В категории: Брой 1-2/2013, Инструменти

Ръчен циркулярен трион на Metabo с прецизно рязане за строители

KS55_1

KS55_2

Заглавието на статията подсказва, че новият модел на ръчен циркулярен трион на Metabo KS 55 FS, съчетава две общо взето разминаващи се, и поради това трудни за съчетаване, качества. Той е машина, разработена и пригодена да работи при тежки полеви условия – на площадките при ново строителство, при различни ремонтни и други дейности на открито и закрито, свързани с рязане на кофражни дъски и плочи, груби дъски за покривни конструкции и др. Това поставя силно завишени изисквания към механичната здравина на машината, нейната износоустойчивост, издръжливост на претоварване и др.

Наред с тези изисквания целта на конструкторите е била да създадат и машина, способна за прецизно рязане, за което трионът трябва да се движи по предварително закрепена водеща метална шина. Решението е намерено в новата разработка на основната плоча, изработена от здрава алуминиева сплав, която позволява циркулярният трион KS 55 FS да може да работи без допълнителен адаптер с всички водещи шини на Metabo, както и с повечето шини на други водещи производители.

KS 55 FS има още една особеност – той е способен да реже под страничен наклон до 47°. По този начин може лесно да се получи плътно непрозиращо съединение.

Конструкцията на подвижния предпазител е значително по-здрава в сравнение с по-предни модели на немската компания. Макар че новият модел е прицелен към по-грубо рязане на дървесни материали, характерни за строителството, той притежава всичко необходимо за осигуряване на комфорт по време на работа. Това го прави желана машина за дърводелците, занимаващи се с вътрешно обзавеждане, изграждане и ремонт на различни дървени конструкции, монтиране на леки преградни конструкции и др. Освен споменатата вече опорна плоча, към удобствата спадат още ергономично оформените ръкохватки с гумено покритие, възможността за лесно демонтиране на щуцера за свързване на прахосмукачка, стабилният и удобен механизъм със скала за точна настройка при рязане под страничен наклон, дългият 4 m захранващ електрически кабел и др.

KS55_3

Циркулярният трион KS 55 FS има електродвигател с мощност 1200 W. При рязане под прав ъгъл максималната дълбочина на рязане (дебелина на материала) е 55 mm. При страничен наклон 45° дълбочината на рязане е 39 mm. Машината се доставя стандартно с циркулярен диск Ø160 с 18 твърдосплавни зъба. Тя се продава в картонена опаковка, в пластмасов куфар или в новите куфари на Metabo от системата MetaLoc.

Теглото на циркулярния трион е 4 kg.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2013, Инструменти

Ключови думи


 
към началото