В категории: Брой 1-2/2002, Дърводелство и обзавеждане, Представяме ви

Mr. Bricolage – за по-добър дом

Когато преди малко повече от 20 години започнахме да списваме „Направи сам“, едно от първите специализирани списания, от които се опитвахме да „вземем акъл“ как се прави хубаво издание, бе френското „Mr. Bricolage“. С умиление си спомняме как му се дивяхме и въздишахме, разгръщайки страница след страница с ясното съзнание, че надничаме в свят, за който можеше само да се мечтае, и то не на глас – за по-безопасно. От него прозираше напълно непостижим за обикновения българин свят, защото зад списанието стоеше мощната френска специализирана търговска верига със същото название и предлагаща „от пиле мляко“ за всеки, бил той професионалист или домашен майстор.

Сега вече, поради давност, може да си признаем, че колкото и да се стараехме, тогава почти нищо не успявахме да взаимстваме от прекрасното списание. Защото демонстрираните инструменти и технологии, различните приспособления и, най вече, материали бяха почти изцяло непознати и на практика недостъпни за нашия български читател.

Ето защо с вълнение посрещнахме новината за откриването на първия от веригата специализирани магазини „Mr. Bricolage“ у нас. Бяхме измежду първите му посетители и щом самите ние се уловихме не веднъж и дваж да цъкаме с език под въздействие на невероятното изобилие, може да си представим как се е прехласвал всеки, на когото майсторенето не е чуждо.

Понеже става дума за основополагащо събитие, редно е да посочим и чие дело е идването на веригата „Mr. Bricolage“ у нас. Заслугата е на „ДОВЕРИЕ – Обединен холдинг“ АД и дъщерно дружество „ДОВЕРИЕ – Брико“ АД.

Bricolage1Всеки ден през софийския, първия от българската верига магазини, минават над 3 000 души и това е само началото, защото веригата „Mr. Bricolage“ идва у нас на все още неусвоен терен при безспорната потребност на едно място да се предлага всичко необходимо за строителството, ремонта, градината и т.н. При това с гарантирано качество и с квалифицирани консултанти в услуга на купувача. Липса, която магазините МЕТРО очевидно не можаха да запълнят, защото поради своята универсалност те отстъпват по номенклатурата си в областта на инструментите и материалите в тази област.

С този брой на списанието ние също поставяме началото на тясно сътрудничество с веригата „Mr. Bricolage“, защото е повече от очевидно, че читателите на „Направи сам“ и клиентите на „Mr. Bricolage“ са едни и същи. Както и досега, чрез страниците на списанието ще се стремим да откриваме и популяризираме най-интересните, полезни и нови инструменти, материали и свързаните с тях технологии. Сега обаче ще ни бъде по-лесно да сме още по-полезни на читателите ни, защото ще може да ги насочваме и към конкретното място, където могат да намерят необходимите им инструменти и материали – в магазините „Mr. Bricolage“.

Mr. Bricolage по света

Търговската марка „Mr. Bricolage“ се свързва с веригата магазини „Направи си сам“ във Франция и други страни. Собственост е на акционерното дружество „Mr. Bricolage“, което притежава 22 собствени магазина. Други 325 магазина по света също представят търговската марка „Mr. Bricolage“ въз основа на договори за франчайзинг. Това право те са получили срещу заплащане на първоначална еднократна такса и процент от годишния оборот. Освен правото да ползват реномираното име Mr. Bricolage и съответните графични символи, те получават консултации и обучение по отношение на външния вид на магазините, вътрешната подредба, начините за предлагане на стоките и услугите, включват се в общата рекламна кампания на фирмата, както и в кооперираната система за доставки на стоки от 250 френски и чуждестранни доставчици при най-изгодни условия.

Във Франция дейността на дружеството е съсредоточена предимно в средните по големина градове. През деветдесетте години започва сериозно разширяване към пазари извън Франция. В момента търговската верига „Mr. Bricolage“ има 347 магазини, от които 318 се намират във Франция, а други 29 в Белгия, Испания, Португалия, Уругвай, Мадагаскар, Турция и Азербайджан. Само през 2000 година са отворили врати нови 21 магазина, с което общата търговска площ на веригата достига 686 000 m2 и годишен оборот от над един милиард евро. Ръстът на продажбите спрямо 1999 г. е 10%, докато пазарът като цяло се е увеличил само с 2,7%.

Годишно магазините „Mr. Bricolage“ се посещават от над 32 милиона клиенти. По брой на магазините това е третата по големина търговска верига в Европа от типа „Направи си сам“.

Философията на магазините от веригата „Mr. Bricolage“ по света се базира на няколко основни принципа:

◊ Внимателен подбор на подходящото място за изграждане на магазина и прецизно пазарно проучване на потенциалното търсене, на съответстващата големина на магазина и вида на предлаганите стоки.

◊ Поддържане на постоянен асортимент от около 40 000 стоки с доказано качество. В зависимост от големината на магазина се създава продуктова колекция, съобразена със спецификите на района и потребителското търсене.

◊ Предлагане на специализирани услуги и съвети на консултант-продавачи, което отличава веригата от други сходни магазини. В България засега се предлагат услугите разкрояване на дървени материали, отрязване на стъкла по дадени размери от клиента, нарязване на блокчета YTONG, нарязване на армировъчна стомана и метални профили, изработване на рамки, ключарски услуги, тониране на бои, гаранционен сервиз на внесени от веригата стоки, лекотоварен транспорт. Разширяването на предлаганите услуги тепърва предстои.

◊ „Mr. Bricolage“ разработва собствена марка за над 4 000 продукта. Това са стоки, чието качество е гарантирано от търговската марка на веригата. Тяхната цена е с около 15% по-ниска от цената на аналогични продукти, но с друга марка. В България също се предлагат продукти с марката на „Mr. Bricolage“.

◊ Веригата „Mr. Bricolage“ провежда широка рекламна кампания в медиите, има рекламна страница в Интернет (www.mr-bricolage.fr), издава и разпространява над 20 вида каталози, както и специализирани рекламни брошури със съвети. Първият магазин от веригата „Mr. Bricolage“ в София също периодично издава и разпространява безплатно промоционални каталози. Подготвени са и над десет вида брошури със съветите на „Mr. Bricolage“.

◊ Извършва се задължителен, задълбочен подбор и обучение на кадрите, работещи на всички равнища в системата „Mr. Bricolage“. За целта е създадено специализирано дружество за обучение IFOGECO, което провежда първоначалното и текущото обучение на персонала по най-съвременни методи.

Философията на търговската система „Mr. Bricolage“, както и натрупаният опит от вече съществуващите магазини се предава на новооткриваните чрез системата за франчайзинг, което налага еднакви стандарти за организация и търговия във всички магазини от веригата.

Mr. Bricolage в България

„Mr. Bricolage“ – София е първият магазин от търговската верига „Мосю Бриколаж“ в България. Създаден е на базата на договор за франчайзинг между българското дружество „ДОВЕРИЕ – Брико“ АД и френската верига Mr. Bricolage SA.

Дружеството „ДОВЕРИЕ – Брико“ АД е учредено от „ДОВЕРИЕ – Обединен холдинг“ АД през май 1999 г. Основният предмет на дейността му е изграждане и управление на верига магазини за строителството, градината, ремонта и дребните поправки в дома на база на франчайзингов договор с френското дружество Mr. Bricolage SA за територията на Република България, Република Сърбия и Република Македония.

Капиталът на дружеството е в акции на обща стойност 8 555 000 лв. и се разпределя така:

◊ „ДОВЕРИЕ – Обединен холдинг“ АД и дъщерни дружества от групата на „ДОВЕРИЕ – Обединен холдинг“ АД – 74,6%.

◊ NBG Balkan Fund SA – 18,7% (инвестиционен фонд, управляван и финансиран от Националната банка на Гърция – една от най-силните гръцки финансови групи).

◊ Френското акционерно дружество „Mr.Bricolage SA“ – 6.7% (собственик на търговската марка „Mr. Bricolage“ по света).

„ДОВЕРИЕ – БРИКО“ АД през декември 2000 година е подписала договор за дългосрочен заем с Международната финансова корпорация (IFC), с който частично ще се финансира изграждането на верига от пет магазина на територията на България, Сърбия и Македония. Целият проект възлиза на около 30 милиона лева.

До края на годината ще започне изграждане на магазините в Пловдив и Варна.

Bricolage2Първият магазин

Първият магазин, изграден в София има 5 200 m2 търговска площ и предлага над 25 000 стоки за строителството, ремонта и дребните поправки в дома. Те са с гарантирано качество на реални цени. Магазинът е на самообслужване. Професионални съвети и консултации може да получите от специално обучени консултант-продавачи. Предлагат се и споменатите вече допълнителни услуги.

Улеснение за клиентите са удобното местоположение на магазина, многообразието от стоки и услуги и паркингът със 100 места за автомобили.

Периодично се издават промоционални каталози, като подборът на включените в тях стоки има сезонен характер. Актуалният в момента каталог е посветен на откриването на активния сезон на ремонтните и строителни работи, както и на дейностите в градината и отдиха.

На 12 април 2001 г. магазинът в София извърши първото си значително разширяване. Открити бяха два нови търговски сектора – „Градина“ и „Строителни материали“.

Към предлаганите 25 000 стоки и услуги се добавят нови 5 000 предимно в областта на строителството и градината. Разширява се асортиментът и на строителните материали и инструменти за извършване на грубото строителство, на различни облицовъчни плочи и настилки, на хидро- и топлоизолационни материали. Любителите на градинарството имат значително разширен избор на специализирани инструменти, семена, цветя, храсти и фиданки, препарати за растителна защита. Предлагат се също и градински мебели и аксесоари, люлки и басейни, предимно внос от Франция.

Bricolage3Магазинът е секциониран според вида на предлаганите стоки:

◊ Железария – брави и обков, пирони, болтове, винтове, дюбели, корнизи, етажерки, вериги, въжета.

◊ Инструменти – ръчни и електрически, хоби- и професионални инструменти, автоаксесоари.

◊ Електроматериали – всичко за електрическата инсталация.

◊ Баня – всичко за водопроводната инсталация и канализацията, санитарни прибори за бани, различни мебели, аксесоари, плочки от фаянс, теракота и гранитогрес.

◊ Дърво – изделия от дървен материал, подови настилки, орнаменти, рафтове, врати, ламинирани плоскости, плоско стъкло.

◊ Декорация – всички видове бои и лакове, фугиращи смеси, инструменти, килими и мокети, тапети, пердета, почистващи препарати, рамки за картини.

◊ Градина – цветя, декоративни храсти и фиданки (български растения, както и холандски – адаптирани към местните условия), препарати за растителна защита, аксесоари за градината – люлки, сглобяеми басейни, барбекюта, къщички за инструменти, градинска декорация и мебели от Франция; широка гама ръчни и електрически инструменти.

◊ Строителни материали – цимент, вар, пясък; блокчета YTONG, тухли, бетонови блокчета, коминни тела, облицовъчни и огнеупорни тухли; тротоарни плочи, павета, гнайсови плочи и др. каменни настилки; всичко за покрива – греди и мертеци, подпокривни фолия, хидро- и пароизолационни мембрани, покривни покрития ондулин и шиндли, керамични керемиди, поликарбонатни плоскости, ламарини и др.; хидро- и топлоизолационни материали; РVС улуци, събирателни шахти, решетки, канални тръби; армировъчни пръти, стоманени ъглови профили, различни метални профили, тръби, мрежи, строителни скелета, кофражни платна; плочи от гипсокартон, гипсофазер, гипсови панели; бетонобъркачки, стълби, кофи, строителни колички.

◊ Други – за домашните любимци, рибарски принадлежности, „Направи си сам“ – за деца.

Bricolage4Софийският магазин „Mr. Bricolage“ към момента работи с над 250 производители и вносители.

Френските фирми, от които дружеството внася директно, са 50. Това позволява оптимизиране на цените, както и предлагането на пазара на нови и непознати досега продукти. Особено внимание се отделя на стоките, произведени в България. Те заемат около 40 % от предлаганите позиции.

Търговският център „Mr. Bricolage“ в София е един от 347-те магазини на веригата в световен мащаб. Всички магазини изглеждат и са подредени по приблизително един и същ начин на база на над двайсетгодишния опит на търговската верига „Mr. Bricolage“.

Те са предназначени за хората, които желаят да живеят уютно и приятно, за тези, които обичат да майсторят.

„Направи сам“ 5-6/2001 г.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото