В категории: Брой 3-4/2014, Дърводелство и обзавеждане, Хоби

Кресло за мераклии – проект „Как да направим“

Едуард Аврамов

 

Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том I, издание 1984 г. Тираж 120000.

Kreslo-1s

 

Стилно издържано и красиво – такива са претенциите за показаното на фиг. 1 кресло. Това обаче, което не става ясно още от пръв поглед, е че то е и много удобно за седене. Това се дължи на анатомично оформената му облегалка и на променливия й наклон. Към всичко това ще добавим, че за направа на креслото се използват достъпни материали й изработването му при домашни условия не представлява трудност. А за някои решаващият аргумент ще бъде, че такива кресла не се продават на пазара.

Конструкцията на креслото без тапицерията е показана на фиг. 2. Тя се състои от корпус (фиг. 3, а) и рамки на седалката и облегалката (фиг. 4). Те са свързани помежду си с панти и ъгълът между тях може да се променя в зависимост от предпочитанията.

Kreslo-tabls

Изработване на дървената част

Всички детайли се разкрояват по размерите, дадени в таблицата и се рендосват. Правят се закръгленията и се пробиват отворите съобразно чертежите. Всички елементи на креслото без рамката на седалката се шлифоват старателно.

За изработването на креслото са необходими още: лепило за дърво, винтове за дърво, дълги 60 ÷ 70 mm и 40 mm и материали за повърхностна обработка.

Сглобяването на корпуса (фиг. 3, а) започва със свързването на царгите и краката (фиг. 3, 6 и в). Те се съединяват на длаб и чеп, като длабовете за предната и задната долна царга са проходни. При свързването освен с лепило сглобката се заздравява и с по два винта. С болтове М10 х 80 mm и лепило се сглобяват и двете носещи летви 9. Страничните царги 7 и 8, в които предварително са издълбани легла за главите на болтовете, се сглобяват към краката. Всяка връзка се укрепва допълнително с по два винта. След това опорите 10 се набиват в отворите на краката и се застопоряват с дървени щифтове 11 (фиг. З, г). Набиват се и диблите 12, които фиксират рамката на седалката към предната царга на корпуса (фиг. 3, д). Рамката на седалката се сглобява по показания на фиг. 4 начин. Размерите на длабовете и чеповете са показани на фиг. 5 и фиг. 6. Отворите за застопоряване на седалката от долната страна се пробиват според фиг. 6. Трябва да се внимава разстоянието между осовите линии на отворите в двата фриза да съответства на разстоянието между диблите 12. Съответните двойки отвори трябва да се намират и на еднакво разстояние от челото на фриза 18.

Kreslo-2sKreslo-3sДългите фризове 15 на облегалката (фиг. 4) се изрязват най-лесно с прободен трион. Формата се очертава с помощта на книжен шаблон, за който се използува мащабната мрежа, показана на фиг. 7. Рамката на облегалката се сглобява с лепило и дибли. За опори на ръцете служат два кожени колана 22 (фиг. 2). Стеснението на широчината им от страна на задните крака се прави, за да влиза в него облегалката. Вместо от кожа коланите могат да се изработят от текстилна тъкан и да се обвият с декоративен плат, какъвто е употребен и за тапицерията. Закрепването на коланите към краката и опорите 10 се вижда от фигурата.

Kreslo-4sЗа по-голяма здравина пантите, свързващи седалката и облегалката, се прикрепват с болтове М4. Предният край на седалката се фиксира в избраното положение с диблите 12. Задният край на рамката на седалката се плъзга върху носещите летви 9. Ремъците 33 (фиг. 1) не позволяват на седалката да се повдига при сядане в предния й край. Процепът между облегалката и седалката се прикрива чрез заковаване на кожена или платнена лента.

Всички дървени части (без седалката) се байцват по желание и се лакират неколкократно с нитроцелулозен или друг безцветен лак, като междинните слоеве се шлифоват с фин шлифовъчен лист.

 

Тапициране

На фиг. 8 е показан редът при тапициране на облегалката, а на фиг. 9 – на седалката. Най-напред върху рамката на облегалката се прикачва платът 23 и зеблото 24 (фиг. 8, б). След това се заковават в единия край коланите, преплитат се и се заковават в другия край (фиг. 8, в). Разстоянието между тях е 80 -100 mm. Начинът на приковаване на тапицерията в долния край на облегалката е показан на фиг. 8, г, а отгоре и отстрани – на фиг. 8, а. Почти по същия начин се тапицира и седалката (фиг. 9 а, б). На фиг. 9, в е дадено закрепването на тапицерията и седалката отпред и отстрани, а на фиг. 9, г – откъм облегалката.

Kreslo-5sНа фиг. 10 се вижда как става заоблянето на страничните ръбове на дунапренените възглавници – намазват се с полихлоропреново лепило (фиг. 10, а) и се притискат един към друг (фиг. 10, б). При тапицирането подгъвът на плата се прави около картонена лента с широчина 20 mm. Когато платът се приковава върху видими части, се използват декоративни тапицерски кабъри.

 

Бележка на редакцията

При направата на мебели от масивна дървесина, включително и на описаната в статията конструкция на кресло, най-голяма трудност представлява изработването на неразглобяемите съединение, известни като сглобка на „длаб и чеп“. Сглобката е здрава, ала направата й с ръчни инструменти е изключително пипкава. Това е отнемаща време деликатна операция, защото и най-малкото невнимание и неточност водят до хлабава сглобка, а лесно може да се стигне и до бракуване на детайли. Най-добро и качествено съвременно решение при ръчно изработване на тези сглобки е системата с плоски дибли DOMINO. Те са плоски, с овално заоблени дълги кантове, имат значително по-голямо напречно сечение и по-голяма контактна повърхност в сравнение с обикновените кръгли дибли. При тях превъртането на единия детайл спрямо другия е изключено, поради което в повечето случаи една дибла е достатъчна за сглобката. Всичко това прави сглобката с дибли DOMINO много здрава и дълготрайна. Издълбаването на двойката отвори за всяка дибли става много лесно и с висока точност. За целта се използва специалната фреза Festool DOMINO

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото