В категории: Брой 11/2012, Инструменти, Представяме ви

Дилърска среща „Ташев-Галвинг“ – електроинструменти на „Спарки Елтос“

Производствената и търговска политика на „Спарки Елтос“ бе представена от г-н Мирослав Калонкин, зам.-технически директор по развойната дейност и г-н Георги Пелтеков, ръководител „Вътрешен пазар“. Представяйки развитието на фирмата от създаването й през 1996 г. досега в над петдесетминутното си слово г-н Калонкин обърна специално внимание на развойната дейност и непрестанното разширяване на производствените мощности, без което „Спарки Елтос“ не биха могли да бъдат това, което са сега, не биха могли да запазят добрите си традиционни позиции в Русия и бившите съветски републики, да заемат добри позиции на европейския пазар. В момента „Спарки Елтос“ разполага с производствен капацитет за около 1 млн. електроинструмента и 1,5 млн. електродвигателя годишно. Все по-успешно се справя с последиците от икономическата криза като вече е доближава нивата на производство преди нейното настъпване.

Разглеждайки отделните производствени дейности и новите мощности на завода в Ловеч, той подчерта, че над 80% от компонентите за производство на електроинструментите Sparky HD Professional – от двигателите до пластмасовите куфари, са тяхно производство. Останалата част включва лагери, електрически кабели и проводници, ключове-прекъсвачи и др., които се получават от специализирани в производството им фирми.

С новите четири линии производството на общо шест типоразмера електродвигатели с мощност от 300 до 2600 W е разширено значително. Дори заводът в Ловеч е поел цялото производство на двигатели за фирмата AEG. Не е тайна също, че в Ловеч се произвеждат и немалки количества електроинструменти по поръчка на чужди фирми, които след това ги продават с тяхната си марка. Предимство на „Спарки Елтос“ е, че има напълно завършен цикъл за производството на отделните детайли и компоненти, което също високо се цени на международния пазар. Не случайно фирми като Hilti, AEG и др. купуват и влагат в своите машини компоненти, произведени в България. Това е широко разпространена в света практика, а изборът на една или друга фирма за доставчик на компоненти или завършени изделия, е несъмнено признание и повод за гордост.

Г-н Калонкин направи обстоен и изключително интересен, най-вече от техническа гледна точка, преглед на развитието през последните години на основните продуктови направления – ъглошлайфмашини, перфоратори, къртачи до актуалните към момента модели. Стана дума също за нов модел на ръчен електроинструмент за направа на резби (до M10), едно- и двушпинделни миксери за строителни разтвори, както и за развитието на акумулаторните бормашини. Той се спря на промените и подобренията извършени при различни модели с оглед решаване на установени в процеса на експлоатацията им проблеми, с изпълнението на технически изисквания, най-вече за повишаване на безопасността, поставени от ЕС, както и поради предпочитания на клиентите. Всички тези промени, постигнати благодарение на новите производствени мощности, са довели до създаването преди малко повече от година на новата, все по-успешно налагаща се на пазара, серия – HD Professional. Това са машини, пригодени за работа при голямо, продължително натоварване и в силно запрашена среда.

Той подчерта специално, че стремежът на конструкторите на завода е да създават ръчни електроинструменти с висока производителност в широк диапазон от приложения. Това е особено характерно за инструментите с ударно действие. Твърдението си той защити с резултатите от тестови изпитания на перфоратора BPR 280СЕ спрямо сходни по мощност машини на водещи световни марки, като е била измервана скоростта на пробиване и на отнемане на материала в бетон при работа със свредла с различно голям диаметър. Изводите, които той направи въз основа на графично онагледените резултати са, че „ …Машината BPR 280CE се нарежда на първо място при сравнение по средноаритметична стойност на производителността за трите диаметъра на пробиване. Резултатът показва добър баланс и оптимална работа на ударния механизъм независимо от натоварването и диаметъра на инструментите. Това е ключов резултат, тъй като ударните електроинструменти са с по-голяма универсалност, а за един широкообхватен инструмент е важно да има висока производителност в целия диапазон, за който е предназначен.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2012, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото