Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Автомобилни прахосмукачки на Black&Decker

Представяме ви два модела портативни прахосмукачки, предназначени за почистване на купето на автомобила или на друго превозно средство. Заемащи малко място, захранвани от електроинсталацията на автомобила с напрежение 12 V, те улесняват много почистването на тапицерията и купето като цяло. Наличието на прахосмукачка в колата позволява по всяко време бързо и лесно почистване, за да се чувстват пътуващите комфортно, пътуването да бъде приятно и в здравословна обстановка. Този вид прахосмукачки са предпочитаното решение за огромната част от хората, които не притежават собствен двор или гараж, чиито автомобили са „уличници“, т.е. биват паркирани където се намери празно местенце. Дори и наличието на гараж все още не решава проблема с почистването, защото разнасянето на домашна прахосмукачка до него и обратно едва ли е най-удобното решение, а и не винаги има електрически контакт с напрежение 220 V. Затова именно са измислени и широко се използват специализираните автомобилни прахосмукачки.

Прахосмукачка AV1205

Тази е по-компактната, с опростена конструкция и по-евтина от двата модела. Цената й в електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ е 48,99 лв. Захранва се посредством електрически кабел с дължина 5 m, което позволява безпроблемно обхождане на купето, за да може да се почисти всяко кътче в него. Засмукването става през широка плоска дюза в предната част на уреда. Към нея може да се поставят два накрайника. Единият представлява плоска дюза с по-малко напречно сечение, поради което скоростта на въздушния поток се увеличава, нараства и засмукващата способност на прахосмукачката. С тази дюза може да достигат по-тесни и трудно достъпни места, например в процепа между седалката и облегалката, което с основната дюза не може да стане. Вторият накрайник представлява дюза с четка, която улеснява почистването на праха от тапицерията и арматурното табло. Четката с лекота почиства и ламелите на решетките върху отворите за вентилация на купето.

Филтърът има два филтриращи елемента. Външният е предназначен за грубо очистване. Той задържа по-едрите твърди частици и дребни предмети. Изработен е от ситно перфорирана пластмаса. Вътрешният филтър е от здрава водоустойчива изкуствена материя с фини пори. Той задържа частиците прах, които са преминали през грубия филтър. Двустепенната система на филтриране осигурява добро очистване на излизащия от прахосмукачката въздух, предпазва тапицерията от вторично запрашаване, щади дихателната система на работещия.

И двата филтриращи елемента са пригодени за многократна употреба, като смяната им с нови се извършва след 6–9 месеца, или когато се наложи поради интензивно износване или повреда.

Прахосмукачката трябва да се почиства редовно от събраните в нея твърди частици и прах. Първият филтър се почиства първоначално с мека четка, а след това и двата се измиват в топла сапунена вода. След пълното им изсъхване те се поставят на местата си, след което уредът е готов за работа. Според степента на замърсяване вътрешността на смукателния кожух също се измива и подсушава. В него е поставена клапа от тънък лист гума. Той притваря смукателния отвор, когато прахосмукачката не работи и не позволява на събраното съдържание да излезе навън.

Не се препоръчва повече от 30 min работа с прахосмукачката. Надхвърлянето на тази граница може да причини прекомерно изтощаване на акумулаторната батерия.

Подналягането, което създава прахосмукачката, е 340 mm воден стълб, а дебитът на въздушната струя – 800 l/min. Обемът на резервоара за събиране на засмуканите дребни частици и прах е 550 ml. Прахосмукачката консумира мощност 12,5 W.

Прахосмукачка PAV 1205

Този модел е от по-висок клас от предишния, поради което и цената му е два пъти по-висока – 98,99 лв. Поясняваме още веднъж, че това е актуална цена, на която уредът може да се купи в края на 2012 г. от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ или в магазините на фирмата.

Външният вид на прахосмукачката не се нуждае от коментар, защото тя говори най-добре за себе си като постижение на съвременния дизайн. Освен че радва окото, той допринася значително за функционалността на машината. Разположения в предния край смукател може да се завърта на 200°, като заема 11 предварително фиксирани позиции. Това позволява наклонът му да се нагоди оптимално спрямо почистваното място. В долно крайно положение смукателят се прибира плътно под тялото на прахосмукачката. Така тя става компактна, заема по-малко място, по-лесно се съхранява. С грижа за клиентите си, производителят я е снабдил и с удобна за съхраняване и носене чантичка.

Смукателят има издърпваща се напред част, с което се удължава за по-лесно почистване на трудно достъпни места, каквито изобилстват във всяко автомобилно купе. И този модел има накрайник с четка, който се поставя в отвора на смукателя. За разширяване на възможностите за почистване на тапицерията и за още по-удобна и ефективна работа към прахосмукачката може да се свърже и гъвкав маркуч, чийто смукател има четка по цялата си периферия.

Тази прахосмукачка има усъвършенствана ефективно действаща система за очистване на въздушната струя и събиране на засмуканите замърсявания. Тя е тристепенна, като първоначалното грубо очистване се извършва на циклонен принцип – въздушната струя постъпва тангенциално в резервоар с цилиндрична форма. Струята се завихря, при което под действие на центробежните сили по-едрите частици се отделят на дъното вместо да полепват и да задръстват филтъра за грубо очистване. Този филтър има формата на пластмасова чаша с мрежеста повърхност. Под него се намира втори, който поема окончателното фино очистване на въздушния поток. Прахосмукачката има и механизъм за ръчно очистване на повърхността на вътрешния филтър. Това се прави периодично, щом засмукващата способност започне забележимо да намалява. При завъртане на изнесената от външната страна на капака на филтърната кутия ръкохватка, вътрешният филтър е подложен на частично усукване в горния си край, след което се връща рязко в първоначалното си състояние, което е съпроводено с изтръскване. Така той се очиства от полепналата по повърхността му прах, а тя изпада и се събира в резервоара на филтъра.

Двата филтриращи елемента са изработени от същите здрави и водоустойчиви материали, както при предишната прахосмукачка. Те също така са приспособени за многократно използване, почистват се чрез измиване със сапунена вода, а работният им цикъл до подмяната е 6–9 месеца. Стените на резервоара за събиране на засмуканите замърсявания са изработени от прозрачна пластмаса, което позволява визуален контрол върху степента на запълване.

Подналягането, създавано от прахосмукачката, е 315 mm воден стълб при дебит на засмуквания въздух 859 l/min. Обемът на резервоара за събиране на прахта и останалите замърсявания е 350 ml.

Мощността на електродвигателя е 11 W, като за да не се изтощи акумулатора се препоръчва максимално време за работа 30 min.

Актуализация 2020 г. Описаните тук модели към момента не се предлагат.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото