Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Градински инструменти с акумулаторно захранване на Black&Decker

BD-Akku_1

Ножица за жив плет

2

Ножицата за резитба на жив плет GTC1850N е пригодена за поддържане на средно големи по дължина и площ насаждения от жив плет. Дължината на режещия апарат е 50 cm. Разстоянието между зъбите на ножовете е 18 mm, което е характерно за ножици, предназначени за основно и поддържащо подрязване на храсти със средна дебелина на клонките. Честотата на движение на зъбите е 1300 minˉ¹. Това, което прави ножицата особено привлекателна за поддържане на живия плет в домашната градина, е че тя се захранва с акумулаторна батерия, което я прави независим от мрежовото електрозахранване инструмент. Ножицата се захранва от мощна никел-кадмиева батерия с напрежение 18 V и капацитет 1,5 Ah. Времето за пълното й зареждане е около 8 часа. Батерията е сменяема и е взаимнозаменяема с останалите акумулаторни батерии на Black&Decker от същия вид и със същото напрежение. Това е допълнително предимство при наличие и на други акумулаторни инструменти с тази марка в домашната работилница.

Теглото на ножицата с акумулаторна батерия е 2,9 kg.

BD-Akku_3

За обезопасяване на машината са взети няколко мерки. Пусковият бутон е блокиран с друг, без чието натискане не е възможно подаване на захранващо напрежение към електродвигателя. За неговото включване и задвижване на подвижната рейка с ножовете е необходимо да се притиска и дъгообразният предпазител. Така и двете ръце на работещия са заети с държане на машината. Отпускането на една от ръцете води да преустановяване на движението на рейката за под секунда време. Машината има и прозрачен щит, който предпазва работещия от изхвърлените назад парченца дървесина. Режещата гарнитура има поставен в предния край пластмасов предпазител, който защитава в случай на допир до твърд предмет.

3

Тример за косене на трева

BD-Akku_7

Измежду четирите модела тримери с акумулаторно захранване избрахме Black&Decker GLC1825N, който работи с никел-кадмиева батерия с напрежение 18 V (1,5 Ah). Тя е еднаква с батерията на вече описаната ножица за жив плет. Никел-кадмиевите батерии все още намират приложение за захранване на ръчни любителски електроинструменти най-вече поради стремежа на производителите да предлагат на пазара машини с по-ниска цена. За любителите градинари с по-високи претенции Black&Decker предлага и тримери с модерна литиево-йонна батерия с напрежение 18 V (GLC1825L) и 36 V ( GLC3630L). За сравнение само ще посочим, че докато моделът GLC1825N е подходящ за косене на ивица с широчина 25 cm и с дължина около 1000 m с едно зареждане на батерията (около 20 min непрекъсната работа), GLC1825L окосява около 1500 m, а GLC3630L – около 2500 m. Разликата в цените им обаче е съществена, поради което от моделите с литиево-йонна батерия „Ташев-Галвинг“ ООД към момента предлага само тримера GLC1423L (14,4 V, широчина на косене 23 cm).

6

Тримерът е измежду задължителните инструменти за всяка домашна градина със затревена поляна. Този вид машини по принцип са създадени за косене на места, където четириколесните косачки са неприложими – по краищата на тревната морава, около различни препятствия – дървета, храсти, камъни, бордюри и др. При малки площи тримерът също така успешно може да се справи и с цялостната поддръжка на затревения терен. Така например при широчина на косене 25 cm с едно зареждане на батерията тримерът GLC1825N може да окоси около 250 m² площ. Към това трябва да се добавят добре известните предимства на електроинструментите при използването им в условията на малка домашна градина, а когато те са с автономно захранване от акумулаторна батерия, очевидно е защо са предпочитаният ръчен инструмент за поддържане на малки тревни площи.

Стремежът на конструкторите е била да предоставят на градинарите лека, повратлива и удобна за работа машина. Тримерът GLC1825N заедно с батерията тежи 2,9 kg. Той има телескопична конструкция, благодарение на което дължината на инструмента може да се променя в границите на 200 mm и така да се нагажда според височината на работещия. Тази конструкция също така позволява завъртане и застопоряване на косящата глава до ъгъл 180°. Това позволява по-удобно косене в хоризонтална или вертикална посока.

7

Наклонът на втората ръкохватка може лесно да се променя и фиксира в 12 положения. Поставянето и демонтирането на предпазния щит също е в максимална степен улеснено. Макарата с кордата се изважда или поставя единствено с притискане на два бутона. Косенето се извършва с единия край на кордата (Ø1,5), който се изтегля извън макарата. Тя се върти с честота 7400 minˉ¹. От вътрешната страна на предпазния щит е поставен стоманен нож, който отрязва излишна част от кордата и така се поддържа нейната работна дължина.

В предния край на главата се намира подвижен предпазител, която предпазва въртящата се глава от допир до твърди предмети. Времетраенето за зареждане на батерията е 5–6 часа.

Мининожица за храсти

9

Декоративните храсти в малката домашна градина, понякога поместена дори на тераса или по-голям балкон, се нуждаят от подходящи по големина електроинструменти. Такъв именно инструмент е мининожицата за жив плет и декоративни храсти на Black&Decker. Тя е достатъчно производителен и мощен инструмент, позволяващ рязане на храсти с дебелина на клонките до 8 mm. Същевременно е лесно повратлива, което я прави пригодна не само за равнинно подравняване, но и за придаване на кълбовидни, конусообразни и други по-причудливи форми на отделни храстовидни растения. Тя е лек инструмент, тежи само 650 g, а ръкохватката й лежи удобно в дланта. Като се добави и нейната независимост от електрическата мрежа, захранваната с акумулаторна батерия ножица е поредният привлекателен, полезен и необходим инструмент, който при извършване на декоративна резитба на храсти, изравнява възможностите на жени и мъже.

8

Ножицата има типичния за големите машини от този вид режещ инструмент – плътно притиснати един към друг подвижен и неподвижен гребени, чиито напречно разположени ножове, подобно на ножица, с остриетата си прерязват попадналите между тях клонки. Дължината на двустранно режещата гарнитура е 15 cm. Гребенът със зъбите извършва възвратно-постъпателно движение с честота 850 minˉ¹, а максималното разстояние между всяка двойка зъби е колкото и максималната дебелина на рязане. Времето за преустановяване на движението на рейката с ножове е <1 s.

За допълнително обезопасяване на ножицата нейното включване е възможно само при едновременно натискане на основния пусков бутон с един от двата странично разположени на ръкохватката блокиращи бутони. Така и двете ръце със сигурност се намират далеч от режещата гарнитура, а включването на двигателя по невнимание е невъзможно.

10

Ножицата работи с литиево-йонна акумулаторна батерия с напрежение 3,6 V и капацитет 1,1 Ah. Батерията е монтирана в тялото на машината, а зареждането й става посредством изведен върху тялото куплунг. Тя се зарежда за около 8 часа.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото