В категории: Брой 11/2012, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

По-прецизни и дълготрайни виброшлайфмашини Metabo

Новост от лагера на немската компания Metabo са двете нови виброшлайфмашини SRE 4350 TurboTec и SRE 4351 TurboTec. Наименованието на този вид машини се дължи на кръгообразното движение на работната плоча, което поради изключително малкия ексцентрицитет (в случая 2,2 mm) и високата честота, се възприема като вибриране. Този вид шлайфмашини се предназначени за най-фино шлифоване и постигане на максимално качествена повърхност, било в дърводелството, било при автомобилното боядисване и др.

Първият от двата модела заменя досегашните шлайфмашини SR 356 и SRE 357, а вторият – моделите SR 358 и SRE 359.

Новите шлайфмашини имат редица подобрения, които ги правят по-малко натоварващи, т.е. щадящи, ръцете на работещия, по-приспособими към обработката на различни по вид и качество на шлифоване повърхности, позволяващи по-обширен избор на шлифоващи материали. Взети са и редица мерки за удължаване на дълготрайността, а също и на производителността на машините.

Различието между двата модела е в размерите на работната плоча – 90х190 mm и 112х236 mm. Съответно има разлика и в теглото им – 2,5 и 2,7 kg. Изборът на едната или другата машина зависи от извършваната дейност – завършваща обработка на мебели, врати и други изделия от масивна дървесина и други сходни материали преди полагане на политура или лаково покритие, на автомобилни купета преди боядисване, при шлифоване на дървени подови покрития, повърхностна обработка на облицовъчни плочи на гипсова основа и шпакловки.

Шлайфмашините се задвижват от електродвигател с мощност 350 W. Честотата на движение на работната плоча може да се регулира плавно в границите от 8400 до 22 000 minˉ¹. Електронната система за управление на двигателя при номинално натоварване подържа постоянна честота на движение на работната плоча 17 000 minˉ¹.

Възможността за регулиране позволява качествено шлифоване и на чувствителни към загряване лако-бояджийски материали и пластмаси. Когато шлифоването е на етап по-груба обработка, може да се използва режим Turbo-Boost, при който се увеличава допълнително мощността на двигателя и машината започва да отнема по-енергично и повече материал, а процесът на обработване се съкращава.

Новите шлайфмашини имат усъвършенстван механизъм за превръщане на въртеливото движение от вала на електродвитгателя в ексцентриково движение на работната плоча. В резултат на това са постигнати две съществени подобрения. От една страна нивото на вибрациите, предавани чрез основната ръкохватка към ръката е намалено под 2,5 m/s², което е нормативно приетата в ЕС граница за безопасна работа с даден електроинструмент. Това означава още, че с тези шлайфмашини може да се работи без ограничение в рамките на работния ден, без опасност от увреждане здравето на работещия. Другият положителен ефект от по-прецизното движение на плочата е, че допълнително се подобрява качеството на шлифоване – без следи и от най-малки кръгообразни набраздявания и драскотини върху обработваната повърхност.

Шлайфмашините са пригодени за разнообразни условия на работа, поради което са взети мерки, от една страна, за работа с по-разнообразни шлифоващи материали, а от друга – за защита на вътрешността на машината срещу проникване на прах и други абразивно действащи твърди частици. За разлика от повечето виброшлайфмашини, освен с шлифовъчни листове с масово разпространената система за захващане „велкро“, новите модели на Metabo имат и нова, единствена засега по рода си механична система, която позволява захващане на шлифоващи листови материали от влакнеста нетъкана материя с дебелина до 10 mm. Краищата на шлифоващата плоча са заоблени, с което допълнително се намалява вероятността от нараняване на обработваната повърхност. Повишената износоустойчивост се дължи на редица промени, между които подобрено уплътняване на двуредовия радиално-опорен сачмен лагер и още по-сигурната му защита чрез плътно затваряне на пространството около него с маншет, изработен от силно устойчива на разкъсване гума. Шлайфмашините са снабдени с филтър за събиране на прахта, чийто филтриращ елемент позволява и измиване с вода. Улесненото изпразване и почистване на филтъра от прахта е значително удобство, когато се шлифоват гипсови облицовъчни плочи или шпакловки – все дейности, свързани с обилно отделяне на прах. На мястото на филтъра може да се свързва и маркуч на промишлена прахосмукачка.

Предната ръкохватка е изпълнена с антивибрационна конструкция. Тя може лесно и бързо да се сваля от машината, за да може шлифоващата плоча да достига плътно до края на обработваната повърхност.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото