В категории: Брой 1-2/2013, Електроинсталация, Електроника, Инструменти

Клещи от висок клас на Knipex

Knipex1

Немската Knipex е измежду марките, които не се нуждаят от представяне, поне сред специалистите. Компанията е тясно специализиран производител на огромно разнообразие по вид и предназначение клещи – общо над 1000 модела за всякакви дейности в индустрията и занаятите. Продуктовата листа на Knipex включва и много видови клещи за захващане чрез пресоване на всевъзможни накрайници към електрически кабели.

При друг повод бихме описали по-подробно изминатия от фирмата впечатляващ път на развитие от ковачницата за клещи, създадена през 1882 г. от Карл Путч в мазето на къщата, до днешната фамилна компания, както и да направим по-пълен обзор на многообразието от клещи с тази марка.

Конкретният повод за това първо представяне на марката Knipex в списание „Направи сам“ бе наскоро присъденото на немската компания престижно отличие за iF за 2013 година. За подготовката на статията съществен принос има фирма „Ташев-Галвинг“, които ни предостави необходимата техническа информация и е приела присърце налагането на продуктите на Knipex на нашия пазар.

Razkloniteli_Award

Учреденото през 1953 г. отличие за индустриален дизайн iF Design Awards на най-стария и авторитетен дизайнерски център в Европа Industrie Forum Design Hannover (iF) и Съюза на немската индустрия (BDI) се присъжда ежегодно на най-добрите образци в областите продукти, комуникации и опаковки.

Конкурсът за продукти iF Product Design Awards се провежда в 16 категории при много силна конкуренция на производители от цял свят. Отличията се присъждат от независимо журито, съставено от изтъкнати световно признати специалисти в дизайна, индустрията и образованието. То работи по точно дефинирани критерии за оценка. Противно на общоприетото разбиране за дизайна, отличието iF се дава за комплексните качества на даден продукт – естетически издържана и същевременно функционална форма и външен вид, технология на изработване, използвани материали, степен на иновативност, функционалност, ергономичност, безопасност при работа, въздействие върху околната среда, удобство при работа, лесно усвояване и др. Съревнованието между производителите за получаване на това престижно отличие е голямо, защото неговото присъждане е солидна гаранция за качествата на даден продукт, която му отваря широко вратите на пазарите по света.

Сред носителите на тазгодишно отличие iF 2013 в категорията „Индустрия“ са и два модела клещи на Knipex.

Единият са комбинирани клещи за електромонтажни и ремонтни работи. Те се отличават със своята многофункционалност, защото с тях може да се извършват шест дейности, неизбежни при изграждане на нови или ремонт на съществуващи електроинсталации. Така електротехникът, работещ на различни обекти и често на високо, вместо да носи на кръста си тежък колан с поне четири специализирани клещи, може да работи чудесно и единствено с показаните тук и отличени с наградата iF комбинирани клещи.

Те се справят много добре с напречно или надлъжно захващане на предмети с плоска или кръгла форма, тяхното огъване, с рязане на кабели и премахване на изолацията от електрически проводници, с механично свързване (кримпване) на накрайници в краищата на проводниците, разширяване на отвори в изделия от пластмаса (например конзолни и разклонителни кутии за електроинсталация), както и с почистването на „мустаците“ по ръба на пробити в тях отвори. Челюстите имат специално оформен външен ръб с чиято помощ се използват успешно за разширяване на отвори и премахване на останалите след пробиването неравности.

Knipex2

Клещите са пригодени за премахване на изолацията на проводници с напречно сечение от 0,5 mm² до 1,5 mm² и 2,5 mm². Те прерязват изолацията околовръст с точност, която предпазва медния проводник от нараняване. За по-лесното вмъкване на краищата на многожични проводници в присъединителните отвори на контакти, ключове, съединителни букси и други електротехнически елементи, както и за дълготрайното осигуряване на добър електрически контакт, върху тях се нахлузват и плътно фиксират специални накрайници – тънкостенни втулки. Те са изработени от мед, а повърхността им е посребрена за осигуряване на добър електрически контакт. Големината им се подбира според диаметъра на проводника. Закрепването на втулката става чрез пресоването й при вкаран в нея проводник. Тази операция също може да се извърши с комбинираните клещи. Те са подходящи за механично закрепване (кримпване) на втулки към проводници с диаметър от 0,5 mm² до 2,5 mm².

Клещите се справят отлично и с друга основна електроинсталационна дейност – рязането на различни кабели с меден или алуминиев проводник. Те са подходящи за рязане на кабели с диаметър до 15 mm (5х2,5 mm²). Благодарение на оптималната дъгообразна форма, заточване и висока износоустойчивост на остриетата, клещите режат с намалено усилие и което в случая е особено важно – чисто и равно, без опасност от смачкване и разплитане края на кабела. Усилието при рязане е намалено до 70% спрямо обичайното при повечето конвенционални клещи секачи. Продълговатата форма на челюстите улеснява работата в иначе трудно достъпни места.

Knipex3

Тези клещи се предлагат в четири модификации с различия в изолацията и формата на ръкохватките, наличие или не на пружина, която разтваря челюстите, както и на механизъм, който позволява използване на клещите за притискане и огъване, без челюстите им да бъдат разтворени докрай. Така режещите остриета се предпазват от преждевременно притъпяване поради неволно попадане на твърд предмет между тях.

Вторите отличени клещи на Knipex са моделът

X-Cut. Той е представител на семейството секачи със странично подаване на рязания материал. Характерно за секачите X-Cut е способността им да режат прецизно и най-тънките проводници в многожичните кабели (било на целия сноп наведнъж или поотделно), така и дебели електрически кабели с диаметър до

12 mm. Тези клещи намират широко приложение и извън електротехниката, защото режат с лекота и тел от средно твърда стомана (включително и пирони) с диаметър до 3,8 mm, стоманена тел с повишена твърдост (например бодлива оградна тел) до Ø 2,7 mm, безпроблемно се справят дори със струни за пиано с диаметър до 2,3 mm, режат и стоманени винтове (шпилки) с резба до M4. Благодарение на оригиналната конструкция и технология при сглобяване на раменете (едното се промушва през шлиц в другото), която позволява използване на свързващ ги нит със значително по-малък диаметър, челюстите на клещите се движат с удивителна лекота. Благодарение на изнесения по-близо до режещите остриета отвор за нита и в съчетание с оптимално подбраните ъгъл на рязане и геометрия на остриетата, работата с тези клещите изисква около 40% по-малко усилие в сравнение с конвенционален секач със същата големина. Леко издължената форма на челюстите улеснява работата на места с ограничен за инструмента достъп.

Knipex5

Клещите се предлагат в три разновидности, които се отличават по вида на повърхностното покритие на металните части и съответствието на многослойната изолация на нормите VDE (немска технико-изследователска организация VDE – Verband der Elektrotechnik, Elektronik und Informationstechnik).

Към всичко това трябва да се добави още, че тези клещи са олекотен (175 g срещу 220 g за конвенционални клещи от този вид) и компактен инструмент, което също високо се цени от всеки електротехник и шлосер.

 

Виж още: Клещи за тръби и гайки Knipex Alligator XL

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Knipex6

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Клещи от висок клас на Knipex”

valkost | август 24th, 2015 at 10:03 am

Уникален, здрав, наистина практичен и полезен инструмент заслужаващ всяка вложена стотинка в него ! Ако не го ползвате за рязане на закалена стомана ( макар и да съм го ползвал 1-2 пъти за скъсяване на винтове за дърво ф 4мм и пак не е мръднал – НЕ ВИ ГО ПРЕПОРЪЧВАМ – все-пак не предназначен за тази цел ) ще Ви надживее !!! Този инструмент ми спести много време и главоболия в практиката последните 2 г. В началото ми се стори малко неудобен заради удължената работна част и не ми се вярваше да е достатъчно здрав поради изтънената предна такава, но след като ми се наложи да огъна 1,5 мм ламарина само на 5-6 мм от края … не го заменям за никой друг ! Просто у-ни-ка-лен !

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото