Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Преносими лампи със специално предназначение на Brennenstuhl

Немската фирма Brennenstuhl произвежда доста обширна гама от специализирани осветителни тела, каквито са мощните преносими прожектори и ръчните лампи, които намират широко приложение в авторемонтната, сервизна и други дейности. През последните две-три години видимо се разви и направлението на лампите за външно осветление, включително за осветление в градината.

Не буди изненада бързата ориентация към енергоспестяващите източници на светлина и особено към най-модерното и ефективно към момента техническо решение – светодиодите (LED). Бързото им навлизане в осветителната техника е световна практика, защото осъзнатата необходимост в цивилизования свят от намаляване на разходите на електроенергия стимулира ускореното развитие на този източник на светлина.

Предимствата на светодиодните източници на светлина са известни: около 80% по-малък разход на електроенергия в сравнение с обикновените крушки с нажежаема спирала (при еднакъв светлинен поток), както и над 50 пъти по-голяма дълготрайност (поне 50 000 часа) в сравнение с тях. Светодиодите имат и друго много съществено предимство, което особено силно изпъква, когато става дума за различни преносими лампи – тяхната механична здравина, устойчивост на сътресения и вибрации.

От показаните на партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ подбрахме три преносими лампи.

 

1

Преносим прожектор ML CN 130 SK II IP 65

Това е средно мощен преносим прожектор, предназначен за използване както на закрито, така и на открито. Има светодиоден (LED) чип със специално разсейване на излъчвания от него светлинен поток, което спомага за равномерното осветяване на по-голяма площ. Няма данни за ъгъла на осветяване, ала според нас той е около 150°. Консумираната от прожектора електрическа мощност е 30 W, срещу което излъчва светлинен поток 2100 lm при светлинен добив 70 lm/W (енергийна ефективност клас „А“). За илюстрация на икономичността на светодиодния прожектор ще направим сравнение с прожектор на Brennenstuhl, който има халогенна лампа. За осигуряване на светлинен поток 2216 lm/W тя изразходва 120 W електроенергия и има светлинен добив 18 lm/W. Съотношението между потребяваната електроенергия е 1:4 в полза на LED чипа, каквото е и съотношението между светлинния добив между двата източника на светлина. Тук трябва да се има предвид също така, че от енергийна гледна точка халогенните лампи са по-икономични от обикновените електрически крушки.

Светодиодният чип излъчва светлина с цветова температура 6400 К, която е сходна с дневната светлина по обедно време (слънце на синьо небе без облаци).

От гледна точка на практическата употреба прожекторът е силно устойчив на сътресения, а източникът на светлина практически е вечен. Понеже прожекторът е преносим и често се намира в непосредствена близост до хора или топлочувствителни предмети, много важно негово качество е, че той, включително предпазното стъкло, почти не се нагряват – след половин час работа стъклото продължава да бъде хладно. Така отпада опасността от изгаряне при неволен допир. В редица случаи дори и само заради това си заслужава замяната на опасния поради силното му нагряване халогенен прожектор със светодиоден.

Прожекторът има клас на защита срещу поражение от електрическия ток II (с двойна или усилена електроизолация). Той е напълно защитен срещу проникване на прах, както и срещу директна водна струя (клас на защита IP 65).

Тялото му е изработено от лят под налягане алуминий. То може да се завърта надолу и нагоре, а в избраното положение се фиксира с две крилчати гайки.  Носещата конструкция е изработена от огъната стоманена тръба, която осигурява стабилност и здравина на прожектора. Той има удобна за носенето му ръкохватка. Дължината на електрическия кабел е 5 m.

В началото споменахме, че този модел е „средно мощен“. Това е така, защото Brennenstuhl предлага светодиодни прожектори от този вид и с мощност 80 W (5600 lm) и 50 W (3500 lm).

 

Ръчни лампи

Няма автосервиз, в който едва ли не на всяко работно място да няма ръчна лампа с дълъг кабел, с която се осветяват места, до които общото осветление почти не достига.  Такава лампа е необходима при най-различни монтажни и ремонтни дейности, навсякъде, където е необходимо  осигуряване на добро локално осветление. Благодарение на използваните източници на светлина и двете, показани тук лампи, имат продълговато (тръбообраздно) тяло с малък диаметър, което силно улеснява проникването им и в трудно достъпни места. В горния си край те имат кука, с която се окачат, така че да не се налага работещият винаги да държи лампата в ръка. И двете са добре уплътнени срещу проникване на прах и водни пръски (клас на защита IP 54). Те също така са енергоспестяващи – имат клас на енергийна ефективност „А“.

Върху ръкохватките им се намира двупозиционен електрически ключ. В предния край на ръкохватките им има пръстен с шестостенна форма. Това е направено с цел да не се търкалят, когато са поставени на равна повърхност. И двете имат електрически кабел с дължина 5 m.

Оттук нататък настъпват различията, които се дължат на използвания в тях източник на светлина.

 

Lampi3

Ръчна лампа LED IP 54

Лампата има осветително тяло с 60 светодиода. Консумира мощност едва 5 W и осигурява светлинен поток 166 lm. То е несменяемо, ала такава необходимост при безаварийна експлоатация на лампата едва ли някога ще настъпи, защото дълготрайността на светодиодите е около 100 000 часа. От друга страна страна източникът на светлина е поставен в прозрачна тръба от устойчива на натиск и удар пластмаса.

За тази лампа е характерно неравномерното, с редуващи се сенчести ивици към краищата на осветената зона. За сметка на това централна зона е значително по-ярко осветена, отколкото прави това втората описана тук лампа.

Лампата е дълга 43 cm, максималният диаметър на тялото й е 57 mm. Тя впечатлява и с ниското си тегло – около 200 g, което също е предимство особено в авторемонтната дейност.

Дължината на електрическия кабел е 5 m.

 

Ръчна лампа SHL 18 S IP 54

Lampi2

В лампата е използвана газоразрядна енергоспестяваща крушка, която може да бъде лесно подменена при необходимост.  Консумираната електрическа мощност е 18 W,  светлинният поток е 1217 lm при светлинен добив 68 l/m. Цветовата температура на светлината е 4000 K, поради което се възприема като „по-топла”.  Лампата има електронно управление, което съкращава времето за подгряване на електродите на крушката, а светлинният поток няма дразнещо зрението трепкане.

Лампата осигурява равномерна мека осветеност на площ с обхват от около 180°, която видимо се различава от начина, по който осветява моделът със светодиоди.

Лампата SHL 18 S е дълга 40 cm, като максималният диаметър на тялото й е 66 mm. Тя е по-тежка – около 300 g.

Крушката е поставена в цилиндър от прозрачна, устойчива на удар и счупване  пластмаса. Върху задната страна на цилиндъра има екран, който не позволява ярката светлина на лампата  да попада директно в очите на работещия.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото