В категории: 2013, Бани и кухни, Брой 9-10/2013, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Инструмент за рязане на керамични плочи с гигантски размери

Rubi1

Една от тенденциите в развитието на керамичните облицовъчни плочи през последните години е производството на плочи с голяма дължина и малка дебелина. Това поставя на сериозно изпитание тяхното монтиране, защото, очевидно, са необходими специални инструменти за тяхното рязане. Става дума за плочи (Slim) с дължина около 300 cm и дебелини между 3 и 8 mm. За да отговори на тази нова потребност в професионалната практика, водещата в производството на инструменти за рязане на облицовъчни плочи испанска фирма RUBI e инициирала изследователски проект с участието на испанския съюз за стенни и подови облицовки с плочи (PROALSO) и фирма Levante – водещият световен производител на керамични плочи с големи размери. В резултат на това сътрудничество специалистите на RUBI са разработили описаният тук специализиран инструмент за рязане на керамични плочи, който се продава под наименованието Slim System Cutter. В стандартната си окомплектовка той е предназначен за рязане на плочи с дебелина между 3 и 8 mm и дължина до 310 cm. Тази дължина се постига чрез съединяване една с друга на три водещи метални шини. При необходимост дължината на рязане може да се увеличи още, като се добави допълнително една или повече шини, които се продават допълнително.

2

Както се вижда от снимките, комплектът Slim System Cutter съдържа три водещи шини с дължина по 110 cm, произведени от прецизно лят под налягане алуминий. Системата за съединяване на шините една с друга осигурява изключителна стабилност и не позволява никакви хлабини между тях. Съединени те представляват едно цяло при пълно съвпадение на профилите им, така че при движение на каретката с режещата ролка, тя не изпитва никакво допълнително съпротивление при снадките. От долната страна по продължението на всяка шина са поставени по два силиконови шнура с обло напречно сечение, които предотвратяват плъзгането на метала върху плочата. С помощта на две лапи с гумени вакуумни вендузи шината се закрепва лесно и бързо към повърхността на плочата. Така тя осигурява прав срез на точно необходимото място.

Rubi3

Рязането се извършва с ролка (Ø22) от волфрамов карбид с повърхностно покритие от титаниев карбонитрид, което увеличава над три пъти нейната дълготрайност. Тя е монтирана на подвижна каретка, която се води и плъзга по шината. Каретката има пет сачмени лагера – три, хоризонтално разположени, обхващат плътно П-образния профил на шината, а други два (вертикално разположени) опират върху нея. Те са монтирани така, че да осигуряват движение на каретката без каквато и да било хлабина, което гарантира срязване по права линия на точно желаното място.

Пречупването на плочата се извършва с помощта на две специални клещи едновременно от двата края на среза.

Комплектът Slim System Cutter се доставя в удобен за съхраняване и пренасяне на ръка или рамо калъф от здрава тъкан. Дължината му е 117 cm, а теглото – 6,3 kg.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Rubi2

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото