В категории: 2013, Брой 5-6/2013, Инструменти, Ремонти, Строителство

Ръчен циркулярен трион реже панели с дебелина до 120 mm

Jepson1

В НС 1-2/2012 бе поместена статия, описваща технологията на японската фирма Jepson, наречена Dry Cutter. Това е метод за сухо рязане на различни метали с циркулярен диск, т.е. без той да се охлажда с вода. Методът има редица съществени предимства, които осигуриха неговото бързо разпространение. Рязането на метални изделия с циркулярен диск е по-бързо, по-евтино и често пъти по-удобно от работата с класическите механични ножовки. А когато се налага рязане на самия обект, и особено на метални листове и панели, ръчните циркулярни триони с дискове Dry Tech и Tanitec (също производство на Jepson) са на практика без алтернатива.

Компанията разполага със завод и в Германия, което е позволило по-бързо да се утвърди и като европейски лидер в този производствен и пазарен сегмент. У нас дисковете за рязане и специално конструираните за работа с тях машини Jepson се внасят от фирма „Ташев-Галвинг“. Интересът към тях нараства изключително бързо, което се дължи не само на неоспоримите предимства на тази технология, но и на бързо разширяващото се модерно строителство на търговски, складови и производствени халета. Носещата конструкция на такива сгради е от стоманени профили, а обшивката – от многослойни (сандвичеви) панели, двустранно покрити с профилни листове ламарина и пълнеж от топлоизолираща втвърдена пяна. При тяхното монтиране неизбежно се налага рязане на панелите на място, дейност в която ръчните циркулярни триони на Jepson са в стихията си и са незаменими. Благодарение на тях работата върви много по-бързо и по-лесно, а качеството на рязане е изключително високо. Циркулярните дискове Dry Tech и Tanitec режат точно и чисто, без по ръбовете да се образуват остри „мустаци“. Макар, че с тях се работи без охлаждане с вода, мястото на рязане почти не се загрява. Отпадането на необходимостта от водно охлаждане силно улеснява работата, премахват се ограниченията при избор на място за работа.

Повече подробности за технологията Dry Cutter и машините на Jepson за сухо рязане на метали, може да прочетете в тази статия. Сред тях се открояват ръчните циркулярни триони, за които се получиха и най-много запитвания в редакцията. Те са най-подходящата машина за работа на строителната площадка. Освен за рязане на гладки или перфорирани листови материали и многослойни панели, с тях се режат също така успешно профили и тръби от различни метали. В статията са представени два модела триони, които се различават основно според максималната дебелина на рязане – 84 mm с триона 8230N и 65 mm с триона 8219.

Новият циркулярен трион SHDC 8320

Jepson2

Сега имаме повод отново да се върнем към темата за сухото рязане на метали. Причината е в появата на най-новия модел ръчен циркулярен трион на Jepson – SHDC 8320. Той е същински Голиат сред себеподобните си, защото позволява рязане на панели с дебелина до 120 mm. Към момента това е световен рекорд, което прави машината незаменима за рязането на панели с тази и близка до нея дебелини. Подобно на по-малките модели трионът SHDC 8320 е и най-подходящата машина за рязане на вълнообразна (трапецовидно нагъната) ламарина, на едрогабаритни скари за прокарване на електрически кабели, за тръби и профили от стомана, цветни метали, за композитни пластмаси и др.

Друго голямо достойнство на новия циркулярен трион е, че с него на място, на обекта, може да се постигне висока точност на рязане. Машината е пригодена за работа с водеща метална шина, която се закрепва предварително със стеги към рязания материал. Така се получава праволинейно рязане на желаното място, което е предпоставка за точното сглобяване на конструкцията и доброто напасване на панелите един към друг.

Циркулярният трион има електродвигател с мощност 1800 W. Дискът с диаметър 320 mm (84 зъба) се върти с честота 1700 minˉ¹. Двигателят има защита срещу претоварване, включително светодиоден индикатор, който сигнализира при претоварване на машината. Циркулярният диск се намира в затворен кожух, който улавя изхвърляните от диска стружки.

Теглото на циркулярния трион SHDC 8320 е 8,4 kg.

 

За допълнителна информация и покупки посетете  електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“.

Jepson3

Видео към статията

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото