Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Комбинирана машина 3 в 1

Сред електроинструментите има една група, която особено силно вълнува любителите на домашното майсторене. При това тук не става дума просто за хоби, а за напълно реални, неизбежни потребности за изява на майсторлък при извършване на различни ремонтни или подобряващи домашната среда дейности. Това са комбинираните, многофункционални инструменти. Причината за този интерес е, че понятието „домашна работилница“ е твърде обширно и особено за обитателите на маломерни жилища често се свежда до скромно шкафче на балкона или на някое друго закътано местенце. Всеки инструмент вповече поражда проблем за намиране на подходящо за съхранението му място. Освен това комбинираните инструменти струват значително по-евтино, отколкото сумарната цена на няколко специализирани инструмента, чиито функции те съчетават. Тази изгода става още по-голяма при инструментите с акумулаторно захранване, защото батерията е една, а тя, както е известно, формира съществена част от стойността на машината.

Ето защо представяме модела MFL143, познат повече под наименованието eVo на Black&Decker с увереност, че ще заинтересува гилдията на домашните майстори така, както вече е пожънал значителни успехи на пазарите в други държави. Знайно е, че неговият предшественик Black&Decker Quatro има над милион продажби по света. Следователно очакването е моделът eVo да счупи това постижение. Black&Decker eVo вече се предлага и в България от фирма „Ташев-Галвинг“.

Да видим на какво се дължи впечатляващото реноме на този инструмент. eVo съчетава три инструмента в един: бормашина/отвертка, прободен трион и виброшлайфмашина. Базовата му част представлява тяло с електродвигател, акумулаторна батерия и удобна ръкохватка. В зависимост от извършваната дейност към него много лесно и бързо се присъединява един от трите модула. Системата за закрепване на модулите е патентована от Black&Decker. Всеки от тях представлява завършен инструмент без двигател, батерия и ръкохватка.

Инструментът се захранва с литиево-йонна батерия с напрежение 14,4 V и капацитет 1,3 Ah. Времето на зареждане на батерията е 5–7 часа, а светодиодни индикатори показват степента на зареждане. Предвидена е и възможността батерията да бъде оставена по-дълго време включена към зарядното устройство, без това да й навреди. Тя се присъединява чрез плъзгане, което позволява самопочистване на контактните пластини с цел избягване появата на пад на напрежението поради окисляване на контактните повърхности. Ключалката фиксира сигурно батерията, което гарантира, че няма абсолютно никаква опасност тя да изпадне от само себе си.

Приставка бормашина

В режим на бормашина/отвертка в бързопритягащия патронник може да се поставят свредла с диаметър до 10 mm. Машината е пригодена за пробиване в стомана на отвори с дълбочина до 10 mm и до 25 mm в дърво. Мощността й е достатъчна да пробива в дърво и отвори с по-голям диаметър. Изпробвахме я за издълбаване в плоча от ПДЧ на глух отвор Ø32 mm с фрезер за монтиране на изхвърлящи панти – справи се без затруднение. Честотата на въртене на свредлото може да се регулира плавно в диапазона 0–700 minˉ¹ (без товар). Максималният въртящ момент е 14/19 Nm при „меко“ и съответно при „твърдо“ завиване. Големината на въртящия момент може да се задава предварително в 10 степени. С едно зареждане на батерията може да бъдат пробити в дърво около 230 отвора Ø5 или завити около 250 винта с диаметър 4 mm.

Приставка прободен трион

Приставката прободен трион ползва триончета с U-образна опашка. Те се поставят бързо и лесно в специален патронник без използване на допълнителен инструмент – фиксирането и освобождаването става чрез натискане на лостче. Дължината на хода на триончето е 13 mm, а честотата на движение се управлява плавно в границите 0–2500 minˉ¹. Дебелината на материалите, които машината е способна да реже, е:

» Дърво – 50 mm

» Стомана – 5 mm

» Алуминий – 10 mm.

Приставката няма възможност за маховидно движение на триончето.

С едно зареждане на батерията може да се срежат около 12 m ламинатни паркетни дъски, което е предостатъчно за полагане на около 36 m² паркетно покритие.

Приставка виброшлайфмашина

Както и друг път е ставало на дума в списанието, при този вид шлайфмашини движението на плочата с абразивния лист е въртеливо с ексцентрицитет, ала поради малката му величина (2 mm) и висока честота (0–8500 minˉ¹) движението се възприема като вибриране. Характерно за тази технология на шлифоване е получаването на повърхност с високо качество на обработката. Същевременно интензивността на отнемане на материали е ниска, поради което силната страна на такива машини е в окончателното шлифоване, включително подновяване на стари полирани или лакирани повърхности. Работната плоча на приставката има заострена в предния си край форма, като на това място подложката, върху която се захваща листа, е обособена с формата на ромб, който може лесно да се сваля и подменя. Шлифовъчните листове също имат необичайна форма. Те повтарят формата на плочата и също имат ромбовиден участък в предния край, който лесно се отделя от останалата част. Към всеки лист има допълнително по 2 резервни ромбовидни парчета. Всичко това е направено, за да може с шлайфмашината, подобно на специализираните делта шлайфмашини, да се обработват и места, където обичайна виброшлайфмашина не може да „бръкне“. Понеже на такива места шлифоването се извършва именно със заострената предна част и шлифовъчният лист се износва по-бързо, са предвидени двете допълнителни парчета. Закрепването на шлифовъчните листове към плочата е по системата „велкро“.

От едната си страна приставката има продълговат отвор, към който се захваща щуцер за свързване към прахосмукачка и отделяната при шлифоването прах се изсмуква. С едно зареждане на батерията може да бъде шлифована повърхност с площ около 1,5 m².

В зависимост от конфигурацията теглото на комбинирания инструмент е в границите 1,13–1,3 kg.

Освен зареждащото устройство, комплектът на машината съдържа 5 бита (PZ, PH и прав), 5 свредла за пробиване на дърво (с центриращ връх и подрезвачи), 5 триончета за дърво. Разбира се, с подходящо подбрано трионче, с машината може да се режат всички останали материали така както и със специализиран прободен трион. В комплекта се намират още 10 шлифовъчни листа с едрина на зърното 80.

В заключение Black&Decker eVo е много подходящ за домашна употреба инструмент с акумулаторно захранване. Литиево-йонната батерия също допринася значително за това, защото има много малко саморазреждане, поради което и след месеци на отлежаване в шкафа с инструменти, машината е работоспособна без да се налага ежемесечно зареждане на батерията. Към предимствата на този комбиниран инструмент се добавя и неговата съобразена с пазара на любителски инструменти цена. Разбира се, от един такъв инструмент не може да се очаква да притежава техническите характеристики на специализираните професионални машини, ала в домашната практика това не е необходимо.

Колкото до качеството и експлоатационната дълготрайност, те са защитени от авторитета на марката Black&Decker и добре организирания сервиз.

 

Актуализация 2020 г. Тази машина вече не се предлага в електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото