В категории: 2013, Брой 3-4/2013, Водопровод и канализация, Инструменти, Ремонти, Строителство

Дълготрайни инструменти на DeWALT за пробиване и къртене на бетон

DeWALT-XLR1

По правило водещите производители на електроинструменти предлагат и инструментите, с които работят техните машини. Това особено отчетливо се забелязва при инструментите, с които работят перфораторите и къртачите – свредла и боркорони, шила и длета за работа в бетон, включително стоманобетон, керамични и други строителни материали. От качеството на инструмента в много голяма степен зависи дали дадена машина може да изяви изцяло качествата си или не. Появата на акумулаторно захранваните електроинструменти допълнително завиши изискванията особено към свредлата, защото акумулираната в батерията електроенергия трябва да се разходва възможно най-рационално.

Ето защо всеки от големите производители се стреми да развива собствено производство, с което да конкурира останалите или пък да купува инструментите си от специализирани водещи в своята област по-малки фирми (т.нар. OEM производители). И в двата случая същественото е, че всеки от тях поставя и застава зад своята марка, с нея гарантира качеството, производителността и дълготрайността на инструментите, които предлага за машините си. Проблемът, естествено, има и своята икономическа страна, защото т. нар. консумативи също формират представляват огромен пазар.

Като производител от световна величина DeWALT също от години разработва и произвежда инструменти за пробиване и къртене в бетон и други строителни материали. Тази серия инструменти носи общото наименование XLR, което цели да подчертае тяхната екстремно висока дълготрайност и надеждност. От DeWALT с подчертана гордост отбелязват, че това им производство носи щемпела Made in Germany, което само по себе си е синоним на високо, безкомпромисно качество. Производството в завода BBW (Bayrische Bohrerwerke) в град Пасау води началото си от 1959 г. DeWALT не само произвежда крайните инструменти, но също така и проектира машините, които ги изработват.

В случая ни интересува последното поколение (XLR 2012) свредла, шила и длета на DeWALT, които към момента се предлагат от фирма „Ташев-Галвинг“, при това, както заяви инж. Стефан Стефанов, ръководител направление „Електроинструменти“, те „се предлагат на изключително атрактивни цени“.

DeWALT-XLR2

Свредлата XLR са произвеждат със стандартизираните SDS-Plus и SDS-Max системи на захващане, което означава, че с тях могат да работят широк кръг от перфоратори от лекия и средния теглови класове. Свредлата XLR SDS-Plus се предлагат с диаметри в диапазона 5–14 mm и дължини от 50 до 410 mm. Свредлата XLR SDS-MAXs имат диаметри от 12 до 52 mm, а дължините им са от 200 до 800 mm.

3

Свредлата XLR са предназначени най-вече за пробиване на особено твърди материали като бетон и стоманобетон, естествен и изкуствено произведен камък. Те са проектирани и произведени не само да се справят с твърдостта и абразивното действие на пробивания материал, но и да издържат на високото ударно натоварване на усукване, което възниква при досег на върха на свредлото със стоманен армировъчен прът. Използването на този вид свредла е особено ефективно при серийно пробиване на множество отвори за монтиране на стоманени анкерни и други дюбели. Освен бързината на пробиване и високата износоустойчивост при тези закрепвания е много важна правилната цилиндрична форма и точен диаметър на отворите, защото в противен случай дюбелът няма да задържа сигурно.

DeWALT-XLR5

В техническата документация на DeWALT е посочено, че новите XLR (2012) SDS-Plus свредла имат два пъти по-голяма дълготрайност в сравнение със свредлата DEWALT Extreme с два режещи ръба. Спрямо същия вид свредла новите XLR SDS-Max се отличават с 50% по-продължителна работа и 38% по-ниско ниво на вибрациите.

Тези подобрения са в резултат на усъвършенстване на изработката и на формата на свредлата. За разлика от все още масово разпространените свредла с две диаметрално споени на върха им твърдосплавни пластини, свредлата от серията XLR имат масивна изработена изцяло от твърдосплавен материал пробиваща глава. Главата има коничен центриращ връх и четири режещи ръба с оптимизирана форма, осигуряващи значително по-висока скорост на пробиване, по-малко вибрации и по-равномерен ход на свредлото. Патентованата от DeWALT форма на пробиващата глава не само улеснява проникването на свредлото в бетона, но и предотвратява неговото заклинване или отклоняване при досег до армировъчна стоманена пръчка. Всичко това гарантира производителността при пробиване, точните форма и диаметър на отвора.

За високата износоустойчивост и надеждност на свредлата значителен принос има и използваната от DeWALT специална технология за заваряване на пробиващата глава към тялото на свредлото. Счупвания на това иначе критично място са почти изключени, като специалистите на компанията твърдят, че постигнатата от тях здравина на свързване надвишава три пъти здравината при обикновените твърдосплавни свредла.

Подобрено е също така извеждането на отделената при пробиването прах от разбития материал. Това е постигнато чрез оптимизиране на профила и стъпката на четворната спирала върху тялото на свредлото. Благодарение на това прахта не се задържа в отвора, което в противен случай би довело до увеличено триене и загряване на свредлото. При новите свредла не се налага често преустановяване на пробиването и издърпване на свредлото за изхвърляне на набилата се между него и стените на отвора прах.

DeWALT-XLR6

Полезно е да се знае също, че заедно със свредлата се предлагат и различни приспособления и накрайници на DeWALT, които силно улесняват, подобряват качеството и бързината при монтиране на дюбелни закрепвания – накрайници, с които едновременно се пробива отвора и набива стоманеният анкер в него, за контролирана дълбочина на пробиване, както и за събиране на прахта при пробиване на тавана.

Освен свредла серията XLR на DeWALT включва също SDS-Plus и SDS-Max шила и длета за къртене на бетон и други строителни материали. Най-общо казано те се отличават с около два пъти висока дълготрайност в сравнение аналогичните инструменти от серията DеWALT Extreme. Причина за това са не само подборът на специални стомани, технологията на изковаване на метала и термичната обработка. И двата вида инструменти имат възприетия през последните години от водещите производители специфичен профил и форма на главите им, които силно се отличават от обикновените шила с конусовидна глава или плоските длета с гладка повърхност. Благодарение на профила им – редуващи се изпъкнали ребра и канали между тях, с тези глави се постига по-голяма концентрация на ударната енергия и по-бързото разрушаване на материала, улеснява се отвеждането на разкъртените парченца и прах, а вероятността от заклинване в отвора рязко намалява. В резултат на това освен по-голяма дълготрайност, тези шила и длета позволяват постигането и на значително по-голяма производителност на работа.

Характерно за тях е също така, че не се нуждаят от заточване, защото имат способността да се самозаточват в процеса на работа. Така през целия експлоатационен период те съхраняват първоначалната си способност за къртене.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото