В категории: Брой 5-6/2010, Мазилки и бои, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Шпакловки и мазилки на гипсова основа

Марката Knauf неизбежно се свързва със сухото строителство, със системите от материали и технологии за изпълнение на по-голяма част от строителството във вътрешността на сградата с плочи на гипсова основа – гипсокартон, гипсофазер, или на циментова – Aquapanel. Това е така, защото немската компания е пионер и родоначалник на тази революция в строителната практика. Поради това някак си на заден план остават останалите продукти в областта на строителната химия, с които Knauf е също така утвърдено име най-вече на европейския пазар, все повече и в България. Това са различни видове саморазливащи се замазки, тънкослойни декоративни мазилки, интериорни мазилки на гипсова основа, лепила за плочки, хидроизолационни и уплътняващи материали, грундове и др.

За да отговори на търсенето на ефективни, лесни за употреба, качествени и същевременно евтини материа-

ли, Knauf разработи серията Bulgips Start&Finish, която съдържа именно такива материали, произведени на гипсова основа. С това българският строител получава качествени материали от реномиран производител, при това на цена, която е единствената причина на пазара ни да пробиват сходни по предназначение продукти от съседна държава.

Сред новите продукти на Knauf от тази група са:

» Bulgips Start, който представлява гипсова шпакловка за стени и тавани на помещения с нормална относителна влажност на въздуха.

» Bulgips Finish – материал, позволяващ постигане на най-висока гладкост на шпакловката. Използва се за завършващи шпакловки, най-вече върху основа, направена с Bulgips Start.

И двата материала се доставят във вид на суха смес, която преди употреба се разбърква с вода. Разтворът съхранява своята пластичност и годност за употреба по-продължително време, поради което не се налага прекомерно бързане, което винаги се отразява зле на качеството, нито пък се стига до изхвърляне на големи количества преждевременно втвърдил се разтвор, както става при работата с чист гипс. Сместа се разнася и заглажда много лесно със стоманената пердашка, а повърхността става „мазно“ гладка, а не ронлива. След втвърдяване шпакловката образува твърд слой, нещо, което също трудно се постига при работа с обикновен гипс и неговото „пресичане“, за да не се втвърдява бързо. С други думи, тези два материала за шпакловане позволяват на майстора да работи по-бързо и съответно да изкарва не само за хляба си, а и за парчето луканка към него, а на домашния майстор – да шпаклова без притеснение и бързо да постига качеството на майстора, тренирал дълги години този занаят.

Сред горещите новости от кухнята на Knauf за материали от по-висок клас бихме откроили гипсовата мазилка Goldband, която сега се прибавя към вече позната у нас мазилка Knauf Rotband. И двете са предназначени за ръчно полагане във вътрешността на сградата, като първата е по-подходяща за измазване на стени, докато втората, която има по-силно сцепление с основата, се препоръчва при измазване на тавани. Разбира се, не пречи да бъде използвана и за стени.

И двете мазилки са подходящи за еднослойно ръчно полагане върху здрави и грапави основи като бетон, циментови, варови и гипсови мазилки, плочи от гипсокартон и гипсофазер. Възможно е и нанасяне на мазилките върху плочи от дървесни частици, както и върху твърди топлоизолационни плочи XPS след тяхното предварително грундиране с Knauf Betonkontakt. В този случай мазилката се армира с мрежа, поставена в горната третина от дебелината на пласта.

Двете мазилки представляват фабрично подготвен сух материал, който преди употреба се разбърква с вода. Така приготвеният разтвор запазва годността си за употреба в продължение на 1,5 часа, което дава голяма свобода на действие. Нанесена (нахвърляна) върху стената или тавана, мазилката трябва да се подравни и повърхността ù да се заглади окончателно в рамките на 15 min. Мазилката Goldband се нанася на пласт с дебелина 8–10 mm, а Rotband – 5–10 mm. Времето на изсъхване е около 1 mm за 24 часа, като окончателната твърдост се достига след 14 дена. Така направената мазилка има висока устойчивост на натиск и удар.

Основата трябва да бъде здрава, добре почистена, обезпрашена и суха. По повърхността на бетонните елементи не бива да има остатъци от кофражни масла. При необходимост повърхностният слой на основата може да се заздрави с дълбоко проникващия грунд Knauf Tiefegrund. Тухлената зидария се грундира с Knauf Haftemulsion, а бетонните повърхности – с Knauf Betokontakt. Изчаква се необходимото време за изсъхване на грунда.

Когато се налага по-голяма дебелина на мазилката върху стените, тя се изпълнява на два пласта. След като се нанесе и подравни, повърхността на долния слой се награпява, като се правят резки с върха на шпахтела. Щом той се втвърди и повърхността му започне да побелява, се грундира с Knauf Haftemulsion (при мазилката Goldband), разреден с вода в съотношение 1:3. След изсъхване на грунда се нанася и вторият пласт мазилка, подравнява се и повърхността му се заглажда. При работа с мазилката Rotband със същата цел се използва грундът Rotband Universalgrundierung.

Когато върху мазилка, изпълнена с материалите Knauf Rotband или Knauf Goldband, се полага облицовка с плочки, трябва да бъдат спазени следните изисквания. Дебелината на мазилката да не бъде по-малка от 10 mm и да е добре изсъхнала (под 1% остатъчна влажност). Повърхността ù трябва да е равна, което се проверява с алуминиев мастар. Цялата облепвана с плочки повърхност на стените се грундира с Knauf Tiefegrund и се изчаква, докато изсъхне. Върху всички участъци от стените, които ще бъдат подложени на водни пръски или обливане с вода (ограждащи душ-кабината, например), върху основата се полага течна хидроизолация с препарата Knauf Flächendicht. Така мазилката ще бъде сигурно защитена в случай, че през фугите на облицовката проникне вода.

За повече информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото