Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Вакуумни стеги Bessey за плотове с гладка повърхност

В редица случаи се налага челно свързване и сглобяване на плотове за кухненски или други мебели, на плочи от гранит, мрамор, дебели листове плексиглас и др. Доброто съединение изисква плътно притискане един към друг, което поради голямата дължина на детайлите в повечето случаи е невъзможно да стане с обикновени стeги. Задачата допълнително се усложнява, ако двата детайла се съединяват под ъгъл, защото дори и да имате достатъчно дълга стeга, тя просто няма как да захване двата срещуположни детайла.

За такива цели е създадена специалната вакуумна стeга P55 на Bessey. Единственото ограничително условие за нейното използване е съединяваните детайли да имат възможно най-равна и гладка повърхност, добре почистена от прах и мазнини. На това условие отговарят например специализираните плотове за кухненски шкафове и маси, които имат гладка ламинирана или облицована с листове гетинакс повърхност. Причина за това е, че стeгата се захваща към повърхността с помощта на две смукателни вендузи, подобно на приспособленията, които се използват за пренасяне на големи стъкла. Пространството под тях се вакуумира чрез натискане на лостчето на всяка от тях, при което вендузата прилепва здраво към повърхността. Силата на притискане е около 220 N.

При подходящи гладки повърхности закрепването става бързо и много лесно и което е много съществено – на произволно подбрано място, без да е необходимо наличието на опорни точки, както е при обикновените стеги. Вакуумната има и друго много съществено предимство – тя не поврежда нито кантовете, до които така и не се докосва, нито повърхността, върху която се закрепва. След освобождаване на вендузите и отстраняване на стeгата върху повърхността не остават никакви трайни следи. Предимство, в някои случаи неоценимо, е и това, че вендузите прилепват върху голяма площ и стегата не оказва силен натиск върху опорните повърхности.

Както се вижда от снимките, Р55 има две лапи с гумени вендузи, свързани помежду си с два водача за паралелно водене и винт с двигателна резба. След закрепване на лапите притискането на двата детайла става чрез завиване на винта.

Вакуумната стeга P55 е универсален инструмент, намиращ приложение далеч и извън обсега на мебелното дърводелство, например за притискане и съединяване на листове неръждаема стомана, алуминий, различни пластмаси и др. Теглото ù е 1,55 kg.

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Bessey, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Описаната вакуумна стега Р55 може да намерите  тук.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото