В категории: Брой 12/2012, Инструменти, Ремонти, Строителство

Нивелири с водна либела на Kapro

В НС 11/2012 представихме за пръв в списанието един от водещите в света производители на нивелири – израелската фирма Kapro. Тясно специализирана в своята област, името й е наложила се в света марка на професионални инструменти, отличаващи се с високо качество – точност на измерването, удароустойчивост и здравина, които гарантират дълготрайността на инструмента.

Фирмата предлага широка гама нивелири – обикновени с водна (по-точно със спиртен разтвор) либела, както и всички видове лазерни нивелири – точкови, линеарни и ротационни.

Докато в предишния брой на списанието се постарахме да дадем обща представа за фирмата, сега ще се спрем по-подробно на няколко модела, които ни бяха предоставени за изпробване от вносителя на марката за България фирма „Ташев-Галвинг“.

Нивелири с водна либела

Историята твърди, че този вид нивелири водят началото си от 1661 г., а през 1920 г. добиват в общи линии вида, който познаваме и днес. Въпреки нашествието на електрониката и най-вече на мощните светодиоди, използвани в т.нар. лазерни нивелири, нивелирите с водна либела не губят своето място като удобен, непретенциозен и най-често използван инструмент в строителството, ремонтните и други дейности, когато е необходимо да се определи хоризонтална или вертикална равнини. Наименованието водна либела или воден нивелир е свързано с далечното минало на този инструмент, макар че водата отдавна е заменена с течност на алкохолна основа, която издържа на температури под –20 °С. Дървеното някога тяло също е заменено със стабилни, не променящи формата си здрави алуминиеви профили.

Много малко са фирмите, успели да запишат името си с принос в усъвършенстването на този вид нивелири. Сред тях се откроява и фирма Kapro, чието име се свързва най-вече с внедрения през 1997 г. в нейни нивелири, за пръв път в световната практика, странично разположен визьор (Plumb Site Dual-View). При измерване във вертикална посока, благодарение на разположено под ъгъл 45° огледало, той позволява въздушното мехурче в либелата да се наблюдава фронтално, без да е необходимо човек да извива главата си, често и да я притиска до стената, за да може да види разположеното отстрани на нивелира прозорче така, както е при останалите инструменти от този вид. Благодарение на това патентовано от Kapro решение работата с нивелира не само се улеснява, но и се повишава точността при измерването, защото се избягва грешката от паралакса, който се появява при гледане под ъгъл.

Отличаваща нивелирите на Kapro e и технологията OPTIVISION, която спомага за повишаване на контраста между въздушното мехурче и течността, в която плува. Две дълги срещуположни стени на блокчето с либелата са от полупрозрачен оцветен в червено материал. Той придава червеникаво оцветяване на контурите на мехурчето. Така то става по-контрастно и по-лесно забележимо, по-точно се отчита неговото разположение спрямо двата кръгови белега. Тези белези са направени от вътрешната страна на либелата, което също способства за повишаване на точността на измерване. При професионалните нивелири на Kapro либелата се намира в блокче от оптично органично (акрилно) стъкло, за което производителят дава доживотна гаранция срещу разрушаване, изтичане на течност или намаляване на прозрачността.

Производствената програма на Kapro е твърде обширна – във фирмения каталог изброихме 28 модела на нивелири с водна либела, а в електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ броят им е многократно по-голяма. Причина за това е, че всеки от моделите се предлага в изпълнения с различна дължина. Затова няма смисъл да правим точна статистика, нито да представяме всеки нивелир поотделно. Важното е да се знае, че за всеки вид строителна или ремонтна дейност Kapro предлага нивелир с професионално качество, има модели във всеки ценови сегмент. Новият електронен магазин на „Ташев-Галвинг“ в максимална степен улеснява избора: достатъчно е в полето за търсене да се напише „нивелири Kapro“.

Съвсем накратко ще се спрем на трите модела, които имахме възможността да изпробваме в редакционната ни работилница.

Condor 905

След модела ZEUS 990, т.е. „Зевс“, който има претенция за званието „Най-добро качество на света“, моделът със също така скромното наименование Condor се нарежда на втора позиция сред професионалните нивелири с водна либера на Kapro. Предлага се в 9 разновидности с дължини от 60 cm до 250 cm. Неговите отличителни характеристики са обозначени с пиктограми върху тялото му:

» Визьор Plumb Site Dual-View за фронтален поглед към либелата при вертикално измерване

» Технология Optivision Red за подобряване на контраста на контура на въздушното мехурче и с това повишаване на точността при измерване.

» Точност на измерване на нивелира – 0,5 mm/m.

» Либелите са вградени в устойчиви на удар и ултравиолетови лъчи блокчета от акрилна пластмаса.

» Тялото е изработено от дебелостенен алуминиев профил с голяма здравина и устойчивост срещу деформации. Ползва се с доживотна гаранция.

» Металната повърхност е с прахово покритие с ограничена способност да задържа замърсявания.

» Отворите за либелите са разположени така, че да не се нарушава линията на ръба, който се използва за очертаване с молив на определената с нивелира хоризонтална или вертикална линия.

» В краищата му са поставени масивни гумени буфери, които предпазват нивелира от повреждане при случайно изпускане.

» Нивелирът има удобна за държане изрязана в тялото ръкохватка с гумирана повърхност, която улеснява държането му по време на измерване.

» Предлага се и вариант с магнитна основа, която позволява закрепване върху повърхността на феромагнитни (стоманени) детайли.

781P GENESIS

Нивелирът се произвежда в 11 разновидности с дължини от 30 cm до 200 cm.

Точността му е 0,5 mm/m. Има:

» Визьор Plumb Site Dual-View за фронтален поглед към либелата при вертикално измерване.

» Устойчив е на удар и на въздействието на ултравиолетовите лъчи, има вградени в акрилно блокче либели.

» Тялото е от дебелостенен алуминиев профил с пластмасови буфери в краищата, които го предпазват при изпускане.

» Има модификация с магнитна основа.

SPIRIT

Нивелирът има точност на измерване 0,5 mm/m. Използвани са устойчиви на удар и ултравиолетовите лъчи либели. Металното тяло е защитено в краищата срещу удар с еластични гумени буфери. И този нивелир се ползва с доживотна гаранция. Предлага с в 11 разновидности с дължини от 20 cm до 200 cm.

Сред останалите нивелири ще споменем още само модела SHARK. Той се отличава с изключителна здравина и устойчивост на тялото, защото е пригоден за нанасяне на удари с чук. Той е специално предназначен за залепване на облицовки от плочки, когато с почукване върху нивелира, изпълняващ в случая и ролята на къс мастар, плочката се намества така, че да легне в равнината на облицовката. Върху тялото му са оформени две плочки с еластична подложка, върху които се нанасят ударите с чука. Въпреки тази екзотична особеност нивелирът е прецизен инструмент с точност на отчитане 0,5 mm/m, има и с визьор Plumb Site Dual-View. Предлага се в четири дължини – от 40 cm до 80 cm.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Нивелири с водна либела на Kapro”

поправка на пожарогасител | октомври 23rd, 2014 at 10:09 am

Тези нивелири, които ни показвате тук са страхотни.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото