Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Ръчни електроинструменти Stanley FatMax

Stanley1

От септември т.г. „Ташев-Галвинг“ започна продажбата на нова марка ръчни електроинструменти Stanley FatMax, които заслужават по-специално внимание. Те са производство на американската фирма Porter Cable, която от своя страна принадлежи към групата Stanley. След придобиването през 2010 г. на известните марки DeWALT и Black&Decker, Stanley Black&Decker стана притежател на над 80 наложили се на световния пазар марки и затвърждава позицията си на най-големия производител на инструменти в света.

Машините с марката DeWALT заемат безусловно професионалния сегмент, докато инструментите на Black&Decker са прицелени предимно към домашните майстори, които държат на реномираната марка. Електроинструментите от серията Stanley Fat Max заемат сегмента между тези марки.

За тяхното качество и износоустойчивост красноречиво говори и фактът, че се продават с тригодишна гаранция от производителя. Според мнението на специалистите, анализиращи пазара на електроинструменти, машините Stanley Fat Max отговарят на изискванията на майсторите-любители, които държат да притежават и работят с качествени инструменти, без обаче това да натоварва неоправдано семейния бюджет. Тези машини са подходящи и ще бъдат добре приети и от професионалистите занаятчии, като инсталатори, монтажници и други, които се нуждаят от качествен и производителен инструмент, който обаче не се подлага на пълно натоварване в рамките на работния ден. Поради това самият производител подчертава, че инструментите му не са предназначени за експлоатация в промишлени условия. Макар и да звучи банално, очевидно Stanley Fat Max са електроинструменти с качество, надвишаващо осезаемо цената, на която се продават.

Това бе предварителната информация, която подсили интереса ни да изпробваме лично и да се запознаем с възможностите на някои от първите преминали държавната граница образци от непознатата досега за нас марка Stanley FatMax:

» Акумулаторна ударна бормашина FMC620

» Прободен трион FME340

» Перфоратор FME500

» Ъглошлайфмашина FME811/FME812

Акумулаторна ударна бормашина/отвертка FMC620

Подобно на останалите акумулаторно захранвани инструменти от този вид, и FMC620 е еднакво подходящ както за завиване и отвиване на винтове, така и за пробиване на отвори в метали, дърво и други материали. За ефективно пробиване в тухлен зид машината разполага и с ударно действие. Възможностите й в режим на пробиване в стомана са отвори с диаметър до 13 mm, в масивна дървесина – до 38 mm и в тухлен зид – до 13 mm.

3

Бормашината се захранва от литиево-йонна батерия с напрежение 18 V и капацитет 1,5 Ah. Тази стойност на капацитета вероятно е избрана и с оглед постигането на по-ниско тегло на машината, както и с режима на работа, за който е предвидена. Бормашината се доставя стандартно с две батерии – нещо, характерно за професионалните инструменти. Времето за пълно зареждане на батерията е около 40 min.

Машината има двустепенен механичен редуктор, който в комбинация с електронното управление на честотата на въртене позволява плавното й регулиране в границите 0–350/0–1500 minˉ¹. Максималният въртящ момент е 48 Nm, което съпоставено с други подобни машини, означава, че с нея може да се завиват винтове с диаметър до около 8 mm.

Големината на въртящия момент може да бъде ограничавана в 22 степени.

Закрепването на батерията става чрез плъзгане, с което се осигурява по-добър електрически контакт между пластините, включително триенето при плъзгане спомага за отстраняване на оксидите върху контактните повърхности.

2

Бързопритягащият патронник е пригоден за работа със свредла с диаметър до 13 mm.

Бормашината има светодиод, който осветява мястото на работа.

Теглото на машината с батерия е 1,8 kg.

Прободен трион FME340

Прободният трион има електродвигател с мрежово захранване 230 V и мощност 710 W, която надхвърля обичайните максимални стойности за любителски инструменти от този вид. Максималната дебелина на рязане на дърво е 85 mm, на стомана – 10 mm, на алуминий – 15 mm. Теглото на машината 2,74 kg.

Stanley14

Трионът има механизъм за бърза и лесна смяна на триончето. Освобождаването на опашката му става чрез повдигане на лостче, а при неговото отпускане механизмът застопорява поставеното трионче. Ходът на движението му е 20 mm, а размахът на пенделообразното движение може да бъде регулиран в три степени, както и да бъде изключен – например при рязане на метали и други твърди материали. Честотата на движение на триончето се регулира плавно в границите 0–3200 minˉ¹, като максималната може да се задава предварително.

Прави впечатление масивното, отлято от алуминий тяло на машината, включително на опорната плоча. Тя може да се завърта (двустранно) странично до ъгъл 45° за рязане под ъгъл. Освобождаването и фиксирането на опорната плоча в желаното положение става с лостов механизъм, което улеснява регулировката. Масивната конструкция на плочата и фиксиращият механизъм осигуряват стабилна опора – предпоставка за точното водене на машината и прецизно рязане. FME340 има и пластмасов предпазител, който се поставя върху металната основа за предпазване на повърхността на рязания детайл от надиране. Трионът има мощен светодиоден източник на светлина, който осветява мястото на рязане.

5

Тялото на триона има несъмнено привлекателен външен вид. То е проектирано с оглед ергономичните изисквания за намаляване на предаваните към ръката вибрации, за удобно държане и управление на машината по време на работа. За това спомага и продълговатият пусков бутон, който позволява притискане с два пръста едновременно.

Перфоратор FME500

Stanley17

Лек перфоратор с тегло 2,3 kg. Енергията на единичния удар е 1,8 J (по EPTA 05/2009), която позволява пробиване в бетон на отвори с диаметър до 26 mm, както и да се извършват леки дейности по къртене, премахване на стари облицовки с плочки и други.

FME500 има електродвигател с мощност 750 W. Честотата на въртене на инструмента може да се регулира в диапазона 0–1050 minˉ¹ (без натоварване). Честотата на ударите върху опашката на инструмента съответно се променя от 0 до 5200 minˉ¹. При изключено въртеливо движение машината работи като къртач за извършване на леки работи, предимно на къртене на мазилка, тухлен зид, премахване на облицовки с плочки и др. В зависимост от условията на работа длетото може да се завърта и фиксира в удобното за къртене положение.

Перфораторът има несменяем патронник SDS Plus. Той може да се използва и като мощна бормашина за пробиване на отвори в дървесни материали, метали и други. За целта комплектът съдържа челюстен патронник, който посредством SDS Plus опашка се поставя в постоянния патронник. Челюстният патронник позволява захващане на свредла с цилиндрична опашка с диаметър от 1,5 до 13 mm.

8

Машината е пригодена да пробива отвори в стомана с диаметър до 13 mm и в дървесни материали – до 30 mm.

Ъглошлайфмашина FME811/FME812

Тази ъглошлайфмашина се предлага в два варианта, които се различават помежду си единствено по диаметъра на карбофлексния диск – 115 или 125 mm. Тъй като машините с диск Ø125 са най-често използваните в практиката, ние избрахме да изпробваме модела FME812. Честотата на въртене на диска е 12 000 minˉ¹ и не се регулира.

Електродвигателят е с мощност 850 W, а теглото на машината е 2,1 kg. Притягането на диска става по класическия начин със специална гайка и ключ. Този избор очевидно цели снижаване на цената на ъглошлайфмашината. Любопитно и практично решение е съхраняването на ключа за закрепване на диска в предната ръкохватка. Така той винаги е под ръка и няма опасност да бъде забутан сред други инструменти или загубен при работа извън работилницата.

9

Пусковият бутон се задейства чрез плъзгане. Той се изключва много лесно и бързо – с лек натиск на палеца върху задната му страна. Това допълнително повишава безопасността при работа.

Шлайфмашината се доставя с два предпазни щита. Единият е едностранно странично отворен и се използва при работа с дискове за изпиляване. Вторият е двустранно затворен, поради което осигурява по-добра защита при евентуално счупване на диск. Използва се при работа с тънки дискове за рязане. Закрепването на предпазните щитове става с лостов механизъм, без да се налага използването на допълнителен инструмент – отвертка или гаечен ключ. Това решение има и пряко отношение към безопасността на работа, защото улеснява работещия да поставя щита така, че да го предпазва не само от отломки от диска, но и от неизбежния поток нажежени метални частици.

10

Актуализация 2020 г. За наличните в продажба към момента инструменти и машини Stanley FatMax проверете в  електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото