Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Миниотвертки на Black&Decker

1954427_AS36LN_7Тук представяме три модела на миниотвертки, всяка от които има нещо оригинално, което я отличава от масовия поток в този клас ръчни електроинструменти. Общото за тях е, че са в максимална степен компактни и леки, удобно лежат в дланта, с тях се работи почти без да уморява ръката. Два от моделите имат вградена литиево-йонна акумулаторна батерия, която съхранява заряда си в продължение на повече от година, и по-точно – до 18 месеца по данни на производителя. Третата отвертка се захранва от четири алкални батерии LR06 (AA) за еднократна употреба – рядко срещано решение, което в редица случаи има своите предимства. Независимо от малката си големина отвертките развиват достатъчно голям въртящ момент, който им позволява да завиват в мека дървесина винтове с диаметър до около 5 mm, което е достатъчно за извършване на повечето монтажни и ремонтни дейности, характерни за домашната практика. Именно съчетаването на най-удобната за работа големина и тегло с достатъчна мощност правят миниотвертките желан, да не кажем и базов инструмент за домашния майстор, а нерядко и за занаятчийски приложения.

Миниотвертка РР360L

Най-ценното качество на тази миниотвертка е възможността патронникът да се завърта и фиксира в четири работни положения, разположени на 90° едно спрямо друго. Това е голямо, а често и от решаваща необходимост удобство, което позволява завиване на винтове и пробиване на отвори на недостъпни за обикновена електрическа отвертка места. Типичен пример за това е вътрешността на корпусни мебели, където покрай единия от два перпендикулярно разположени детайла остава недостъпна за отвертката ивица с широчина, равна на половината от диаметъра на тялото на инструмента. За решаване на този проблем някои производители на професионални отвертки предлагат специални ексцентрикови накрайници, чиято цена обаче надхвърля над два пъти цената на описаната тук отвертка на Black&Decker. Редно е да добавим, че завиването на винтове на такива места е проблематично и при работа с обикновена ръчна отвертка, защото няма място и за ръката.

Miniotvertki_s_1Отвертката има две възможности за регулиране на местоположението на патронника спрямо осевата линия на електродвигателя. От една страна, редукторната кутия може да се завърта и застопорява вляво и вдясно на 90°. От друга, предният край на кутията с патронника също е подвижен – може да се завърта на 180° и да се фиксира в две положения. По този начин бормашината позволява завиване на винтове, намиращи се на разстояние до 8 mm от напречно разположен детайл.

Отвертката се захранва от вградена литиево-йонна батерия с напрежение 3,6 V и капацитет 1,1 Ah. За пълно зареждане на батерията са необходими 6–9 часа. Максималният въртящ момент при завиване е 4,2 Nm. Неговата големина не се регулира. Това на практика означава, че отвертката може да се използва за завиване и развиване на почти всички големини винтове с метрична резба, използвани в битовата техника и за различни сглобяеми конструкции в дома, а също така за завиване в мека дървесина на винтове с диаметър до 5 mm. Това твърдим от собствения си опит, добит при изпробване на отвертката. Тя завива без видимо затруднение винтове 5х30 mm, справя се и с винтове 5х60 mm, макар, че това очевидно са гранични възможности. Затова се препоръчва вече позабравената практика за предварително пробиване на отвор за винта. За винт с диаметър 5 mm диаметърът на отвора в мека дървесина е 3,5 mm, а в твърда – 4 mm. При мека дървесина дълбочината на предварително пробития отвор е равна на дължината на винта. При твърда дървесина отворът се пробива с две големини на диаметъра. С посочения диаметър според дължината на винта, а до половината – с диаметър 5,7 mm. По този начин не само се улеснява завиването и се щади отвертката, но и се предотвратява възможността от разцепване на детайла, когато винтът се завива в близост до края му.

Честотата на въртене на патронника без товар е 180 minˉ¹ и не може да се регулира. Посоката на въртене може да се обръща, като е предвидено и застопоряване на въртенето на патронника. Така при необходимост завиването може да се довърши и на ръка.

Миниотвертката РР360L тежи само 400 g. Тя се продава в комплект със зареждащо устройство и три бита с дължина 50 mm.

Цената на отвертката в магазините на „Ташев-Галвинг“ е 99 лв.

Миниовертка AS36LN

Отвертката има сходни параметри с предния модел. Захранва се от литиево-йонна акумулаторна батерия с изходящо напрежение 3,6 V и капацитет 1,1 Ah. Времето на зареждане е 6–9 часа. Честотата на въртене на патронника е 180 minˉ¹. Максималният въртящ момент е 4,2 Nm и може да се регулира в 6 степени. За улесняване при избора на подходящата големина върху тялото на инструмента е отпечатана скала с изображения на различни по дължина винтове за дърво.

Характерно за тази отвертка е наличието на подвижна опора, която задържа винта, докато той бъде завит. Това силно улеснява работата, особено на трудно достъпни места. Най-малкото едната ръка се освобождава от необходимостта да придържа винта докато върхът му проникне в дървесината и резбата „захапе“. В предния си край опората има U-образен улей с магнит. Благодарение на това поставеният в нея стоманен винт се задържа и няма опасност да падне, а при плавен натиск върху инструмента, няма опасност върхът му да се измести встрани от желаното място. Прибрана в тялото на отвертката опората се изтегля така, че върхът на бита да попадне в шлица в главата на винта.

Miniotvertki_s_2Зареждащото устройство е оформено като стойка за поставяне на отвертката, когато тя не се използва. Предвидена е и възможността то да се закрепва на стената така, че да не заема място и евентуално да пречи на работната маса. Предвиден е и магазин за 10 бита и свредло Ø3, които влизат в окомплектовката на инструмента.

Теглото на отвертката е 400 g. Тя се доставя в елегантна метална кутия, което навежда на мисълта, че това подсилва стойността й като подходящ практичен подарък.

Цената на отвертката е 109 лв.Miniotvertki_s_3

Миниотвертка KS9006

Тази отвертка бихме нарекли хибрид между здрава ръчна механична отвертка и електрическата й посестрима. Особеното при нея е, че вместо с акумулаторна батерия, тя работи с алкални батерии за еднократна употреба – четири броя LR06 (AA). Това решение несъмнено значително снижава цената на инструмента. Тя се продава в магазините на „Ташев-Галвинг“ за 25 лв., като в тази цена са включени още комплект с 14 бита и 4 батерии.

Miniotvertki_s_4Решихме да изпробваме дали отвертката ще работи и с акумулаторни батерии с големина АА (NiMH с капацитет 2400 mAh). Независимо от по-ниското захранващо напрежение, 4,8 V вместо 6 V, отвертката работи безпроблемно.

Честотата на въртене е 130 minˉ¹, а максималната големина на въртящия момент – 2,9 Nm. Шпинделът с патронника може да бъде блокиран и така отвертката се използва като обикновена механична отвертка. Това позволява завиване и развиване на винтове, които изискват усилие, т.е. прилагане на въртящ момент, какъвто електродвигателят и редукторът на отвертката не може да осигурят. Казаното вече за предварително пробиване на отвор в детайли от дърво за улесняване на завиването на винтовете, за тази отвертка важи с още по-голяма сила.

Теглото на отвертката е 240 g.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото