В категории: 2013, Брой 7-8/2013, Градина

Трактор за косене VIKING MT 4097 SX

MT1

Щом площта на затревената площ надхвърли 2500 m², за нейното косене са необходими друг тип машини – четириколесни самоходни косачки, наричани още трактори за косене. При тях работещият се вози удобно седнал като на малогабаритен трактор, а физическото усилие се свежда до управляване на машината. VIKING предлага широка гама от този вид машини за косене, които, според големината на площта и съответните на това технически и експлоатационни характеристики, се разделят на три серии – Т4, Т5 и Т6.

От предлаганите на българския пазар трактори за косене тук представяме новия модел MT 4097 SX от серията Т4. Най-характерното за него е, че окосената трева не се събира в кош, за да бъде след това изхвърлена. Нарязана на ситно, машината я изхвърля встрани и така тя бива разпръсквана равномерно върху тревната площ. Това е т.нар. метод на косене с рекултивиране. Машината е проектирана в духа на провежданата от години екологична политика на VIKING за оползотворяване на окосената трева чрез превръщането й в лесно разградим биологичен, естествен тор, вместо да бъде безполезно изхвърляна, което освен това създава и допълнителни проблеми – периодично прекъсване на работата за изпразване на коша, както и последващо транспортиране до мястото, където да изгние безполезно или да бъде компостирана.

Косачката MT 4097 SX има широчина на косене 95 cm. Предназначена е за поддържане на площи до 6000 m². Липсата на кош не само улеснява работния процес, но машината е станала по-къса и по-маневрена, като радиусът на завиване е сведен до 80 cm. Това позволява на трактора да се завърта в кръг почти на място.

Машината се задвижва от четиритактов двигател с вътрешно горене Briggs&Stratton серия 3130 OHV с мощност 7,3 kW (9,9 к.с.) при честота на въртене 3100 minˉ¹. Тракторът за косене е снабден с широки гуми, чийто профил е подбран така, че да осигурява сигурно сцепление и движение на машината върху всякакви терени, без да поврежда тревата.

MT 4097 SX има редица технически решения, правещи работата с него толкова лесна, че да граничи с удоволствие. Задвижването на водещите колела става с автоматична (хидростатична) скоростна кутия, подобна на използваните при автомобилите. Задаването на посоката на движение става със завъртане на лостче, поставено от лявата страна на колонката на волана. Скоростта на движение се контролира безстепенно само чрез натискане и отпускане на педала на газта. Вторият педал е на спирачката. Седалката е ергономично оформена, с пружиниращи елементи, които намаляват вибрациите. Тя се регулира според ръста на работещия, без да е необходимо използването на инструмент за това. Предвидено е и достатъчно място за комфортно разполагане на краката.

Отдясно на седалката се намира лостът за централно задаване на височината на косене. Тя може да се регулира на седем степени в границите от 35 до 90 mm. Агрегатът за косене работи с два ножа. Тяхното въртеливо движение се включва и изключва посредством електромагнитен съединител, управляван чрез разположен на предния панел бутон.

Стабилната, устойчива на натоварване носеща рамкова конструкция, позволява машината да тегли прикачен инвентар – малко ремарке или валяк за валиране на тревната площ (за което има фабрично монтиран теглич), както и гребло за ринене на сняг.

Теглото на трактора е 197 kg.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 7-8/2013, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото