В категории: 2014, Брой 1-2/2014, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Акумулаторни бормашини Festool Quadrive с четиристепенен редуктор и безчетков електродвигател

Quadrive1

Групата акумулаторни електроинструменти, наречена Quadrive, към момента включва два модела:

» Бормашина-отвертка DRC 18/4 Li 4,2

» Бормашина-отвертка с наличие на ударно действие при пробиване PDC 18/4 Li 4,2

И двете машини принадлежат към подбраните електроинструменти от марката Protool, доразвити и получили своето ново пазарно присъствие с марката Festool. Най-краткото описание за тях е съчетанието между мощност и многостранно приложение.

Различието между двата модела е наличието при PDC 18/4 Li на механизъм за ударно пробиване, благодарение на който бормашината може да пробива с твърдосплавно свредло в тухлен зид отвори с диаметър до 10 mm.

Заглавието на статията съдържа най-съществените технически характеристики, които отличават тези инструменти и им осигуряват сериозни конкурентни предимства. За разлика от преобладаващите машини от този вид на световния пазар, двата модела на Festool се отличават с наличието на оригинална предавателна кутия (изцяло с метални елементи), която позволява избор на четири, а не на две, механично превключвани, предавки (скорости). В съчетание с плавното електронно управление на честотата на въртене на двигателя, това решение предоставя значително по-гъвкави възможности за избор на оптималната честота на въртене и големина на въртящия момент в зависимост от диаметъра и дължината на завиваните винтове, диаметъра на пробивания отвор и от твърдостта на дървесината. Така например и двете машини имат максимален въртящ момент при завиване в дървесина или метал („меко и твърдо“ завиване) 40/60 Nm, което им позволява се са справят безпроблемно с директно завиване на първа скорост (без предварително пробиване на отвор с по-малък диаметър) на винтове за дърво с големина до 10 х 300 mm. Същевременно, когато условията позволяват, бормашините позволяват постигане на висока производителност при завиване, защото максималната честота на въртене на четвърта предавка е 3800 minˉ¹. Големината на максималния въртящ момент се задава по електронен път в 12 степени.

Максималният диаметър на пробиване на отвори в дърво е 50 mm (с челен фрезер с подрезвачи – ZOBO), а в стомана – 12 mm.

2

Много съществена характеристика на двете машини е, че се задвижват от най-новото поколение безчеткови (ЕC-TEC) електродвигатели на Festool. Все по-масовото използване на тези електродвигатели е тенденция, която бележи развитието през последните година-две на акумулаторните инструменти на световните лидери в този вид производство. За Festool обаче безчетковите двигатели отдавна не са новост. За пръв път те са използвани при акумулаторната отвертка Festool C12, която бе една от сензациите на пазара през далечната 2004 г., носител е и на златно отличие за 2005 г. в класа „индустриален дизайн“ на Industrie Forum Design Hannover (iF) – най-старият и авторитетен дизайнерски център в Европа.

За да не повтаряме вече писани през миналата година факти за достойнствата на този вид електродвигатели, ще споменем само, че те са особено ефективни при акумулаторно захранвани инструменти. От Festool посочват, че съчетаването на техните безчеткови електродвигатели с новите литиево-йонни батерии е позволило увеличаване с около 100% на производителността на машините, т.е. броят на завитите с едно зареждане на батерията винтове. Това се дължи на близо два пъти по-високия им к.п.д. и съответно на около два пъти по-ниската консумация на електроенергия. Липсата на четки и колектор правят поддръжката на машините изключително лесна и евтина, а дълготрайността им се увеличава около два пъти.

Както и останалите бормашини-отвертки на Festool, и тези работят с патентования от компанията патронник CENTROTEC. Той е специално разработен за максимално улесняване на завиването на винтове. Със същия успех може да се използва и за пробиване на отвори, като изискването е свредлото да има шестостенна опашка. Патронникът CENTROTEC е с 50% по-къс и с 80% по-лек в сравнение с класическите челюстни патронници. Същевременно той гарантира десеткратно по-точно водене на свредлото без каквото и да било странично биене при въртене, което е неизбежно при челюстните патронници. Патронникът CENTROTEC се закрепва и освобождава много лесно и бързо благодарение на системата FastFix, чрез която се закрепва към шпиндела на машината. Патронникът позволява изключително бързата и лесна смяна на инструмента – бит, свредло или зенкер.

3

Комплектът на машините съдържа и бързопритягащ челюстен патронник (KC 13-1/2-MMFP), пригоден за захващане на свредла с диаметър 1,5–13 mm. Той е пригоден и за ударно пробиване в строителни материали. Благодарение на системата за захващане FastFix смяната на патронника, замяната му с наставка за пробиване или завиване под прав ъгъл(AU-43 FFP), с адаптери за захващане на битове и др. е изключително улеснена. Също толкова улеснено е и преминаването от един вид работа към друг – пробиване или завиване на винтове, включително и намиращи се под прав ъгъл спрямо оста на шпиндела на машината.

Значителен интерес при серийно завиване на винтове представлява и патронникът DC UNI FF. Той има вграден ограничител на дълбочината на завиване, благодарение на което голяма серия от винтове може да бъде завита на една и съща дълбочина така, че главите им нито да стърчат над повърхността, нито пък да потъват недопустимо дълбоко и така да застрашат целостта на плочата, особено когато тя е от крехкия гипс.

4

Като предимство може да се посочат и новите литиево-йонни батерии с капацитет 4,2 Ah (18 V), което е добро постижение и осигурява необходимата за всеки професионален инструмент от този вид продължителност на работа между две зареждания на батерията. Бормашините се доставят с по две акумулаторни батерии и зареждащо устройство TCL 3. Всяка батерия има LED индикатор, отчитащ степента на зареденост, както и LED тяло, което осветява мястото на работа.

Бормашините и включените в комплекта им аксесоари се доставят в здрави, много удобни за пренасяне и съхранение пластмасови куфари Systainer, каквато практика Festool има от 1993 година насам!

Основните технически характеристики на двата модела са дадени в таблицата.

Тези, както и всички електроинструменти на Festool, се ползват с новата разширена сервизна услуга Service all-inclusive.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото