В категории: 2014, Брой 1-2/2014, Градина, Инструменти

Новият моторен свредел STIHL BT 130

BT130_1

Моторните свредели винаги са се ползвали със специално внимание в производствената дейност на немската компания STIHL. Причината за това е очевидна – тези ръчни инструменти, предназначени за издълбаване на дупки в почвата, намират много широко приложение в селското и горско стопанство както за създаване на нови насаждения, така и за изграждане на трайни конструкции, характерни за лозовите насаждения например, при изграждане на огради и други конструкции, изискващи закрепване в предварително издълбани в почвата дупки и др. Те намират широко приложение в пътното и други видове строителства, когато се налага поставяне на различни ограждения. Моторните свредели неимоверно облекчават тежкия физически труд за изкопаване с ръчни инструменти на дупки в почвата, рязко повишават производителността на труда. Не на последно място свределът издълбава дупка с близка до цилиндричната форма и сравнително малък диаметър, което не може да бъде направено с права лопата (бел), търнокоп и лопата, често и с помощта на лост.

Успехът на свределите на STIHL се дължи най-вече на качеството и експлоатационните възможности на задвижващите ги двигатели с вътрешно горене – област, в която немската компания от десетилетия е световен лидер.

Моторните свредели намират много добър прием и на българския пазар, за което свидетелства и пълната гама от модели, която „Штил България“

ЕООД предлага. Към момента тя включва най-мощният свредел BT 360, който е в състояние да издълбава дупки в почвата с диаметър до 350 mm и дълбочина до 700 mm. Поради по-голямото тегло на машината и по-големия въртящ момент при издълбаване на дупки с голям диаметър, за работа с нея са необходими двама души.

Моделът BT 45 е с най-малка мощност, съответно е и най-лек сред моторните свредели на STIHL. Предлага се в две модификации. Едната е предназначена за издълбаване на ямички (гнезда) с диаметър до 127 mm, предназначени за засаждане на растения. Втората представлява мощна моторна бормашина за пробиване на отвори в дърво с диаметър до 25 mm. Те са взаимозаменяеми и чрез допълнително закупуване на липсващите принадлежности всеки от тях може да изпълнява функциите на другия.

Новост в групата на моторните свредели е моделът BT 130, който се предлага у нас от началото на тази година. Той замества много успешно продавания от 2005 г.

досега модел BT 121. Продължителното задържане на този модел на пазара със сигурност значително повишава интереса и очакванията към неговия заместник – новия ВT 130.

2

Моторният свредел BT 130 е достатъчно мощна машина със значителни възможности и същевременно с нея работи сам човек. Пригодена е за издълбаване на дупки с диаметър до 200 mm и дълбочина 500–600 mm (при дължина на свредлото 695 mm).

За разлика от своя предшественик, на BT 130 е монтиран изключително успешният двигател на STIHL 4-MIX. В „Направи сам“ може да се намери подробно описание на техническите особености и експлоатационни предимства на този двигател, съчетаващ най-добрите страни на двутактовите и четиритактови двигатели. Той се отличава с по-висока мощност, по-голям въртящ момент и по-бързо се форсира. За разлика от четиритактовите двигатели, STIHL 4-MIX работи с двутактова смес от бензин и масло и поради това няма обособена смазочна система, не се налага постоянен контрол на нивото и евентуално доливане на масло в картера, нито неговата периодична подмяна. Характерният при STIHL 4-MIX принцип на работа гарантира доброто смазване при всякакво пространствено разположение на двигателя. Конструкцията му е значително олекотена, което е съществено предимство за всеки преносим ръчен инструмент. Двигателят е по-икономичен и отделя по-малко вредни вещества в изгорелите газове. За улесняване на запалването той има автоматично функциониращ декомпресионен вентил.

Двигателят на BT 130 е по-мощен от двигателя на предшественика му BT 121. Неговият работен обем е 36,3 cm³ и развива мощност 1,4 kW (1,9 к.с.). При същия диаметър на свредела това означава, че новият моторен свредел ще има по-голяма производителност, а и ще може да се справя и с по-твърди почви. Честотата на въртене на свредела е 200 minˉ¹, докато при

BT 121 е 190 minˉ¹.

BT130_4

Съществено усъвършенстване е претърпяла и системата за филтриране на постъпващия в цилиндъра въздух. Активната площ на филтриращия елемент е значително увеличена, улеснен е достъпът до него и почистването му. Карбураторът има специален компенсаторен механизъм, който поддържа оптималното съотношение на съставките в гориво-въздушната смес, независимо от степента на замърсяване на въздушния филтър. Така машината може да работи нормално, докато задръстването на филтъра достигне до 80% от неговата повърхност. Всичко това прави възможна продължителната работа, включително в сухи почви и повишена запрашеност на въздуха, без да се налага често прекъсване на работата за поредното почистване на филтриращия елемент.

BT130_5

5

Характерно за новия модел са взетите мерки и технически решения, подобряващи безопасността и комфорта при работа с машината. Тя има ефективно действаща система QuickStop, която автоматично преустановява въртене на свредела, щом големината на въртящия момент надхвърли безопасната граница. Това се случва, когато свределът попадне на по-голям камък, дебел корен или друго препятствие. В такива случаи възниква неконтролирано рязко завъртане на машината, което може да причини травми, нейното изпускане и други нежелани последствия. Системата се задейства чрез лост, който е разположен така, че при завъртане на машина да опре в бедрото на работещия. При блокирано по този начин въртене свределът лесно може да се извади от почвата, като машината се завърта в ляво на ръка.

Ръкохватката е конструирана и оразмерена така, че да осигурява удобна, минимално травмираща и уморяваща работа. Разстоянието между двете ръкохватки е оразмерено с оглед удържането на машината да не се завърта по време на работа. Органите за управление на двигателя са монтирани върху дясната ръкохватка така, че да са достъпни за задействане с пръстите на ръката, без да се налага отпускане на ръкохватката.

BT130_6

Значително подобрена е и системата за намаляване на предаваните вибрации от двигателя към ръкохватката. За целта двигателят е монтиран към носещата го рама посредством еластични елементи, които изпълняват ролята на антивибрационна система. Благодарение на ефективното „погасяване“ на вибрациите значително по-малка част от тях се предават на ръцете – до 1,5/2,2 m/s² (при въртене вляво и вдясно), докато при по-стария модел BT 121 тези стойности са 2,2/2,5 m/s².

Удържането и точното водене на машината е допълнително улеснено и от специалната подложка, която опира върху бедрата на работещия и така прехвърля част от натоварването върху тях. То се разпределя върху по-голяма площ, а еластичната подложка предпазва работещия от травмиране.

За моторния свредел BT 130 се предлагат различни по диаметър и дължина свредла, както и други приспособления, които може да бъдат намерени на сайта на „Андреас Штил“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 1-2/2014, Градина, Инструменти

Ключови думи


 
към началото