Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Машина за прочистване на затревени площи

1

У повечето любители градинари битува представата, че за създаването и поддържане на качествен тревен килим е достатъчно само редовното поливане, косене и наторяване. Известна е и произхождащата от дъждовния Албион поговорка, че няма нищо по-лесно от поддържането на тревни площи: „Поливаш, косиш, косиш и поливаш, и така само 100 години поред.“ Друг е въпросът дали зад тази алегория не се крие един от ключовите фактори за успешно развитие, включително и на всяко общество – необходимостта от столетни традиции на постоянство, на неспирно развиван и надграждан интелект, на умно, честно и отговорно влаган труд.

В действителност обаче, освен неизбежната косачка, за поддържане на тревните площи е необходима и машина за прочистване на тревата. За целта се използват два вида машини, които се различават основно по работния инструмент и оттук – по дълбочината на врязване в почвата. Машините, които извършват т. нар. вертикутиране (транслирана в българския език чуждица, означаваща „вертикално рязане“) извършват дълбочинна обработка, като остриетата на ножовете им се врязват на дълбочина до 25 mm. Тези машини изискват мощен двигател, най-често бензинов, и поради това се използват предимно при професионалното отглеждане на големи тревни площи.

За поддържане на тревата в малки домашни градини се използват машини със сходно действие, но изискващи значително по-малка мощност на двигателя, което позволява използването на предпочитания в такива случаи електромотор. Това, естествено води и до значително по-ниска цена.

Именно такъв вид машина е моделът GD300 на Black&Decker. Работният инструмент представлява въртящ се вал, който наподобява ротационна четка с множество зъби от тънка пружинна стоманена тел. Те представляват свободните краища на неподвижно закрепени към вала цилиндрично навити пружини. Поради това всеки от зъбите, щом срещне препятствие, може да се премести назад до такава степен, че върхът му почти да се скрие в канала за пружината. Същевременно пружината се натяга и при първа възможност зъбът се връща в изходното си положение, без да претърпи повреда. Валът има общо 60 пружини, поставени в три симетрично разположени и диагонални спрямо неговата ос редове. Така всеки зъб попада в средата между двойка зъби от предната редица. В резултат валякът представлява ротационна четка с гъсто разположени зъби от пружинна стомана, които прилежно вчесват тревата и преодоляват препятствията без повреда.

3

Неговата задача е отстраняване на сплъстения около стъблата на тревата филц. В зависимост от настройката на машината остриетата може да надират повърхността на почвата на дълбочина до 2 mm, при което не достигат и не нараняват корените на живата трева. При останалите две настройки на височината на машината четката се намира на милиметри над почвата.

Тази операция трябва да се извършва периодично, защото в основата на стъблата на тревата неминуемо се образува слой (филц) от изсъхнали тревни стъбла и листа, най-често останали след косенето, които се вплитат между здравите и жизнени стъбла. До определена минимална дебелина филцът не вреди. Той дори е полезен, защото ограничава изпарението на влагата от почвата и през горещите летни дни спомага за нейното съхраняване в близост до корените на тревата. С времето обаче този слой става все по-дебел и все по-плътен. Така той постепенно се превръща в преграда, която влошава достъпа на вода и въздух до корените, а също така и засенчва основата на стъблата и повърхността на почвата. Резултатът е, че въпреки доброто напояване и подхранване с торове, тревата започва да расте все по-слабо, да линее и тук-там се образуват петна със силно оредяла трева. Причината за това е, че като затруднява проникването на водата, филцът създава условия корените вместо в дълбочина да се развиват в хоризонтална посока съвсем близо до повърхността на почвата. Тук те лесно биват нападани от болести и загиват.

4

Процесът на натрупване и удебеляване на слоя филц е неизбежен, поради което периодично се налага неговото механично отстраняване от тревната площ. Едновременно с това въртящият се вал на машината може да надира, макар и съвсем леко, повърхността на почвата, с което се улеснява проникването в нея на влага и на кислород от въздуха.

Друго приложение на тази машина е събирането и изнасяне от тревната площ на окосена, примерно с тример, трева. Тя е незаменим помощник и за почистване на опадалите наесен върху тревата листа от дърветата, защото тяхното натрупване силно влошава развитието на тревата. Машината може да се използва и за повдигане на стеблата при силно полегнала трева.

В предната си част машината има 2 пластмасови колела, а в задната стъпва върху широк валяк. Той може да повдига или снишава спрямо корпуса на машината и така се регулира височината на обработване (разстоянието между върховете на пружинките и обработваната повърхност) на три степени – 2, 3 и 8 mm. Височината 8 mm е предназначена за събиране на опадалите листа.

При въртенето на барабана зъбите му вчесват повърхността, загребват и изхвърлят филца, листата и други чужди на тревната площ тела. Те се събират в намиращия се в предния край на машината кош с вместимост 30 l.

5

Машината има променливотоков електродвигател с мощност 600 W. Широчината на обработване е 30 cm, а теглото й е 7 kg. Ръкохватката е съставена от три части, които се сглобяват и разглобяват много лесно и бързо, а кошът се поставя и маха още по-лесно. Всичко това намалява значително заеманото от машината място при транспортиране и съхраняване.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на  „Ташев-Галвинг”.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото