В категории: 2013, Актуални статии, Брой 9-10/2013, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Ролкова шлайфмашина Bosch PRR 250 ES

Bosch-PRR1

Bosch-PRR2

Новост в серията любителски ръчни електроинструменти на Bosch е моделът PRR 250 ES. От юли т.г. той е попълнение в семейството на шлайфмашините, като значително разширява възможностите за повърхностна обработка на места, недостъпни за останалите видове машини с това предназначение. Приложенията на новата шлайфмашина са многостранни, като за илюстрация подбрахме някои от тях. От снимките се вижда, че тя е еднакво подходяща както за шлифоване на стъпалата, така и на парапета на дървена стълба, за повърхностна обработка на дъсчени обшивки тип „вагонна шарка“, на летвите, от които е съставена решетката на прозоречни капаци, на дървени прозоречни рамка и други – все места, където и делташлайфмашината често е безпомощна. Ролковата шлайфмашина е отличен инструмент при възстановяване на стари мебели, за които са характерни множество кривини и влъбнатини, както и изработени на струг крака със сложен профил. Тя е най-подходящият инструмент за обработване на специалните с надлъжни канали дъски, използвани за направа на подовете на веранди и тераси. Отлично се справя и с обработката на всевъзможни оградни и други елементи от ковано желязо. Освен за ремонтиране във вътрешността, със същия успех машината може да се използва и за обновяване на външния вид на дървени огради, беседки, пейки и други градински мебели. С нея може да се изглаждат и неравности те върху мазилки и шпакловки.

3

С две думи, това е инструмент за повърхностно шлифоване, за премахване на стари лакови покрития и почистване на ръжда върху стоманени детайли със сложен профил и форма, които ги правят недостъпни за останалите шлайфмашини. За разлика от тези, пригодени основно за шлифоване с плосък работен инструмент (шлифовъчни листове) машини, PRR 250 ES работи с оформени във вид на цилиндър или пресечен конус шлифовъчни ленти, тесни пластичнати шлифовъчни шайби, широки ламелни ролки и ротационни телени четки. Характерно за пластинчатите и ламелните шайби и ролки е, че при въртенето си те се нагаждат лесно, копират профила на обработваната повърхност и така я шлифоват цялостно без да остават необработени места. Освен по конструкцията си, инструментите за шлифоване се различават помежду си по своята широчина, едрината на абразивните зърна и начина на закрепване. За по-голяма яснота различните шлифоващи работни инструменти и четки са показани със снимки в края на статията.

Работният инструмент се закрепва върху вала на машината с помощта на SDS механизъм, т.е. лесно и бързо, без използване на допълнителен инструмент. Достатъчно е той да се нахлузи докрай, при което механизмът задейства и го застопорява здраво. При натискане на оцветения в червено бутон в края на вала механизмът освобождава инструмента. Повечето ролки и четки са нахлузват директно, докато за цилиндричните и с конична форма шлифовъчни ленти се използва втулка, върху която те се нахлузват.

4

Ролковата шлайфмашина има електродвигател с мощност 250 W, чиято честота на въртене, респективно въртенето на работния инструмент, може да се регулира плавно в границите 1600–3000 minˉ¹. Това позволява нагаждане на работния режим към вида и термочувствителността на обработвания материал.

Към машината може да се монтира предпазен кожух, който защитава работещия от хвърчащите с голяма скорост твърди частици. Той има и щуцер за свързване с маркуча на прахосмукачка, с което силно се намалява замърсяването на околното пространство.

5

Тялото на шлайфмашината е с дебелина, която позволява удобното му обхващане с ръка. В предния край е оформена шийка с еластично покритие, която служи като втора ръкохватка за по-стабилно държане и водене на машината. Теглото на PRR 250 ES е 1,3 kg.

Накрая бихме искали да подчертаем, че новата машина допълва и разширява възможностите за повърхностна обработка на всевъзможни предмети и детайли от дърво, метали и др. материали със сложна форма и профил. От нея обаче не може да се очаква да замества пълноценно шлайфмашините с равна основа, които са специализирани за получаване на напълно равна и гладка повърхност.

6

7

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото