В категории: 2013, Брой 11/2013, Градина

Компактна и лека моторна пръскачка за ниски и средно високи насаждения

Stihl1

Месец след тазгодишния технически панаир в Пловдив, където „Андреас Штил“ ЕООД представи своята основна палитра машини и инструменти за работа в гората, градината и в паркови площи, имаме поредната новост – моторната пръскачка STIHL SR 200-D, която несъмнено ще предизвика интереса, ще улесни и направи по-производителен труда на много професионални растениевъди. Новият модел допълва много сполучливо фамилията мощни пръскачки SR 450 и SR 430, за които писахме само преди няколко месеца – в НС 5-6/2013. Така всеки градинар, лозар или зеленчукопроизводител вече има възможността да избере най-подходящата за потребностите си машина за растителна защита. Новата моторна пръскачка SR 200-D е предназначена за третиране с течни препарати на ниски и средно високи насаждения (с височина до 2,5 m) като лозя, зеленчукови и други насаждения, на овощни градини с посочената максимална височина на дърветата. Максималното разстояние, което струята с разпрашения течен препарат достига, е 9 m. Резервоарът за препарата побира 10 l воден разтвор.

По-тясната специализация е дала възможност на конструкторите да внесат редица промени в новата пръскачка SR 200-D така, че да се получи максимално олекотена и удобна за работа машина. С празен резервоар и без гориво новата пръскачка тежи само 7,9 kg, което постижение значително превъзхожда сходните по мощност модели на конкурентни марки. Освен, че държи палмата на първенството като най-лека в своя клас на мощност, SR 200-D се носи изключително удобно на гръб при минимална умора за работещия. Много съществен принос за това има ниско разположеният център на тежестта на машината, който, също така, се намира и в максимална близост до гърба. Така тежестта на машината се разпределя равномерно върху човешкото тяло чрез презраменните ремъци и попада в опорната площ между краката. Поради това масата на машината почти не се отразява на свободното движение на работещия, а човешкото тяло не е принудено да се огъва напред, за да компенсира „дърпащата“ го назад машина, което е неизбежно при машините с отдалечен от тялото център на тежестта.

За удобната, минимално натоварваща работа способства и ефективно действащата антивибрационна система, която STIHL вгражда в своите гръбни моторни пръскачки. От една страна еластичните презраменни ремъци поглъщат значителна част от вибрациите. От друга, двигателният блок е обособен отделно, като връзката му с гъвкавата опора, която приляга върху гърба на работещия, е изпълнена с еластични, силно пружиниращи елементи. В резултат на това човешкото тяло в много голяма степен бива разтоварено от вибрациите на работещия двигател. Взети са мерки и за предотвратяване на предаването на вибрациите от двигателя и към ръкохватката за разпръскване на разтвора. Пръскачката има многофункционална ръкохватка, върху която се намират органите за управление както на двигателя, така и на лостчето на дозиращия количеството на препарата механизъм. Това значително улеснява работата, защото не се налага отделяне на ръката от ръкохватката. Механизмът за спиране изтичането на разтвора функционира прецизно, с което се предотвратяват дори и минималните загуби.

2

Формата на изхвърляната от пръскачката струя с разпрашения препарат може да се регулира чрез поставяне на специални решетки в края на разпръскващата дюза. В стандартната окомплектовка на машината са включени три такива решетки.

Отворът на резервоара е уголемен, което улеснява неговото пълнене и същевременно силно намалява вероятността от разливане на разтвор. Освен това около него е оформена своеобразна „яка“, която предпазва при евентуално невнимателно наливане течността да облее резервоара и да намокри опората, която приляга върху гърба на работещия.

Новата пръскачка се задвижва от изпитания и многократно доказал предимствата си двигател с вътрешно горене STIHL 2-MIX. За него в списанието е писано многократно, затова отбелязваме само най-същественото – около 20% по-малък разход на гориво в сравнение с двутактовите двигатели, които не използват тази технологията на STIHL и удовлетворяване на най-строгите изисквания на ЕС за ниско ниво на вредните съставки в изгорелите газове. Освен това конструкторите на STIHL са поставили и катализатор, който немският производител първи в света въвежда за своите двигатели с вътрешно горене. В резултат на допълнителното изгаряне в катализатора на останалите в изгорелите газове въглеводороди, съдържанието на вредни вещества в тях намалява до 60%.

Работният обем на цилиндъра е 27,2 cm³.

За улесняване на запалването на двигателя и намаляване на характерните резки тласъци, които понякога се предават по стартовото въже, конструкторите са снабдили машината със системата ElastoStart.

В заключение новата моторна пръскачка SR 200-D е силно олекотена и удобна за работа машина, специално конструирана и оптимизирана за обработване на ниски и средно високи насаждения, с отлична производителност и позволяваща продължителна работа при минимална умора.

3

Данни за работата на двигателя:

¹ Ниво на звуково налягане, dB(A) 94

¹ Ниво на звукова мощност, dB(A) 104

² Ниво на вибрациите ляво/дясно m/s² 1,5

¹ К-фактор съгласно директива 2006/42/ЕО = 2,5 dB(A)

² К-фактор съгласно директива 2006/42/ЕО = 2 m/s²

За допълнителна информация вижте и сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2013, Брой 11/2013, Градина

Ключови думи


 
към началото