Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Домашни парочистачки на Black&Decker

FSMH1621_5От продуктовата гама на Black&Decker досега в „Направи сам“ сме представяли множество електроинструменти, машини за работа в градината, прибори за поддържане на автомобила. Сега отваряме една нова за списанието страница, защото представяме друго, по-малко познато направление в производствената програма на тази световно известна компания – електроуреди с битово предназначение и по-конкретно, на приборите за почистване с помощта на гореща водна пара.

Този вид прибори, известни повече като парочистачки, придобиват все по-голяма популярност. Това обяснява и навлизането на Black&Decker в този пазарен сегмент. Към момента с тази реномирана марка се предлага фамилия от четири модела, наречена steam mop, и отделно ръчен прибор за почистване, наречен steambuster. В редакцията получихме от „Ташев-Галвинг“ два от моделите на Black&Decker за тестване, което ни позволи лично да опознаем тяхното функциониране и реални възможности.

Методът за почистване с използване на гореща водна пара има няколко съществени предимства пред класическото измиване с гъба, парцал и други подобни средства, вода и миещ препарат. Поради високата температура водната пара силно улеснява омекването, разтварянето и премахването на замърсяванията, което позволява бързо, лесно и най-вече качествено почистване, без използване на миещи препарати. Така се избягва внасянето в обитаеми помещения на всевъзможни химически вещества, чиито остатъци неизбежно се задържат продължително върху третираните с препарати повърхности.

Най-същественото предимство при почистване с гореща пара е, че така се унищожават 99,9% от бактериите и микробите, което отново става без използване на химически препарати. Това е предпоставка за поддържане на здравословна хигиена в дома, особено при съжителство с домашни любимци и лазещи по пода малки деца.

Основното предназначение на приборите на Black&Decker от серията steam mop е почистването на подови настилки, устойчиви на третиране с гореща водна пара – паркетни настилки от твърда дървесина, чиято повърхност е запечатана и защитена с водонепропускливо лаково покритие, водоустойчив ламинатен паркет, покрития от линолеум, меки и твърди материали от PVC, керамични облицовъчни плочи, плочи от естествен камък, като мрамор и гранит, например и др. Методът за почистване с водна пара може да се прилага и за повърхностно освежаване на килими и килимени покрития.

Mop1По-основно ще разгледаме модела FSMH1621 (steam-mop deluxe + steambuster), който има най-много технически възможности в сравнение с останалите три модела. Най-същественото при него е, че парогенераторът може да се отдели и да се използва като самостоятелен ръчно преносим прибор, подходящ за почистване в банята или кухнята на смесителни батерии и санитарни прибори, стенни и подови облицовъчни плочки, стъкла, готварски печки, фурни и скари за печене и др. За целта се използва специална дюза и накрайници, които посредством гъвкав маркуч се свързват към парогенератора. Така се спестява покупката на самостоятелния, на практика идентичен, прибор (FS1600 steambuster). Ако човек желае да използва парата като почистващо средство, необходимостта от този самостоятелен уред е безспорна, защото позволява почистване на множество „проблемни“ места във всяко домакинство. Единствената разлика между продавания като отделен прибор FS1600 и доставяният в комплекта на FSMH1621 е, че в първия вариант комплектът съдържа в повече три четки, има малка разлика и в приспособлението за почистване на гладки повърхности.

Парогенераторът представлява затворен съд с вграден електрически нагревател с мощност 1600 W. Вследствие нагряването съдържащата се в него вода енергично се изпарява. Горещата водна пара във вид на струя излиза през дюзата на парогенератора и по гъвкав маркуч се подава в почистващата плоча (глава) на парочистачката. От долната й страна се закрепва специална мека текстилна подложка, чрез която се извършва почистването, т.е. тя задържа отделените от повърхността замърсявания. Подложката е изработена от специална микровлакнеста тъкан, устойчива на високата температура на водната пара, с висока износоустойчивост и способност да задържа замърсяванията. Много важно нейно свойство е способността на материята лесно да се почиства чрез измиване с вода – най-често се изпира в перална машина. Подложката издържа над 100 изпирания, а когато се износи, се заменя с нова, която се продава като консуматив.

Подложката пропуска свободно постъпващата през плочата водна пара и тя влиза в досег с почистваната повърхност, размеква,отлепва от основата и разтваря замърсяванията в кондензиралата вода. Тя се обира от подложката и задържа в нейната материя. Същевременно, благодарение на високата температура, водната пара унищожава практически изцяло попадналите в досег с нея бактерии и други микроорганизми.

Тази, както и моделът FSM1630, парочистачките имат електронна система (Autoselect) за автоматично регулиране на параметрите на водната пара – дебит и температура. Така според материала на подовото покритие се избра един от трите режима – дърво/ламинат, камък/мрамор, плочки/PVC. При тези два модела, също така, има възможност чрез натискане на бутон (steam burst) в продължение на 10 s да се увеличи с 50% количеството на подаваната водна пара. Това се прави за по-лесното отстраняване на по-упорити замърсявания.

С парочистачката се работи изключително лесно. Резервоарът на парогенератора се напълва с вода, почистващата подложка се закрепва към плочата (по системата „велкро“) и електрическото захранване се включва. Времето, необходимо за създаване на достатъчно количество водна пара, е 15 s, след което резервоарът се осветява в синьо и така приборът сигнализира, че е готов за работа. Плочата е шарнирно свързана с дългата ръкохватка, което осигурява голяма свобода на странично въртене и възможност за наклоняване спрямо ръкохватката. Когато приборът бъде изправен във вертикално положение, се застопорява в това положение, а подаването на парата бива преустановено. Така той може да бъде оставен известно време без да се налага изключване на нагревателя.

За освежаване на повърхността на килими и килимени меки подови покритие върху плочата с почистваща подложка се поставя допълнителна пластмасова наставка, която улеснява плъзгането.

Mop2С парочистачката се третират само добре почистени с прахосмукачка или по друг начин повърхности. В противен случай подложката много бързо ще бъде задръстена със замърсявания. Горещата водна пара много по-енергично и ефективно разтваря и отстранява замърсяванията в сравнение с класическото измиване с вода. Същевременно от нея не може да се очакват чудеса. В случаи на особено упорито замърсяване, което не може да бъде почистено дори и чрез ударно увеличаване на подаваното количество пара, не оставя друго решение, освен мястото да бъде почистено с миещ препарат, след което да се продължи с общото почистване с парочистачката.

Сериозно предимство на този метод на почистване е, че при кондензацията на водната пара върху почистената повърхност остава значително по-малко количество вода, отколкото при класическото миене с вода. В голяма степен е вярно твърдението, че след почистване на дървено подово покритие, върху него остава съвсем малко влага, която съвсем скоро се изпарява. При освежаване на килимени покрития, повърхността им след третирането с пара остава почти суха. При почистване на подови настилки с плочки (теракотени или от камък) водният филм се задържа по-продължително върху тях, което не създава проблеми при този вид водоплътни покрития. Количеството на остатъчната влага зависи и от продължителността на обработката с пара, както и от допълнително подаваното количество.

Когато става дума за почистване на подови покрития от масивна дървесина, парочистачката може да се използва успешно, стига повърхността на дъските (паркетините), както и фугите помежду им да бъдат сигурно защитени срещу проникване на влага.

При използване на парогенератора като самостоятелен прибор, комплектът на FSMH1621 съдържа дюза с възможност за регулиране на формата и силата на струята водна пара, гъвкав маркуч, в чийто изходящ край може да се закрепва както дюзата, така и останалите включени в комплекта накрайници – три четки и инструмент с еластичен гумен кант за почистване на стъкла и други гладки повърхности.

Благодарение на горещата водна пара приборът силно улеснява премахването на иначе упорити и трудно отстраними отлагания на мазнини, характерни за облицовъчните плочки около душа, по умивалника и бляскавата иначе повърхност на смесителните батерии. С успех може да се използва за почистване на тоалетната чиния и бидето. Поради различното замърсяване на почистваните санитарни и кухненски прибори, всяка от трите четки има различен цвят: син за използване в банята (общо), зелен за почистване на тоалетната чиния и жълт за работа в кухнята.

Кухнята също е благодатен терен за използване на парочистачката. Тя силно улеснява отстраняването на мазнини на плота на печката и нейната фурна, от решетката и вътрешността на абсорбатора и т.н.

FSS1600_10Както се знае, когато човек разполага с ефективен инструмент, винаги изникват и нови приложения, за които по-рано не се е сещал. Така например за подовата парочистачка вдлъбнатите фуги между плочките са почти недостъпни. При под с белезникави плочки и бял или светъл пълнител, след време фугите се замърсяват силно, а почистването им създава проблем. В този случай парогенераторът, използван като самостоятелен прибор, върши отлична работа – било в комбинация с една от неговите четки, или пък след като фугата се обработи с гореща пара, кондензната вода заедно с разтворените в нея замърсявания се обeрат с домакинска гъба.

Фирма „Ташев-Галвинг“ предлага и останалите два модела от семейството парочистачки – FSM1610 и FSM1620. Те се различават от описаните модели по отсъствието на системите за автоматично регулиране и ръчно увеличаване на количеството на подаваната водна пара, липсва и възможността отделно използване на парогенератора като самостоятелно обособен прибор.

За допълнителни подробности, ценова информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото