В категории: 2013, Актуални статии, Брой 3-4/2013, Градина

Косачката робот Bosch Indego

Indego1

След като задвижваните с електрическа енергия косачки за трева постепенно завладяха домашната градина, а сред тях все повече нараства делът на захранваните с акумулаторна батерия, дойде време и първите роботизирани машини да се приземят от екрана на фантастичните филми, за да се трудят неуморно и „интелигентно“ в домашната градина. Един от пионерите сред зараждащото се ново поколение такива машини е косачката робот Boisch Indego, която немският гигант пусна на пазара в началото на тази година.

Тя е предназначена за поддържане на тревни площи с големина до 1000 m² при гарантирано качество на косене и най-същественото – без практически каквато и да било намеса от страна на човека, освен при първоначалната подготовка на терена и настройване на машината, за което са необходими не повече от час-два.

Тревната морава е силно желана във всяка градина, ала и най-трудно се създава и поддържа, защото изисква едва ли не ежедневни грижи. Освен редовно поливане, наторяване, аериране на почвата и почистване на сплъстения около стъблата „филц”, тя трябва да се коси. В зависимост от климатичните условия, влагата и вида на тревата честотата на косене в периодите на интензивен растеж е около веднъж седмично.

Косенето на тревата в домашната градина изисква немалко усилия и време, които за мнозина биха могли да бъдат оползотворени и по по-подходящи начини. Наемането на градинар излиза скъпо и създава допълнителни главоболия. И така стигаме до най-модерното и ефективно решение, каквото несъмнено са роботизираните устройства и в частност новата косачката робот Bosch Indego. Не бива да пропуснем и още нещо – домашната градина не е средство за прехрана, а основното й предназначение е да поражда радостни трепети при досега със съвършенството и красотата на природата, да бъде среда за пълноценен отдих. Ето защото изискване към градинската техника и инструменти е не само да вършат работа, а и досега с тях да доставя удоволствие. Две мнения няма, че високотехнологичната косачката робот е придобивка, която ще радва всеки ценител на поредното чудо на техниката.

Bosch Indego е напълно самоуправляваща се система, способна да работи по всяко време на годината, когато се коси, през всеки час от денонощието. Захранва се от мощна литиево-йонна батерия (32 V с капацитет 3 Ah), която осигурява около 50 min работа с едно зареждане. За това време косачката може да окоси до 250 m² площ. Щом нивото на заряда на батерията достигне зададена минимална стойност, косачката преустановява косенето и самостоятелно, с висока точност се връща при зареждащата станция и сама се включва към електрическия контакт за зареждане. Цикълът на зареждане трае около 50 min и щом батерията достигне максималния си капацитет, машината се отделя станцията, завръща се точно на мястото, където е прекъснала косенето, за да продължи работата си.

2

Машината се ориентира за границите на тревното поле чрез положен по контура му електрически кабел. Предварително той се фиксира със забити в почвата пластмасови щифтове. Стандартно косачката е комплектувана с кабел с дължина 300 mm и 600 щифтове за закрепване. При необходимост кабелът може да се удължи с още 150 mm, които се купуват допълнително. Освен полагането на кабела е необходимо да се определи и подходящото място на зареждащата станция, която също се закрепва неподвижно към почвата. Когато машината не работи, тя се прибира автоматично в станцията си.

Обхождайки очертания с кабела контур на затревеното поле роботизираната косачка запаметява неговите граници и траекторията на движение. За целта тя разполага с прецизно работеща система Logicut, която благодарение на спътникова GPS навигация и кабела позволява точно определяне на местоположението на машината. Косачката запаметява също така местоположението на зареждащата станция, както и текущото място, където е преустановила работата си, за да зареди батерията и от което след това ще продължи косенето.

Благодарение на навигационната система и микропроцесорно управление косачката изчислява най-късия път за обхождане на терена, а при косенето се движи на успоредни, плътно разположени една до друга ивици. По това тя се отличава съществено от други роботизирани косачки, чиято траектория на движение е съставена от множество кръстосващи се ивици. С косенето на паралелни ивици се гарантира, че цялата тревна площ ще бъде окосена равномерно, без пропуснати или неколкократно окосявани места. Повишава се и ефективността при работата, защото машината не извършва празни ходове, преминавайки през наскоро окосени места. Тестовете са доказали, че благодарение на „интелигентното“ управление на траекторията на движение времето за косене при Boscн Indego се съкращава до една трета спрямо времето, което е необходимо на косачка, чието движение се извършва на случаен принцип с кръстосващи се траектории.

Bosch Indego има чувствителни сензори, които откриват намиращи се или попаднали в зоната на косене препятствия, включително и домашни животни. След като ги доближи, косачката спира и след това ги заобикаля. Също така, при нейното повдигане или евентуално преобръщане, въртенето на ножовете се прекратява мигновено. Така се намалява до минимум вероятността от нежелан досег с тях.

3

Машината е приспособена за косене и на наклонени терени с максимален наклон до 35% (20°). Широчината на косене е 26 cm. Височината на косене се регулира централно на 10 степени – от 20 mm до 60 mm. Ножовете нарязват тревните стъбла на дребни късчета, които се разпръскват равномерно върху тревната площ. Там те бързо се разграждат и се превръщат в естествен тор. По този начин отпада необходимостта от изнасяне на окосената трева, а извлечените от почвата хранителни вещества се връщат обратно в нея, за да подхранват растящата трева. Роботизираната косачка позволява прилагане на оптимален режим на косене на тревата. Доказано е, че при всяко косене не бива да се отрязва повече от 30-50% от дължината на тревата, а това означава по-често косене в периодите на усилен растеж. Точно работа за роботизираната косачка, която умора не познава, няма и нормирано работно време. Работата си може да върши и нощем, още повече че е доста тихо работеща машина – нивото на шума 75 dB.

Програмата за работа на косачката се програмира в рамките на седмицата и на часовете от денонощието. Системата е способна да запамети пет такива програми, които да бъдат съобразени примерно с интензивността на косенето през различните сезони – пролет, лято и есен.

4

Машината е защитена срещу злоумишлено посегателство чрез въвеждане на идентификационен номер (PIN) и задействане на звукова аларма при опит за неразрешен достъп до нея.

Косачката Bosch Indego тежи 11, 1 kg.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Косачката робот Bosch Indego”

Penka Hristova | юли 6th, 2015 at 8:37 am

Здравейте, а как се практикува с 2 отделни зелени площи, находяши се в 1 двор, разделени напълно, например от сграда?

„Направи сам“ :
За да сме напълно сигурни в отговора си, потърсихме консултация и от специалист на „Роберт Бош“ ЕООД.
Косачката робот Indego е предназначена за косене на площ, която машината може да обходи. Във вашия случай става дума за две самостоятелно обособени тревни площи, поради което една машина не е може да коси и двете.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Актуални статии, Брой 3-4/2013, Градина

Ключови думи


 
към началото