В категории: Брой 11/2012, Инструменти, Представяме ви

Дилърска среща „Ташев-Галвинг“ – машини и инструменти на Stanley Black&Decker

Задачата на представителите на Stanley Black&Decker Сорин Крациун и Стефан Русенов, бе най-трудна, защото трябваше да представят продукти с три марки – Stanley, DeWALT и Black&Decker. Всяка от тях е утвърден от десетилетия лидер в своята област на световния пазар, а в България успехът и на трите марки сега разчита в най-голяма степен на „Ташев-Галвинг“. Както вече писахме в „Направи сам“, DeWALT и Black&Decker стават собственост на Stanley през 2010 г., а от своя страна „Ташев- Галвинг“ поема тяхното налагане на българския пазар. Оценката е, че доскоро тези две марки не са били представени на нивото, с което са познати в повечето държави по света, и което заслужават. В условията на силно наситен с известни марки пазар и на продължаваща икономическа криза, това никак не е лека задача. Не случайно „Ташев-Галвинг“ са заделили значителни ресурси за тази цел. Дори и традиционното участие на фирмата на Техническия панаир в Пловдив тази година бе изцяло фокусирано върху ускореното налагане на марките DeWALT и Black&Decker на българския пазар.

За човек, който не познава историята на трите марки, е логично да изглежда непонятно как фирма, извоювала легендарната си слава преди всичко с производството на всевъзможни видове ножове, метални ролетки и други механични инструменти, току-така купува и става собственик на марки от величината на DeWALT и Black&Decker, а и не само те. Не случайно г-н Крациун отбеляза, че 162-годишната история на основаваната през 1843 г. Stanley изобилства с покупка на фирми, някои от които са утвърдени участници на американския и световния пазари. С това придобива и наложените от тях марки (към момента над 80), включително в областта на строителството на газопроводи и технически системи за сигурност. Нерядко също така някои от придобитите фирми по-късно биват препродадени, като например американската CST berger, закупена през 2004 г. и продадена четири години по-късно на Bosch. Така се цели по-точно фокусиране върху най-перспективните пазарни сегменти.

Лекторът изтъкна, че с годишни нетни продажби за над 18 млрд. долара Stanley Black&Decker се явява най-големият производител на инструменти в света. Зад този успех стои дългогодишна изследователска и развойна дейност, донесла на компанията над 120 патента. Над 200 000 специалисти в различни държави работят за компанията, а 20 000 са търговците. Продажбите на компанията се разпределят така: 61% в САЩ и Латинска Америка, 29% в Европа и 13% в Азия. Производствените звена са над 30, разположени в различни държави.

Марката Stanley е известна най-вече със своите ненадминати ножове, които намират приложение във всевъзможни занаятчийски и производствени дейности, в бита, а също така отдавна са се превърнали и в обект на колекционерската страст. Като пример за високото качества на инструментите с марката Stanley бе демонстрирана обикновена наглед метална ролетка. Широчината на металната лента и качеството на стоманата позволяват нейното изваждане на дължина до 4,20 m без тя да се пречупи и огъне надолу. А това означава още, че в този диапазон на измервания не е необходим втори човек. Трайността на такава ролетка надхвърля 15 години, докато повечето безименни ролетки я изкарват година-две, я не.

Присъстващите можаха лично да се запознаят с подбрани електроинструменти на Black&Decker, а шатрата на DeWALT бе място за демонстрация на възможностите на мощни перфоратори и къртачи, както и на няколко ръчни дървообработващи електроинструмента. За някои от най-новите акумулаторни бормашини на DeWALT вече е писано в „Направи сам“, за други това предстои. В следващия брой ще представяме една уникална акумулаторна отвертка Black&Decker, при която посоката на въртене се задава чрез леко завъртане на инструмента вляво или в дясно. В този брой не устояхме на изкушението да покажем електронния термоскенер TLD100 на Black&Decker, който от разстояние измерва повърхностната температура с точност, която позволява лесно и бързо установяване на „топлинните мостове“ при неголеми сгради, т.е. местата с лоша топлоизолация, на които се дължат и най-големите топлинни загуби. Представяме също и един отлично пригоден за домашната работилница комбиниран инструмент Black&Decker eVo.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2012, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото