Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Приспособление на Wolfcraft за винтови съединения със скрити глави

Schrauben1

Избрахме да представим този комплект на Wolfcraft, защото с него дърводелецът любител може да съединява лесно и здраво детайли от масивна дървесина, при това на най-ниска цена. И което е най-важното, в което се крие секретът при този набор – съединението се изпипва така, че главите на винтовете да бъдат скрити, а отворите над тях, добре замаскирани. В зависимост от вида на дървесината на детайла, през който преминават винтовете, мястото на отвора е напълно или слабо забележимо. А когато завършващата операция е байцване с последващо покритие от безцветен лак или направо с цветен лак, следите от отворите биват напълно заличени. Понеже не нямахме възможността да изпробваме приспособлението в редакционната работилница на списанието, ще се опитаме да заместим личните впечатления с „разказ по картинки“. Предоставените ни снимки достатъчно ясно описват работата с него.

Schrauben2

Изработването на различни мебели и други изделия от масивна дървесина най-общо казано се свежда до съединяване в обща конструкция (кутия) на предварително подготвени детайли (дъски). Типичен пример за това е, да речем, изработването на етажерка или сглобяването на чекмедже. Същото се отнася и до направата на рамки от летви. Всяка двойка детайли се свързват чрез ъглова сглобка – челно, перпендикулярно един към друг, независимо дали съединението е крайно (Г-образно) или на друго място по дължина на единия детайл (междинно, Т-образно). При съединяването на летви (фризове) в рамка, краищата им най-често се прерязват под ъгъл 45° (съединение под герунг). Това се прави за увеличаване на допирната повърхност помежду им и съответно увеличаване на здравината на слепената сглобка. А и естетически, така направено, съединяването изглежда по-добре.

Schrauben3

Не случайно нееднократно споменаваме, че тук става дума за съединяване на детайли от масивна дървесина, защото тя е много по-здрав материал и много по-сигурно задържа винтовете, отколкото различните плочи, произведени чрез слепване под налягане на дървесни частици. Те се използват за т.нар. корпусни мебели и в този случай използването на дюбели е неизбежно. При серийно произвежданите конфекционни мебели масово се използват специални метални винтове сглобки, което се прави поради необходимостта да се продават в опакован, удобен за съхраняване и транспортиране, вид.

Класическото решение при ъглови сглобки на детайли в кутия или рамка е чрез слепване, като съединението се подсилва чрез поставяне на дибли. При силно натоварени сглобки, например при чекмеджета, класическото решение са зъбни сглобки, включително с полускрити зъби „лястовича опашка“ – решение на практика непосилно за изработване в домашни условия, пък и не си заслужава труда. Сглобката с плоски (лещовидни) дибли е добро решение за домашната работилница, ала изисква специализиран инструмент – ръчна фреза за плоски дибли. Използването на обикновени цилиндрични дибли изисква специален шаблон и повече умение.

Ето защо показаното тук приспособление привлече вниманието ни. То позволява ъгловите сглобки да се изпълняват чрез залепване и допълнително укрепване с винтове за дърво. Без него това би било възможно само, ако винтовете се завиват през единия в челото на другия детайл. Недодялано и грозновато на вид, а и недотам стабилно решение, защото резбата на винта държи по-здраво, когато той е завит напречно на дървесните влакна, а не успоредно на тях.

Идеята винтовете да се завият под ъгъл, преминавайки през единия детайл, не е лоша, ала без специализирано помощно средство на практика e неосъществима. Това обаче може да стане лесно и бързо с описаното тук приспособление на Wolfcraft.

3

Както се вижда от снимките, с негова помощ предварително се пробива отвор за винта с точно определен, оптимален за всеки конкретен случай, наклон спрямо повърхността на детайла. В частта, където ще премине и остане главата на винта, широчината на отвора е по-голяма, след което тя намалява стъпаловидно до диаметър, съобразен с диаметъра на стъблото на винта. Така завиването му, особено при твърда дървесина, се улеснява, предотвратява се вероятността от разпукване на материала, а резбата на винта се врязва и задържа по-здраво в дървесината. Отворът се пробива наведнъж, лесно, бързо и най-важното – с необходимата точност. За целта приспособлението се настройва според дебелината на детайла, през който се пробива, като минималната му дебелина е 12 mm. След това се закрепва със стяга, както е показано на снимките. Така се гарантира, че винтът ще премине по осевата линия на канта. Дълбочината на пробиване се ограничава с метален пръстен, който се притяга на необходимото място върху свредлото. След това с помощта на дълъг накрайник винтът се завива до упор. Остава да се запълни отворът, в който се намира винтът. За целта комплектът съдържа 8 бр. цилиндрични тапи с диаметър 9,5 mm и дължина 46 mm, изработени от качествена букова дървесина. Единият им край е скосен, така че плоската страна да бъде успоредна на повърхността на детайла.

Schrauben12

Избилото от отвора лепило се почиства преди да се е втвърдило. След като се втвърди, мястото се шлифова, така че тапата да не стърчи. Посочихме изрично диаметъра на тапите, защото той се отличава от стандартните 8-милиметрови цилиндрични дибли. Поради това те не са взаимно заменяеми. Комплектът съдържа минимално стартово количество тапи и винтове за дърво, т.е. колкото да се започне веднъж работа. Тапите се продават отделно като консуматив, свредлото и ограничаващият дълбочината на пробиване пръстен, също. Предлаганите към момента инструменти, приспособления и консумативи с марката Wolfcraft може да видите и закупите от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото