Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Клещи за тръби и гайки Knipex Alligator XL

Alligator1

В „Направи сам“ 1-2/2013 бе представена немската марка Knipex, производител на един от най-качествените клещи на световния пазар с два от нейните най-нови модели, предназначени за електроинсталационни работи – комбинирани и клещи секачи. Сега представяме друг един инструмент, който излиза извън общоприетото разбиране за клещи, ала изпълнява горе-долу същите функции – да захваща сигурно предмети с овална или ъглова форма. Наименованието Alligator XL подсказва, че пуснатият на пазара през май т.г. инструмент допълва и с дължина на раменете си 400 mm е най-големият засега член на популярната фамилия на Knipex със същото красноречиво наименование. Немскоезичното наименование на инструмента, в превод „клещи за помпи“, произлиза от първоначалното приложение на този вид инструменти, създадени за развиване и притягане на уплътняващата салникова втулка на водната помпа на тежкотоварни превозни средства. В действителност новият Alligator XL е отличен ефикасен инструмент за прокарване и ремонт на метални тръбопроводи, при монтиране на санитарни и други прибори, при ремонт на едрогабаритни машини и всякакви други дейности, при които се налага сигурното захващане и прилагане на значителен въртящ момент върху тръби и други предмети с овална форма, на гайки и тела с шестостенна или квадратна форма, въобще с ръбесто напречно сечение. Тази универсалност се дължи на специфичната форма на челюстите на ключа, които имат назъбена вътрешна повърхност. В самия преден край повърхността на челюстите е плоска, което им позволява да захващат сигурно дребни детайли, като например шплентовете, с които се осигуряват срещу превъртане гайки.

Alligator XL може да захваща тръби с диаметър до 90 mm (3 1/2”), както и шестостенни гайки големина до 94 mm. В сравнение с обикновените раздвижни водопроводни ключове със сходни възможности той е с около 50% по-лек (с тегло 1204 g) при по-голям обхват на захапване. Дължината на инструмента също е оптимално подбрана така, че от една страна да осигурява прилагане на необходимия по големина въртящ момент, и от друга – да се побира в стандартен куфар за инструменти.

2

Разстоянието между челюстите, т.е. обхватът на инструмента, може да се променя в 11 позиции, като механизмът за застопоряване на челюстите една спрямо друга също е нов. Тук липсва познатият от предни модели бутон, а преместването на подвижното рамо е възможно само, когато двете челюсти са максимално раздалечени една от друга. Профилът на челюстите позволява на клещите да се самозатягат щом веднъж захванат предмета. Така за неговото отвиване или завиване вече не е необходимо ръката да притиска раменете на инструмента едно към друго. Натиск се прилага само върху горното рамо, т.е. върху долната челюст. Иначе казано, челюстите се самозатягат. Освен че това позволява по-удобна работа с влагане на по-малко физически усилия и допълнително предпазва работещия от нараняване вследствие на изплъзване на инструмента, ефектът на „самозатягане“ има и друго много съществено предимство – в много голяма степен се намалява вероятността от превъртане на ключа, което неминуемо води до повреждане на повърхността на захванатия предмет, например при поцинкована тръба, защитното покритие на това място ще бъде повредено. Друго съществено предимство на клещите от серията Alligator е малката широчина на челюстите (9 mm при Alligator XL) което прави възможно или най-малкото – силно улеснява работата на места със затруднен достъп. Механизмът за свързване и преместване на раменете едно спрямо друго има още едно съществено предимство – той е нечувствителен на замърсявания, което правят клещите много подходящи за работа на открито, включително в изкопи и наличие на кал.

Клещите са изработени от хромванадиева инструментална електростомана, обработени са чрез изковаване и закаляване. Назъбените повърхности на челюстите са допълнително закалени чрез индуктивно нагряване и имат твърдост 61 HRC. Това осигурява висока дълготрайност на инструмента, който е предназначен за работа при големи натоварвания.

Раменете са покрити с еластична материя, щадяща дланта и пръстите. Горната ръкохватка, която поема основно натиска, е по-широка, което разпределя натиска върху дланта на по-голяма повърхност.

В серията Alligator са включени още три модела от същия вид и възможности, които се различават по своята дължина – 180, 250 и 300 mm. Съответно максималният диаметър на тръбата, който може да бъде захванат с тези клещи е 42, 50 и 70 mm.

 

За допълнителна информация, както и за покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото