В категории: 2013, Актуални статии, Брой 9-10/2013, Градина, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Мазилки и бои, Ремонти

Пистолети за боядисване с ниско налягане на въздуха RD-SGC03, RD-SGC04 и RDP-SGC05

Сред най-новите продукти с марките Raider и Raider Pro се откроява серията от три пистолета за боядисване с въздух ниско налягане. С тяхното пускане на пазара „Евромастер Импорт Експорт“ очевидно цели да разшири пробива, който направи преди близо четири години, пускайки своя пръв пистолет за боядисване от този вид – RD-SGE01, чийто успех бе продължен по-късно и от модела RD-SGC01.

Мярка за големия интерес, който пробуди публикацията в „Направи сам“ за първия модел на Raider RD- SGE01 е читателският интерес – към днешна дата има 9893 прочитания за последните 21 месеца и множеството запитвания към редакцията за цената и начините за доставка. Писмата от този вид редакцията по принцип препраща към съответната фирма производител или вносител.

Успешните продажби на тези два модела, което в немалка степен се дължи и на техните силно атрактивни цени, не съдържа елемент на изненада. Този вид, появили се сравнително наскоро на нашия пазар инструменти, очевидно отговарят на една отдавнашна потребност – домашните майстори да получат на приемлива цена инструмент за боядисване, работещ чрез разпрашаване и нанасяне на боята посредством въздушна струя. Домашното стопанство предоставя обширно поле за изява на такъв инструмент, било в дома, вилата или градината. С две думи, необходимостта бе създаването на любителски инструмент, чийто възможности да бъдат близки до професионалните системи за боядисване с въздух под високо налягане, без обаче да притежават техните неизбежни недостатъци – скъп, шумен, обемист и навъртащ сметка за електрически ток (мощност около 1500 W) бутален компресор, способен да осигурява налягане на въздушната струя до 6–8 bar, наличие на дълъг и гумен маркуч, свързващ пистолета с него, невъзможност за боядисване с гъсти бои.

Причина за този интерес е, че боядисването с пистолет има множество предимства пред бояджийската четка или валяк. С него се работи значително по-бързо, качеството на нанесеното покритие е несравнимо по-добро, липсват без следи от минаване на четката или пък паднали от нея косми, пистолетът боядисва с лекота предмети със сложна форма и на места, където дори и четка с дълго рамо не може да достигне. Боядисването е дейност, от която не може да се избяга, било за подновяване на добрия външен вид на врати и мебели, било за защита на стоманени предмети и конструкции срещу корозия и придаване на желания им външен вид или за боядисване и същевременно защита срещу загниване и дървоядни насекоми на изложените на атмосферните влияния дървени конструкции и градински мебели.

Всичко това обяснява защо пистолетите за боядисване с ниско налягане на въздуха бързо намериха и още по-бързо разширяват своята пазарна ниша. И тъй като те се използват за работа с различни материали – бои и лакова, грундове, байцове, препарати за защита на дървесината и т.н., за улеснение по-надолу ще използваме наименованието боя.

Трите нови модела разпрашават боята фино чрез въздушна струя с голям дебит и ниско налягане. Тя се създава от центробежен компресор (турбина), който при един от моделите е поставен директно върху пистолета, а при останалите се свързва с тях посредством гъвкав пластмасов маркуч. Два от новите модели имат изработени от пластмаса пистолети, при единия той е изцяло метален. Пластмасовите части са изработени от специална пластмаса устойчива на органични разтворители (кореселин, AMB, MRT, бензин, ацетон и др.).

И при трите дюзата за пропускане на разтвора и регулиращата количеството изтичаща боя игла са метални. Всеки от трите пистолета позволява регулиране на количеството на пропусканата през дюзата боя чрез увеличаване или ограничаване на хода на иглата с помощта на регулиращия винт.

В зависимост от зададената с винта регулировка и силата на натискане на спусъка количеството на боята може да се променя от съвсем фина до мощна струя, която нанася по-голямо количество боя. Формата на факела – разпрашеният и носен от въздушната струя разтвор, може да се променя чрез завъртане на главата на пистолета. Така се получава факел с плоска форма – хоризонтално или вертикално разположен, както и с кръгло напречно сечение. Настройката се прави според формата на боядисваната повърхност и начина на движение на пистолета.

При големи равни повърхности се предпочита работа с плосък факел, който е вертикален, когато боядисването се извършва на успоредни хоризонтални ивици, или хоризонтален при боядисване на вертикално разположени ивици. При боядисване на по-малки детайли, както и с по-сложна форма, се предпочита работа с кръгла струя.

Трите пистолета са от вида с долно разположение на резервоара за боя. Това решение позволява по-голяма свобода при боядисване над главата или на хоризонтални повърхнини, което изисква силно наклоняване на пистолета, за да бъде факелът перпендикулярен на боядисваната повърхност. За да не засмуче въздух при силния наклон на пистолета, тръбичката за засмукване на боята е закривена в долната си част. Тя се завърта в зависимост от наклона, под който се боядисва. Това позволява безпроблемно засмукване на боята до почти пълното изпразване на резервоара.

Характерно за пистолетите, работещи с ниско налягане на въздуха, е значително по-големият диаметър на централния отвор и на отворите в рогчетата на главата, през които излиза въздуха. Така се осигурява достатъчно мощна въздушна струя. Тя увлича и разпрашава боята, като образува факел. Макар и малка част от нея обаче се разнася в околното пространство под формата на съвсем фина мъгла. Носена от въздушното течение, тя се отлага на места, които след това едва ли вече могат да бъдат почистени напълно. Поради това при боядисване с пневматичен или електрически пистолет трябва да се работи на открито или в добре вентилирано помещение, в които няма какво да се повреди поради зацапване с боя.

2

Трите модела се различават и по диаметъра на дюзата, през която изтича боята. Това има пряко отношение към максималния вискозитет (гъстота) на материалите, с които пистолетите могат да работят.

Качественото боядисване, освен умението за движение на пистолета, изисква подходящ вискозитет на боята и нейното добро прецеждане, така че да не съдържа частички, които биха могли да запушат дюзата. Когато вискозитетът е прекалено нисък, т.е. лакът или боята са прекомерно редки, тяхната покривна способност е ниска, т.е. ще се наложи полагане на повече слоеве. Освен това рядката боя почти сигурно ще се стече тук-там при боядисване върху гладки и вертикални или силно наклонени повърхности. Ако пък е прекалено гъста, т.е. с голям вискозитет, въздушната струя не може да я разпраши на достатъчно фини капчици. Покритието става матово, често и на отчетливо забележими пръски. С две думи, качественото боядисване силно зависи от правилната подготовка на боята. Затова всеки от пистолетите се предлага в комплект с вискозиметър – пластмасова чашка с обем 100 cm³ (ВЗ-4). Той има дълга дръжка, която позволява държането му, докато се потапя в боята. През калибриран отвор (Ø4) изпълващата го до ръба боя се оставя да изтече. Вискозитетът се измерва в секунди – времето, за което цялото изпълнило количество изтече и се появи първото прекъсване на тънката стичаща се нишка от течността. Измерването се прави при температура на разтвора 20 °С. Повече подробности за измерването с вискозиметъра може да прочетете тук.

За по-лесно ориентиране основните технически характеристики на всеки от пистолетите са дадени в таблицата.

 

RD-SGC03

1

Този е най-компактен от трите модела, защото компресорът се закрепва върху горната страна на пистолета… Това решение предоставя по-голяма свобода на движение и боядисване. Същевременно празен пистолетът тежи 1300 g, към което трябва да се добави и теглото на боята. Резервоарът побира 1000 ml. С пълен резервоар пистолетът натежава, което обаче не е голяма беда, защото масите на резервоара и компресора (760 g) се балансират взаимно, балансиран остава и центърът на тежестта на пистолета. Цената на RD-SGC03 е 70 лв.

 

RD-SG04

3

При този модел разпръскващият боята пистолет е отделен от компресорната част, като се свързват помежду си с гъвкав маркуч. Пистолетът е изцяло метален и празен тежи 690 g. Резервоарът му побира 1000 ml. Компресорът се намира в отделно тяло, като може да се носи на ръка или окачен на преметнат през рамо ремък. Маркучът е лек и гъвкав, поради което не пречи на движението на пистолета при боядисване. Към тялото на компресора има стойка, в която се поставя пистолетът. Цената му е 109,99 лв.

 

RDP-SG05

4

Тук може да говорим за система, която безспорно стои най-високо в класацията сред трите пистолета за боядисване. Поради това той е представител на фамилията Raider Pro. Пистолетът е изцяло пластмасов, като метални са само дюзата и иглата. Теглото му е 450 g с празен резервоар. Той побира 800 ml разтвор. Регулирането на хода на иглата, оттук на количеството разтвор, става чрез винт, разположен непосредствено зад спусъка. Този пистолет има най-голям отвор на дюзата за боята – Ø2,5 mm, което в съчетание с по-големия дебит на въздушната струя, позволява постигане на най-голяма производителност при боядисване, а също така и работа с по-вискозни (гъсти) разтвори – до 50 s по ВЗ-4. Измежду трите модела този е най-подходящ за боядисване с гъсти бои, каквито са латексните.

Дългият 3 m гъвкав маркуч позволява по-голям периметър на работа и свобода на придвижване. Компресорното тяло има колела, както и телескопична ръкохватка, които допълнително улесняват неговото придвижване. Същевременно теглото му – 3,9 kg заедно с маркуча, не създава затруднение да се пренася и на ръка. Във вътрешността на тялото му е оформено гнездо за поставяне на пистолета, а маркучът и захранващият кабел се навиват около него. Така се получава компактна, лесна за пренасяне и удобна за съхраняване система за боядисване. Цената на системата RDP-SG05 е 130 лв.

5

По данни на производителя RD-SG04 и RDP-SGC05 могат да боядисват с акрилни, алкидни и лазурни лакове, байцове, грундове, двукомпонентни, алкидни и оксидни бои. Също така успешно се използват за работа с препарати за растителна защита и дезинфекция, разтвори за сваляне на тапети, препарати за сваляне на стара боя, преобразуватели на ръжда и др.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото