и безопасност. Това, естествено, е особено важно за изделия, провеждащи електрически ток с мрежово напрежение и изпълняват всички стандарти на ЕС за този вид изделия. Което е добре за Германия, е добре прието и в останалите членове на евросъюза. Изделията на Brennenstuhl се продават с гаранция от производителя 3 или 5 години.

Повод да открехнем вратата към тази част от производствената програма на немската компания е, че нейните продукти са достъпни и на българския пазар, за което Brennenstuhl са избрали фирма „Ташев-Галвинг“ като свой партньор в България.

Ще се опитаме да направим кратък преглед на производствената палитра, която включва 79 различни видове удължители с ясното съзнание, че в една статия това е непостижима задача.

За употреба в дома се предлагат различни по изпълнение удължители, като особено популярни са комбинираните с разклонител от серията Comfort-Line CL-S. Кабелът с дължина 3 m се навива на макара, която е поставена и се върти свободно в елегантна пластмасова кутия с формата на диск и размери 18,5х6 cm. Напречното сечение на многожичния проводник е 1,5 mm². Удължителят е пригоден за захранване на електроуреди с максимална мощност 3500 W (max сила на тока 16 А). Има термична защита, която изключва електрозахранването при повишаване на температурата поради претоварване. Четирите контакта са защитени срещу неволно бъркане, като отворите им са затворени с пластмасова пластина, която се отмества при вкарване на щифтовете на щепсела. Такива защити имат всички разклонители и удължителни кабели на Brennenstuhl и поради това повече няма да ги споменаваме.

На най-голямо пазарно търсене в Европа се радват удължителите от серията Vario-Line. Те се предлагат в няколко модела, които се различават най-вече по дължината на кабела – 5, 10 или 15 m. Имат по четири контакта тип шуко със споменатите вече два вида защити. Пригодени са за захранване на електроуреди с консумация до 10 А (2200 W). Кутията им е изработена от удароустойчива пластмаса. Имат удобна за носене и окачване ръкохватка, както и два крака, върху които стоят стабилно изправени. Продават се с гаранция от производителя 3 години.

Най-нови от тази група удължители с разклонител са моделите от серията Primera-Line. Правоъгълната форма на кутията позволява да се използват поставени вертикално или в легнало положение. Удължителят има удобна за пренасянето му ръкохватка. Предлага се с дължина на кабела 5/10 m и напречно сечение1,5 mm. Моделът Primera-Line Box-S има в допълнение капачки, които затварят плътно отворите на контактите, когато не се ползват, както и електрически ключ, който свети, когато е включен. Дължината на кабела е 10 m при същото напречно сечение. Гаранцията на производителя е 3 години.

Brennenstuhl предлага и обширна палитра от барабанни удължители – към момента 52 модела, разпределени в няколко серии. При тях барабанът, върху който се навива електрическият кабел, е открит. Той е монтиран на метална стойка, която го държи във вертикално положение. Този вид удължители са предназначени за осигуряване на захранване с електрически ток на по-голямо разстояние от контакта на електроинсталацията, поради което са подходящи за работа в градината, при строителни и ремонтни дейности, за използване в природна среда – например за свързване на електроуреди с електрическата инсталация на кемпер, за захранване на акумулаторните батерии на лодки и др. В зависимост от модела дължината на кабела е от 15 до 50 m. Всички те имат и вградена термична защита срещу претоварване със светлинна сигнализация при нейното задействане. Барабаните им са изработени от удароустойчива пластмаса (Breflex), от неръждаема или поцинкована стоманена ламарина. Стойката е направена от поцинковани стоманени пръчки. Преобладаващата част от барабанните удължители имат четири контакта тип шуко, които се затварят с капачки. Те са защитени срещу проникване на твърди частици с диаметър, по-голям от 1 mm и срещу водни пръски идващи от произволна посока (степен на защита IP44). Има и разклонители с индустриални щепсели, контакти и щекери.

Характерна за част от барабанните удължители на Brennenstuhl е системата BRETEC, благодарение на която плочата с контактите не е твърдо свързана с барабана и остава неподвижна, докато той се върти при развиване или навиване на кабела. Това е много голямо удобство, защото веднъж за винаги се избягва крайно неприятното усукване на включените към контактите кабели дори и само при 1–2 завъртания на барабана. Друго удобство при част от моделите е системата, която служи за навиване на кабела върху барабана (Rol’Up-System). Вместо продължителното, т.е. досадно и уморяващо ръката въртене на барабана посредством странично разположена къса ръкохватка, при тези модели навиването на кабела става лесно и бързо чрез издърпване на въже с ръкохватка в края, наподобяващо стартовото въже за ръчно запалване на малки двигатели с вътрешно горене.

Стандартната серия барабанни удължители, наименувана Garant, включва към момента 21 модела с разнообразно приложение – най-често за непродължително електрозахранване при работа в градината, за извършване на строителни и ремонтни дейности. Част от тях имат системата BRETEC, други – Rol’Up-System. Всички модели от тази група са защитени срещу водни пръски и твърди частици с големина над 1 mm (IP 44).

Така например моделът Garant G Bretec е специално предназначен за захранване на градински електроинструменти – тримери и колесни косачки на трева, дробилки за клони, верижни триони и др. Предлага се във варианти с 25 и 50 m кабел и е подходящ за захранване на електроинструменти с мощност до 3500 W (16 А сила на тока). Барабанът е изработен от здрава, удароустойчива пластмаса Breflex, има система против усукване на изходящия кабел BRETEC. Предвиден е за захранване на един уред чрез щекер.

За любителите на пътешествия с кемпер, каравана, яхта или моторна лодка се предлага специалният удължител Garant G CEE IP 44. Той има щепсел и щекер по стандарта CEE 220 V/16 A, както и кабел (SUPER-SOLID) с висока механична здравина, устойчивост на изтриване, на масла и ултравиолетовите лъчи на слънцето. Той запазва еластичността си при температури до –35 °С.

Серията Brobusta (9 модела) е специално разработена за професионално приложение при извършване на ремонтни работи и ново строителство, удължителите са пригодени и за работа на открито. Металната стойка е допълнително подсилена, а кабелът отговаря на завишените изисквания според нормите VDE 0100/ 704. Моделът Brobusta ROL´UP Bretec IP 44 има и двете системи – Bretec и Rol’Up-System, което го прави изключително удобен при работа. Моделът Brobusta CEE 2 FI IP 44 има и 2 индустриални контакта и щекер (CEE, 400 V, 16/32 А). Пригоден е да работи при тежки условия на закрито и открито, поради което разполага и с дефектнотокова защита.

За захранване на машини и електроинструменти на строителната площадка при екстремно натоварване и максимални изисквания към здравината и износоустойчивостта най-подходяща е серията Super-Solid. Дори и при тези експлоатационни условия производителят им дава 5 години гаранция. Барабанът, изработен от специална удароустойчива пластмаса е допълнително усилен чрез оребряване, подсилени са също металната стойка и ръкохватката за носене на макарата. За отбелязване е, че конструкцията на барабана е защитена с патент.

Кабелът, клас BQ, е пригоден за продължителна работа на открито. Той има висока устойчивост на изтриване, на огъване, на срязване или прекъсване при опън. Защитната обвивка от полиуретан е устойчива на въздействието на киселини, минерални масла, на слънчевото лъчение, не губи еластичността си при температури до –35 °С.

Brennenstuhl предлага и удължаващи електрически кабели с дължина от 5 m до 50 m и напречно сечение на многожичния проводник 1,5 и 2,5 mm², включително и със защита срещу водни пръски. При тях също има серия Super-Solid – кабели с посочените вече характеристики на клас BQ.

Накрая още нещо за безопасността при работа. За по-сигурно обезопасяване на работещите с електроуреди от възникване на токов удар поради повреда на изолацията на захранващия кабел или на самия уред Brennenschtul е разработил серия от устройства за дефектнотокова защита, включително и вградени в щепсела на удължителния кабел. Те предпазват и от възникване на пожар, който също може да бъде причинен от пробив в електрическата изолация. Дефектнотоковата защита е в състояние да регистрира поява на утечен ток със сила до 30 mA, при което за време под 30 ms автоматично изключва електрическото захранване.

Използването на удължители и кабели с дефектнотокова защита е особено препоръчително при работа във влажна среда, на строителни площадки, в градината, на места с повишена опасност от възникване на пожар и др. Всъщност завишената предпазливост никога не е излишна и затова е повече от препоръчително винаги да се взимат възможните предпазни мерки.

Този преглед дава съвсем бегла, крайно непълна представа за обширната производствена програма от удължителни кабели и разклонители на немската фирма Brennenstuhl. Важното е да се знае, че за всеки вид дейност и различни условия на приложение компанията предлага оптимално пригодения за целта модел удължител.

 

Актуализация 2020 г. Предлагани към момента удължителни кабели с макара в електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото