Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Мощни триони на DeWALT за рязане на керамични блокове, газобетон и други строителни материали

Alligator1

Бързото и масово навлизане в строителната практика на нови материали за зидане – блоковете автоклавен клетъчен бетон YTONG (газобетон) и керамичните блокове с отлични топлоизолационни качества от вида на широко наложилите се у нас Porotherm на Wienerberger и др. постави категорично изискването за тяхното точно и най-важното неразрушаващо материала рязане на работното място. Докато при газобетона при малки обеми на работата рязането на блоковете може да се извършва и със специален ръчен трион с твърдосплавни зъби, то при твърдите и същевременно крехки керамични блокове това практически е невъзможно. Колкото един блок за зидане има по-добри топлоизолиращи качества, което е основно изискване особено при блоковете за външни зидове, толкова те са по-крехки и чупливи при удар поради фината структура, съставена от голям брой кухини с тънки стени. Като се има предвид, че всеки следващ ред зидария по правило започва с 1/2 – 1/3 тухла или блок, което осигурява необходимата „зидарска превръзка”, като се прибави необходимостта от парчета с точно определена дължина за зидане около отворите за прозорци и врати, става очевидно, че рязането на блоковете за зидане е обемиста и трудоемка операция. Задължителни са специализираните машини за рязане на такива материали – полустационарни или ръчни електроинструменти. Втората група има същественото предимство, че са значително по-евтини, лесно преносими и повратливи при работа.

Всичко това обяснява усилията, които един от водещите в света производители на електроинструменти – американската фирма DeWALT вече над 20 години полага за разработване и усъвършенстване на обособена фамилия машини, носещи красноречивото наименование Alligator. Предназначението на тези триони с „хищни” зъби е рязането на строителни материали, като керамични блокове (тухли) за зидане, блокове от автоклавен бетон (газобетон), масивни греди и други едрогабаритни материали от дърво, топло- и звукоизолационни материали от минерална вата (например навити на руло дюшеци), строителни многослойни панели, плочи на гипсова основа, дървесни плочи – OSB, шперплат и др. Трионите DeWALT Alligator принадлежат към групата на т. нар. тандем-триони, които се отличават от останалите (например саблените) по това, че имат два едновременно режещи листа, намиращи се плътно един до друг, които се движат паралелно един срещу друг. Немскоезичното им наименование, намерило място и в българската техническа терминология от времето на доминацията на ръчните механични инструменти като фуксшванц в буквален превод означава „лисича опашка“. Този вид електрически триони могат да режат предмети с голяма дебелина, респективно широчина. Друга тяхна особеност е, че благодарение на заострените върхове на двата режещи листа, трионът се врязва лесно в дълбочина на материала на произволно място, без да е необходимо рязането да започва от някой от краищата.

Alligator4

Важна особеност на трионите Alligator, дължаща се на едновременното двупосочно движение на режещите листове, е че при тях не се получава откат по време на рязането. Също така рязаният материал не бива придърпван към машината, както става при саблените триони. Тази особеност значително намалява усилието за удържане на тандем-триона по време на рязане, отпада и необходимостта рязаният материал да бъде сигурно закрепен. Всичко това позволява рязане на неудобни за работа места, например на високо скеле и в крайна сметка се повишава безопасността за работещия.

Alligator6

DeWalt поставя началото на серията триони Alligator през далечната 1993 г. и оттогава непрестанно усъвършенства поредните си модели в посока на разширяване на обсега от приложения, към по-голяма производителност, точност при рязане, износоустойчивост и намаляване на натоварването и вибрациите, предавани на работника. Развитието и успешното налагането на тези машини в строителната практика би било невъзможно без непрестанното усъвършенстване на работния инструмент – режещите листове. В зависимост от рязания материал към момента DeWALT предлага 10 разновидности на листове за рязане, като предназначените за дърво и влакнести изолационни материали са изработени от бързорежеща стомана, докато листовете за рязане на керамични блокове (Porotherm и други от този вид), на обикновени тухли, включително огнеупорни (без силикатните), блокове и други детайли от газобетон имат твърдосплавни зъби.

2

Към момента DeWALT предлага (в България чрез фирма „Ташев-Галвинг“) четири модела от най-новото поколение триони Alligator – моделите DWE396, DWE397, DWE398, DWE399. Първият от тях има режещи листове с дължина 225 mm, докато при останалите три дължината им е 430 mm. Това са и максималните им широчини на рязане. Конструкторите са създали възможността за лесна и бърза смяна на режещите листове според вида на рязания материал или при износване. Операцията се извършва с помощта на само един ключ, за чието съхраняване в тялото на машината е предвидено специално място. За по-лесно ориентиране основните технически характеристики на четирите модела са дадени в таблицата. Показани са само две от машините, защото и четирите на външен вид се различават най-вече по режещите им гарнитури.

3

И четирите машини имат мощни електродвигатели (съответно 1600 W и 1700 W), пригодени за продължителна работи при високо натоварване. Честотата на движение на режещите листове е 3000 minˉ¹. Двигателят има блокировка, която не позволява случайното му включване. Взети са ефективни мерки за защита на редукторната кутия и лагерите от замърсяване с отделяната при рязане прах, което допълнително увеличава тяхната експлоатационна дълготрайност. За намаляване на теглото на машините редукторните кутии са изработени от алуминиева отливка с голяма здравина. Машините имат система за засмукване на отделената прах, която се свързва с промишлена прахосмукачка. Взети са и редица мерки за намаляване на предаваните на ръцете вибрации, както и за предпазване на дланите и пръстите от подбиване. За целта и двете ръкохватки са покрити с мека гума, която прави държането по-удобно, по-малко уморително и по-сигурно.

5

6

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото