В категории: 2014, Брой 5-6/2014, Представяме ви, Строителство

Винербергер раздаде наградите Brick Award 2014

Виена, 8-ми май 2014 г.

Наградите от международния конкурс Wienerberger Brick Award 2014 бяха представени на 8-ми май в Архитектурния център на Виена – една голяма награда, пет награди по категории, както и две специални награди. Международни архитектурни критици и журналисти предложиха повече от 300 проекта от 26 страни, от които 50 бяха номинирани да се състезават на финала за наградите в конкурса Wienerberger Brick Award тази година. Престижните награди се връчват на всеки две години от 2004 г. насам. (Б.Р. Тук може да се запознаете с подробности за конкурсите Wienerberger Brick Award 2012 и Wienerberger Brick Award 2010.)

„В този проект керамиката изпълнява не само декоративна функция, а е определяща за цялостната конструкция на сградата – факт който аз считам за изключително важен.“, така Ванг Шу (Wang Shu), член на журито и носител на наградата Pritzker Prize за 2012 г., описва проекта, носител на голямата награда на Wienerberger Brick Award 2014. „Той е много семпъл, но и много красив – това беше първият проект, който ме накара да си помисля веднага:Това е един великолепен проект.“, продължава да възхвалява той Института по Кинематография и Анимация Кантана (Kantana Film and Animation Institute) в Након Патом (Nakhon Pathom), Тайланд, който също е и носител на наградата в категорията „Специални решения“. Обучителният център, проектиран от архитектурно студио Банкок Проджект (Bangkok Project) е построен с над 600 000 ръчно изработени тухли, осигурени от последното село в Тайланд, което произвежда тухли. Благодарение на този проект много безработни хора са получили професионална квалификация като строителни работници, което придава на проекта и социален елемент.

Къща, която позволява възможно най-самостоятелния стил на живот, е победител в категорията „Жилищно строителство“. В китайската провинция Шанси (Shaanxi), архитектът Джон Лин (John Lin) е конструирал „Къща за всички сезони“ (House for All Seasons), изградена от традиционни материали като керамични тухли. Вътрешен двор свързва кухнята, банята, всекидневната и спалните, докато покривът се използва за сушене на месо и събиране на дъждовна вода.

В категорията „Нежилищно строителство“ Музеят на изкуствата в Равенсбург (Kunstmuseum Ravensburg), проектиран от архитектурно студио архитектурно студио Ледерер Рагнарсдотир Ой (Lederer Ragnarsdóttir Oei), получи първа награда. Прозорците на музея, съхраняващ колекцията от произведения на Петер и Гудрун Селинка (Peter and Gudrun Selinka Art) пресичат фасадата само на няколко определени места. Тухлите, изполвани за изграждането му са били част от разрушения наблизо манастир.

Арт центъра Buda (Buda Art Centre) в Кортрайк (Kortrijk), Белгия стана победител в категорията „Реновация на обществени сгради“. Архитектурно студио 51N4E превърна бивша текстилна фабрика за боядисване на платове, разположена на остров Buda, в просторен център за културни дейности. Съществуващите керамични стени са почистени и обновени, като дървените елементи и бетонните колони са възстановени. Особено забележителни са жълтите тухли със своята почти кадифена повърхност.

Кулинарно училище, разположено в антична сграда на някогашна кланица, впечатли журито в категорията „Градски решения“. Архитектурно студио Сол89 (Sol89) са проектирали училището близо до град Кадис (Cádiz), Испания. Светлите варосани стени са в синхрон с местните строителни традиции и специалните керамични плочки осигуряват хигиенни условия и едновременно с това предотвратяват опасността от подхлъзване в кухнята.

И тази година Винербергер връчи две специални награди, които този път отидоха при проекти, изградени с продуктите на Винербергер: „Къщата на светлината“ (House of Light) в Пула (Pula), Хърватия на архитекта Андрия Русан (Andrija Rusan) както и Хотелски и конферентен център Паситорни (Paasitorni Hotel & Conference Centre) в Хелзинки на студио „К2С Архитекти“ (K2S Architects), където специално произведените за тях фасадни тухли с цвят на слонова кост оставят трайно впечатление.

“Аз съм възхитен от креативните стандарти и най-вече от архитектурата на наградените проекти, която е съобразена с предназначението на сградите“, каза Хаймо Шойх (Heimo Scheuch), Изпълнителен директор на Винербергер АГ (CEO Wienerberger AG). „Според мен проектите, изградени от рециклирани тухли са особено впечатляващи, защото те са пряко доказателство за дълговечността и устойчивостта на този строителен материал.“

Съпровождащият церемонията Архитектурен алманах ‘BRICK 14’ отново представя всички наградени проекти в детайли. Луксозната книга съдържа богат снимков материал и чертежи и на всички номинирани проекти.

Поместваме снимки на няколко от участващите в конкурса проекти.

Wien1Wien2

Информация може да намерите и на www.brickaward.com

За допълнителна информация вижте сайта на „Винербергер“ ЕООД

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото