В категории: 2014, Брой 9-10/2014, Представяме ви

Роберт Бош ЕООД – 20 години устойчиво развитие в България

1

В края на септември т.г. „Роберт Бош“ ЕООД проведе мащабна пресконференция, на която за пръв път пред бе представена цялостно дейността на групата Bosch в световен мащаб и по-конкретно развитието на основни бизнес направления в България. В пресконференцията участва целият ръководен екип на „Роберт Бош“ ЕООД начело с Генералния директор г-н Михай Болдижар и г-жа Лена Петкова, Изпълнителен директор на фирмата. Провеждането на пресконференцията може да се свърже с 20-годишнината от основаването на представителството на Bosch в България през 1993 г., както и с поемането от г-н Болдижар през тази година на управленското кормило на регионалните дружества в България и Румъния.

Окончателният анализ за развитието на бизнеса и финансовите резултати на групата Bosch през 2013 г., както и плановете за развитие и прогнозните показатели за тази година, са публикувани на сайта на „Направи сам“, а тези, които желаят да проучат и анализират развитието на компанията в по-дългосрочен план, ще намерят на сайта и годишните отчети от по-предни години. Историята на компанията от нейното основаване може да се прочете в статията „125 години Bosch – „Техника за живота“.

За пълнота ще добавим, че първото представителство на Bosch в България (чрез фирма Arie) датира от 1911 г. През 1928 г. се основава външнотърговско представителство на Bosch в страната ни. През 1979 г. е сключено споразумение с български фирми и външнотърговски дружества за технологично и икономическо сътрудничество в областта на хидравликата, пневматиката, автоматиката, техниката за спояване и телевизионната техника. Bosch доставя и монтира две линии за производство на правотокови електродвигатели за електрокари.

Началото на същинското мащабно присъствие на Bosch в страната ни е поставено през 1993 г. със създаване на дъщерното дружество в България и едновременно с това и в Румъния. Така завършва близо двегодишният период, станал възможен след политико-икономическите промени в Централна и Източна Европа, през който Bosch основава регионални дружества в Унгария, Полша, Чехия и Словакия, Русия Беларус, Украйна, Латвия и Словения.

В своето въвеждащо слово г-н Михай Болдижар посочи основните данни, представящи развитието и дейността на групата Bosch през 2013 г. Реализираният оборот възлиза на 46,1 млрд. евро, което представлява ръст от 3,1% (6,3% след изчистване на ефекта от курсовите разлики) спрямо постигнатото през 2012 г. Към края на миналата година за Bosch са работили 281 381 служители или с 8500 души повече в сравнение с по-предната година. През 2013 г. Bosch са инвестирали 2,5 млрд. евро. За изследвания и разработки са вложени над 4,5 млрд. евро. Като резултат само през 2013 г. от Bosch са подадени заявки за нови 4964 патента.

Г-н Болдижар направи кратък преглед, като отбеляза по-съществените етапи в развитието на „Роберт Бош“ ЕООД през изминалите 20 години. Началото е поставено с направленията „Автомобилно оборудване“ и „Електроинструменти“. По-малко от две години по-късно е открит и първият автосервиз под името Bosch Dienst. През 2007 г. се въвеждат термотехнологиите (Bosch Термотехника), а през 2008 г. и системите за сигурност (Bosch Системи за сигурност). През 2011 г. се открива и смесеното дружество между Bosch и Siemens „БСХ Домакински уреди България“ ЕООД. През 2014 г. в Техническия университет София е открита лаборатория „Роберт Бош“. Към момента „Роберт Бош“ ЕООД има широко развита мрежа в страната, която обхваща всички областни центрове с около 300 партньори. Към момента Bosch е представен в България с 25 марки за продукти и услуги.

През 2013 г. дъщерното дружество в България е постигнало оборот от 17,97 млн. евро при ръст 4,2% в сравнение с 2012 г. „Bosch се развива успешно в България вече над 20 години. Откакто навлязохме на българския пазар, оборотът ни постоянно се увеличава и непрекъснато завоюваме нови пазарни дялове“, каза г-н Болдижар, „Значително засилихме присъствието си на българския пазар чрез нови бизнес партньорства и чрез въвеждането на иновативни продукти и услуги. И за 2014 г. сме с позитивни очаквания за развитието на бизнеса ни в България.“ Той посочи, че през тази година се очаква двуцифрен растеж, което е значително по-високо от средните стойности за растежа на пазара. Това е свързано със засилване на позициите на компанията във всички сегменти и придобиване на по-големи пазарни дялове.

Г-н Болдижар подчерта трайното и последователно разбиране на компанията, че устойчив растеж може да се гарантира само с добре образовани и подготвени партньори. Затова още от 1998 г. „Роберт Бош“ ЕООД започва да изгражда партньорство с университети и образователни центрове. Сред тях е лабораторията по възобновяеми енергийни източници „Роберт Бош“, създадена към Техническия университет София, оборудвана е лаборатория по термотехника в Минно-геоложкия университет София, предоставена е най-съвременна техника на факултета „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Академията на МВР, организирани са множество семинари и други форми на обучение в българо-германския център в Стара Загора, в Техническите университети в София и Русе, в Академията на МВР. Проведен е и „Ден на Бош“ в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. „Ние сме твърдо убедени в потенциала на българския пазар“, завърши встъпителното си слово г-н Болдижар.

Представянето на отделните направления в дейността на „Роберт Бош“ ЕООД е според реда на пресконференцията.

Автомобилно оборудване – двигател на растежа в България

2

Така бе озаглавена презентацията на г-н Панайот Николов, Търговски директор „Автомобилно оборудване“. Направлението „Автомобилни технологии“ (Automotive Technology) е най-голямото в рамките на групата Bosch. Автомобилно оборудване (Automotive Aftermarket) е част от това направление.

Направлението „Автомобилни технологии“ има най-голям дял в оборота на групата Bosch – 30,6 млрд. евро за 2013 г. при ръст на продажбите спрямо по-предната година от 6,7% (10,3% с коригиране на ефекта от курсовите разлики). В направлението „Автомобилно оборудване” работят 31 завода и 34 изследователски центрове с общо 17 000 служители. Bosch e най-големият в света независим доставчик в областта на автомобилните технологии. В света няма марка, в чиито автомобили да не се използват произведени от Bosch системи и детайли.

В България се предлагат основно резервни части, акумулатори, автосервизно оборудване с марките Bosch и Beissbarth, както и автосервизни концепции. През 2013 г. направлението е постигнало резултати, значително надхвърлящи средния за пазара ръст. Сервизната мрежа е отбелязала нарастване с 12%, с 9% е увеличена продажбата на резервни части, с 30% са нараснали продажбите на сервизно оборудване. Само през 2013 г. към сервизните концепции на Bosch (например Bosch Car Service и Bosch Injection System) са се присъединили нови 30 сервиза, с което общият им брой към момента възлиза на 124. Като цяло развитието на направлението след като икономическата криза позаглъхна е устойчиво и равномерно, което води и до непрестанно увеличаване на пазарния дял в страната.

През миналата година са проведени над 40 продуктови обучения с около 600 участника в тях, обучени са над 120 механика от 80 сервиза.

Г-н Николов даде „отлична“ оценка на съвместната работа с различни образователни институции – техникуми и специализирани училища. За 2014 г. той предвижда още по-интензивно развитие на сектора и нарастване на оборота с 15%.

Електроинструменти

3

Непринудено и с верен усет към аудиторията, г-жа Регина Симон, Търговски директор на направление „Електроинструменти“, представи този, ползващ се, по наше мнение, с най-голяма популярност у нас сегмент от дейността на Bosch. Първия електроинструмент Bosch създава през далечната 1928 г. – електрическа машинка за подстригване. Само четири години по-късно Bosch започва производството на първия в света перфоратор. Почти по същото време, през 1924 г., американската фирма Skil, която днес е собственост на групата Bosch, пуска в производство първия в света електрически ръчен циркулярен трион. Списъкът с принципно нови електроинструменти, технически решения и патенти, които Bosch е дал на света, е предълъг. Поради това днес инструментите на групата Bosch неизменно се използват при почти всяко производство, присъстват в оборудването на всяка професионална или домашна работилница. А най-продаваната в света акумулаторна отвертка Bosch IXO вече намира място и в домашната кухня.

От производството и продажбата на електроинструменти и консумативи за тях през 2013 г. групата Bosch е реализирала приходи от 4 млрд. евро, което представлява 8,6% от общия й оборот. При това 35% от оборота се дължат на продажбата на нови продукти, пуснати на пазара преди по-малко от две години. Това обяснява изключителните темпове на разработване и пускане в производство на все по-нови и по-съвършени електроинструменти, на все по-износоустойчиви и по-производителни консумативи за тях. В направлението „Електроинструменти“ на групата Bosch работят 19 000 служители. При професионалните електроинструменти и консумативите Bosch е световен лидер.

Продуктите на Bosch достигат до своите български клиенти по два основни канала – чрез специализираните в търговията с инструменти фирми, общо около 50 на брой и големите вериги от вида „Направи си сам“.

Продуктовата палитра, която „Роберт Бош“ предлага в България, включва марките:

» Bosch – професионални електроинструменти и измервателна инструменти, чиито корпуси са оцветени в синьо.

» Bosch – любителски електроинструменти, измервателна техника и градинска техника, оцветени в зелено.

» Skil – любителски и градински електроинструменти.

» Skil masters – професионални електроинструменти.

» CST/berger – измервателни инструменти, основно лазерни и оптични нивелири.

» Dremel – миниатюрни електроинструменти за моделизми, гравиране и други фини обработки.

» Bosch консумативи – всевъзможни свредла, дискове, триончета, абразивни листове и много други, общо над 13 000 артикула.

На българския пазар Bosch e лидер с над 40% пазарен дял. Продажбите в сектора „Електроинструменти“ формират 42% от приходите на „Роберт Бош“ ЕООД.

Около 30% от оборота от електроинструменти се падат на професионалната серия. Много успешно се развиват и продажбите на измервателната техника, чийто ръст през миналата година е бил 31%.

Въпреки силно усложнената през последните години икономическа обстановка и най-вече поради силния спад в строителството, продажбите през 2013 г. като цяло са отбелязали ръст 4%. За тази година предвижданията са да бъде достигнат ръст 8%. Резултатите досега показват убедително, че 2014 ще бъде година на по-нататъшно разширяване на пазарния дял, който инструментите на Bosch заемат на българския пазар. И занапред ще се разчита основно на новите, силно иновативни продукти. През тази година на пазара ще бъдат пуснати над 100 нови продукта. Особено внимание се заделя на акумулаторните инструменти, при които се очаква нарастване на продажбите с 25%.

Сред най-популярните и най-нови електроинструменти г-жа Симон се ограничи да спомене само три. Легендарната акумулаторна миниотвертка IXO (https://napravisam.net/?p=24381) е първата в света любителска електрическа отвертка, работеща с литиево-йонна батерия. От 2003 г. до сега от нея са продадени над 13 милиона броя. Темповете на продажба допълнително нараснаха, след като благодарение на общо седемте си приставки, с които отвертката се сдоби досега, тя се превърна в универсален електроинструмент, с който може дори да се мели черен пипер, да се вадят тапи от бутилки, да се превръща в електрическа ножица и т.н. Вторият, посочен от нея инструмент, бе лазерната ролетка PLR 15, която е най-малката от този вид в света.

Сред новостите от света на високите технологии г-жа Симон посочи системата за зареждане на акумулаторните батерии на електроинструменти чрез пренасяне на електроенергията по безжичен (индуктивен) път (Bosch Wireless Charging System). Досега това се е удавало само за уреди с малка мощност – електрически четки за зъби и напоследък – при някои мобилни телефони. Bosch e първата компания, която тази есен ще пусне в продажба такава система, способна да зарежда литиево-йонни акумулаторни батерии с голям капацитет и изходящо напрежение 18 V (като начало).

Сътрудниците на сектор „Електроинструменти“ не разчитат само на стари лаври и на изградения през годините солиден престиж на марката. За успеха на марката в България заслуга има и отлично организираният централен сервиз, в който постъпилите машини се ремонтират в срок до 24 часа. Несекващият поток от нови електроинструменти, който Bosch излива на пазара, поставя все по-високи изисквания към квалификацията на специалистите, които ги предлагат на крайните клиенти, както и на работещите с тях. Затова се обръща значително внимание на различните инициативи и форми на обучение. Така например само през 2013 г. направление „Електроинструменти“ е провело над 60 семинара с над 800 участника, работи се съвместно и с различни професионални младежки организации на архитекти и други млади специалисти. Важен партньор в тази обучителна програма е Университетът по архитектура, строителство и геодезия.

Накрая г-жа Симон обяви и фотоконкурса „Dremel – Нашето вдъхновение за високите технологии“. Победителят в него ще получи сензационната възможност да лети 45 min в Космоса на борда на совалката LYNX. Победителите в отделните държави получават комплект Dremel Micro. Подробности за участие в конкурса може да се намерят на адрес https://www.dremelmicro.com/bg/bg.

Термотехника

4

Дейността на направлението „Термотехника“ бе представено от Търговския директор г-н Йордан Дочев. „Bosch Термотехника“ има солидни позиции като производител на енергоспестяващи решения и прибори за отопление и затопляне на вода за битови цели в Европа, като само през 2013 г. е реализиран оборот 3,12 млрд. евро. 90% от него е от Европа. За отбелязване е, че 13% от оборота е в резултат на продажбата на системи за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници. Успешното развитие на това направление в дейността на групата Bosch се дължи както на десетилетните традиции, така и на непрестанните усилия за усъвършенстване на конвенционалните системи за отопление и подгрявяне на вода и най-вече на системите за все по-ефективно използване на възобновяемите природни източници на енергия. За развойна дейност в това направление през 2013 г. Bosch е инвестирала 129 млн. евро. „Bosch Термотехника“ е водещ производител в Европа на стенни газови котли и прибори за подгряване на топла вода за битови цели. От 2007 г. „Bosch Термотехника“ предлага на българския пазар широка гама от отоплителни котли на газ, твърдо гориво и електричество, както прибори за подгряване на вода за битови цели, в това число бойлери с обем до 1000 l, проточни бойлери и соларни системи. Особено голямо внимание се обръща на продажбата на системи за затопляне на вода със слънчева енергия. В това направление през последните години бяха постигнати значителни успехи. Големи инсталации за подгряване на вода за битови нужди със слънчеви колектори на Bosch са изградени в КЦМ Пловдив – 90 соларни колектора Bosch Solar 7000TF с обща активна площ 213 m², върху покривите на хотел Хилтън и на Университетската болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София (слънчеви колектори Bosch Solar 5000 TF с обща активна площ 255 m²), върху магазини от веригата Билла в София и Плевен, и др.

Системи за сигурност

5

Направлението „Системи за сигурност“ в „Роберт Бош“, което функционира на българския пазар от 2008 г., бе представено от г-н Михаил Бончев. Bosch „Системи за сигурност“ е глобален доставчик на продукти, решения и услуги за сигурност, безопасност и комуникации. Продуктовата гама включва системи за видеонаблюдение, сигнално-охранителна техника, системи за контрол на достъпа и пожароизвестяване, гласово-евакуационни системи, професионални аудио- и конферентни системи, както и свързаните с това услуги.

Сред по-големите обекти, в които се използват системи за сигурност на Bosch са бъдещият небостъргач „Капитал Форт“, „София Ринг Мол“, „България Мол“, „Сан Стефано Плаза“, хотел „Новотел“, железопътни гари, Гранична полиция и др.

Електродомакински уреди

6

Освен вече описаните направления на дейност и продуктови групи, марката Bosch е силно застъпена и популярна и в един друг огромен пазарен сегмент – домакинските електроуреди: хладилници и фризери, перални, съдомиялни машини, готварски и микровълнови печки, прахосмукачки и много други малки уреди. Всички те са производство на основаната през 1967 г. смесена компания, в която Robert Bosch GmbH и Siemens AG имат равно дялово участие. Компанията е пазарен лидер в Европа и заема третото място в световен мащаб. Приходите й за миналата година са 10,5 млрд. евро, а разходите за развойна дейност – 334 милиона евро. Дъщерното дружество „БСХ домакински уреди България” оперира на нашия пазар от 2011 г. То бе представено от неговия Генерален директор г-н Ивайло Рашев.

Продуктите, които се предлагат на българския пазар, носят марките Bosch и Siemens, а от догодина към тях ще се прибави и Zelmer. През миналата година приходите и са 17,4 млн. лв. спрямо 15,5 млн. лв. за 2012 г. За тази година очакванията на компанията са растежът да бъде значително над пазарния. През 2014 г. марката Bosch е обявена за най-добра марка в България за категорията „Стоки за бита – черна и бяла техника“ в класацията Superbrands.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 9-10/2014, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото