Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Водоструйни машини на Black&Decker

За около година време „Направи сам“ помести поредица от статии за подбрани машини и електроинструменти с марката на американската компания Black&Decker, които „Ташев-Галвинг“ предлага на нашия пазар. Освен със своите качества и функционалност, инструментите на този производител, присъстващ вече 103 години на световния пазар, се отличават и със стремеж към оригиналност. Сред досегашните публикации се открояват:

» Комбинираната машина (3 в 1) с акумулаторно захранване, с която може да се пробива, реже и шлифова.

» Скенерът за дистанционно измерване на температурата и откриване на местата, през които топлината „изтича“ и се губи – участъци от стени, врати, прозорци и др.

» „Умната“ миниотвертка 4 MAX GYRO, при която посоката на въртене се променя само чрез леко странично завъртане на инструмента.

» Автомобилни компресори със захранване 12 V с възможност за предварително задаване на желаното максимално налягане в гумата и цифрова индикация.

» Портативни прахосмукачки за почистване на автомобила със захранване 12 V.

» Електрически машини и инструменти за работа в градината – верижният трион за рязане на клони Alligator; машината за почистване на тревни площи от напластявания (мъх) и серия инструменти с акумулаторно захранване (ножици за храсти и жив плен, тримери за косене на трева).

Сега продължаваме този списък с водоструйните машини на Black&Decker, които „Ташев-Галвинг“ пусна наскоро за пръв път на българския пазар. В първия момент новината ни озадачи, защото този вид машини доскоро липсваха в продуктовите каталози на компанията, липсват и сега в повечето нейни национални сайтове. Очевидно това е поредната крачка в разширяване на асортимента от машини, предназначени предимно за употреба в бита. Тя е продиктувана от факта, че водоструйните машини са абсолютна необходимост за всяка едно-двуфамилна сграда с двор, гараж, при вилен имот, за поддържане на градинска и селскостопанска техника, на превозни средства, за почистване на покрива, улуците, за измиване на прозоречни стъкла и покривни табакери, за почистване на плочници и зидове, за пране на килими и постелки, и какво ли още не.

Очевидно е също, че за да успява да поддържа развойната си дейност и качеството на предлаганите продукти на високо ниво, всеки производител от световна класа се фокусира върху определен кръг от машини и инструменти. Останалите се възлагат за производство на по-малки, специализирани и водещи в своята област компании, които ги доставят с марката и според спецификациите на възложителя. Това е световна практика. Именно такъв е и случаят с водоструйните машини с марката Black&Decker, които сe произвеждат от италианската фирма Annovi Reverberi S.p.A. От 1958 г. тя се е специализирала и днес е един от световните лидери в производството на бутални помпи за високо налягане, предназначени основно за промишлена употреба. С производствени звена в Италия и САЩ, фирмата произвежда годишно около 1 млн. такива помпи, 80% от които намират прием във всички държави по света. Освен за промишлени приложения, помпите за ниско и високо налягане на Annovi Reverberi S.p.A. намират приложение в селското стопанство и животновъдството, както и в производството на професионални и любителски водоструйни машини за почистване чрез измиване с водна струя под високо налягане.

1

С марката Black&Decker към момента се предлагат около 14 модела водоструйни машини за миене със студена вода. Тук ще спрем вниманието върху четири от водоструйните машини, които „Ташев-Галвинг“ предлага на пазара. Те се различават по мощността на електродвигателя, съответно по максималното налягане на водната струя и нейния дебит, по възможността маркучът за високо налягане да се навива на барабан, наличието на вграден резервоар за миещи препарати и други по-несъществени детайли. Моделите PW1800 WSR и PW 1600 WS впечатляват с оригиналното и много практично решение за съхраняване на принадлежностите към машината, както и използването на комбиниран струйник с три дюзи.

2

Всички машини са предназначени за работа с вода от водопроводната мрежа, чиято температура не надхвърля 50 °С. Машините са компактни, удобни за пренасяне и съхраняване. Придвижването им се улеснява от колелата с голям диаметър, което позволява по-лесното преодоляване на малки препятствия. Едни от моделите са пригодени за бързото и удобно закрепване на накрайниците, на маркуча за високо налягане и мрежовия кабел към тялото на машината. При други те се съхраняват в тялото на машината. И двете решения представляват значително удобство за съхраняване и пренасяне на машините.

Свързването на маркуча за високо налягане към ръкохватката е чрез куплунг, което също улеснява работата с машината, както и нейното съхраняване. Възможността маркучът да се върти спрямо ръкохватката улеснява предотвратяването на неговото усукване, което може да причини прегъване и трайно повреждане. PW 1900 WR и PW 1500 SP се продават в комплект с два струйника, а PW1800 WSR и PW 1600 WS – с един комбиниран. Единият създава плоска струя, а вторият е от вида на т.нар. турбо дюзи, които завихрят въртеливо водната струя. В резултат на това почистващата й способност нараства с 60% и не случайно всички водещи производители на водоструйни машини включват такава дюза в комплекта. Ефектът от работа с нея е поразително добър по две причини. За разлика от обикновената, плоска или точковидна струя, при които налягането на водата е постоянно, завихрената водна струя оказва силно изразен ударно-пулсиращ (камшичен) ефект, на който се дължи значително по-силното почистващо действие. Пулсиращото ударно действие на струята се усеща осезателно при насочването й към гумения ботуш. Второто предимство на този вид дюзи, е че водната струя има конусовидна форма. При работа от разстояние, позволяващо добър почистващ ефект, диаметърът й е около 70–100 mm, което прави работата значително по-производителна. За сравнение – обикновената точковидна струя е с диаметър, не по-голям от 10 mm. Освен бавната работа, миенето с нея оставя след себе си раирана повърхност.

3

Управлението на електродвигателя е свързано с пусковия бутон на ръкохватката. Двигателят се включва и работи само, докато бутонът е натиснат. Щом бъде отпуснат и водната струя спре, спира и двигателят. По този начин се пести електроeнергия, удължава се и живота на водната помпа, работата е допълнително обезопасена.

Постъпващата от водопровода вода преминава през филтър, който задържа твърдите частици, и така предпазва помпата от повреда.

Машините са защитени срещу насочена към тях водна струя, идваща под произволен ъгъл (клас IPX5).

4

B&D PW 1500 SP

Това е компактна водоструйна машина с тегло 8,8 kg. Максималното налягане на водната струя е 120 bar, а дебитът й е 6 l/min (360 l/час). Помпата се задвижва от електродвигател с мощност 1500 W. Освен двата струйника – за плоска и завихрена струя, комплектът на машината включва още съд за разпръскване на миещ препарат и четка – най-често използваният инструмент за измиване на купето на автомобили или други превозни средства.

Помпата има три аксиално разположени цилиндъра, чиито бутала се задвижват от т.нар. люлееща се шайба (лагер), закрепена върху вала на електродвигателя. Тя има автоматично действащ предпазен вентил с байпас за ниско налягане.

B&D PW 1900 WR

Тази водоструйна машина има максимално налягане на водната струя 140 bar и дебит 7 l/min (420 l/час). Трицилиндровата помпа се задвижва от електродвигател с мощност 1900 W. Теглото на машината е 10,5 kg.

Освен по-високото налягане на водната струя, което прави машината по-подходяща за почистване на силно замърсени повърхности, този модел има и други предимства, които правят работата по-удобна и ефективна. Резервоарът за миещия препарат е постоянно вграден в тялото на машината. В капачката му се намира дозатор на количеството препарат, което се подава към водната струя. Маркучът за високо налягане се навива на барабан, което съществено улеснява неговото прибиране и опазване при пренасяне на машината или съхраняването й.

За водоструйните накрайници са предвидени стойки към тялото на машината, дори и за щепсела на електрическия кабел има отделно чекмедже.

B&D PW 1600 WS

6

Този и следващият модел се отличават с няколко решения, които правят машините особено подходящи за домашната работилница, личния гараж или пристройката в двора за съхраняване на градински инвентар. Проблемът със съхраняване на ръкохватката, удължителя и струйника е решен оригинално и удобно, като за тях е оформено „шкафче” в тялото на машината. Всички те, заедно с други принадлежности, са поместени и скрити зад елегантен капак, който допринася за добрия външен вид на машината. Това улесняващо съхраняването решение е допълнено от възможността тя да бъде окачена да виси на стената. За това комплектът съдържа стойка, която се закрепва към стената с винтове и дюбели. По този начин машината не заема място върху пода, силно намалява и вероятността да бъде повредена от неволен удар с тежък инструмент, например. Освен това, окачена на стената, машината може да се използва и в стационарен режим, така че за измиване пред гаража, примерно, е възможно само да се изтегли маркуча. И двата модела имат вграден резервоар за миещ разтвор, а струйникът им разполага с дюза за образуване и обилно разпръскване на пяната. Двете машини имат комбиниран струйник с три дюзи – за плоска, за завихрена струя и за разпръскване на пяна. Изборът на дюзата става чрез завъртане на главата на струйника. Удължителят между ръкохватката и струйника позволява свободното му завъртане, което е най-вече от значение при работа с плоска струя.

Всяка от машините има игла за почистване на дюзите и смазка за гумените уплътнения.

Електродвигателят на PW 1600 WS е с мощност 1600 W. Водната помпа осигурява максимално налягане на водната струя 120 bar и дебит 390 l/час. Маркучът е с дължина 6 m, теглото на машината е 6,2 kg.

B&D PW 1800 WSR

7

Водната помпа се задвижва от електродвигател с мощност 1800 W. Максималното налягане на водата е 135 bar, а дебитът й – 420 l/час. Маркучът е с дължина 8 m и в неработно състояние се навива върху барабан, монтиран на машината. Това също е удобство, което не е за подценяване. Теглото на този модел е 9,2 kg.

Към водоструйните машини на Black&Decker се предлагат и различни аксесоари – водоструйни накрайници, въртящи се от водата четки, удължители на маркуча за високо налягане и др.

 

Актуализация 2020 г. Към момента „Ташев-Галвинг“ не предлага водоструйни машини на Black&Decker.

Вижте висококачествените водоструйни машини на DeWALT.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото