В категории: 2013, Брой 3-4/2013, Градина, Инструменти

Нови косачки от серия 2 на VIKING

Viking1

Viking2

В началото на годината армадата от колесни косачки за трева на VIKING получи две нови попълнения. Това са моделите MB 253 и MB 253 T, които по широчина на косене и други параметри попадат сред машините от серия 2. Веднага прави впечатление увеличената с 5 cm широчина на косене (51 cm) в сравнение с останалите, предлагани към момента у нас косачки в тази серия (МВ 248 и МВ 248 Т). Това разширява териториалния обхват за косене на тревни площи до 1800 m², докато останалите два модела от тази серия са подходящи за косене на площи до 1200 m².

Единствената разлика между двата модела е, че MB 253 T има собствено задвижване на две от колелата и машината може да се движи сама. Новите косачки представляват особен интерес, защото подобно на останалите машини от тази серия, по своите технически параметри и удобства при косене, те не се отличават забележимо от косачките от по-високите и следователно по-скъпи серии на VIKING. Новите два модела са илюстрация на най-характерното за тази серия – доброто съотношение между цена и мощност, респективно производителност. Наличието на собствен ход при модела MB 253 T e несъмнено предимство, което прави косенето по-приятно и производително особено при работа на наклонен терен (до около 20o).

3

Всеки нов модел на VIKING съчетава дългогодишния технологичен и производствен опит на немската компания, всеки от тях отбелязва поредното развитие на дадения вид машини. Здравото, изработено от стоманена ламарина тяло на косачките и мощният двигател с вътрешно горене, осигуряват висока производителност и дълготрайна работа на машината. Мощният двигател Kohler Courage XT-6.75 OHV SC (2,2 kW/3,0 к.с.) върти ножа с честота 2800 minˉ¹. Специално трябва бъде отбелязано, че новите модели имат системата ReadyStart, чийто автоматичен смукач на карбуратора силно улеснява запалването на студения двигател. Тази система е характерна за значително по-скъпи машини от серия 4 и сега за пръв път е поставена на косачка от по-евтината серия 2.

И друг път е ставало дума в списанието, че косачките VIKING работят с ножове, чиито краища имат участък със специална аеродинамична форма. При въртенето си ножът създава мощен въздушен поток, който повдига и изправя стъблата на тревата преди те да бъдат прерязани. Това осигурява равно и чисто косене, дори и когато тревата е полегнала и мокра. Въздушният поток също така увлича и вкарва почти без остатък отрязаната трева в коша. Неговият обем е 55 l, което позволява по-продължителна работа без чести прекъсвания за изпразването му. Той е изработен от здрава пластмаса и има множество странично разположени надлъжни отвори, които насочват към земята излизащия от него във вид на множество тънки струйки въздух. Така полепналата върху тревата прах се изхвърля надолу, вместо да се разпръсква в околното пространство. По този начин и косачката остава по-дълго чиста, а не потънала в прахоляк. Кошът има индикатор за нивото на запълване, който сигнализира кога трябва да се изпразни.

Viking3

Височината на косене се регулира централно (едновременно и за четирите колела) на седем степени в границите 25–75 mm.

Моделът MB 253 тежи 31 kg, а MB 253 T – 33 kg. Машините се движат с лекота, което се дължи на доброто лагеруване на колелата – с по два сачмени лагера на всяко. Колелата имат гумен бандаж с едра шарка на грайфера.

Въпреки увеличената широчина на косене и двете косачки са много повратливи, което силно улеснява воденето им при заобикаляне на препятствия и при косене по краищата на затревената площ.

Конструкторите са се погрижили да улеснят и почистването на машините. Всяка от тях може да бъде наклонена назад, докато опре на ръкохватката. Така се открива достъп до кожуха, по чиято повърхност полепват и се наслояват късчета отрязана трева, което налага периодичното им почистване. Ръкохватката може да се наклонява силно напред, при което машината заема значително по-малко място – удобство при транспортиране и съхраняване.

За допълнителна информация вижте и сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 3-4/2013, Градина, Инструменти

Ключови думи


 
към началото