В категории: 2014, Актуални статии, Брой 9-10/2014, Инструменти

Лазерната ролетка Bosch PLR 15 за всеки дом

Bosch-PLR1

Bosch-PLR2

И друг път сме заявявали, че особено за домашния майстор, всеки „расов“ инструмент има не само своята практическа стойност. Неговото притежание поражда радостно усещане не само в момента на придобиване, а и години след това, когато вземете в ръката едновременно елегантния и изключително практичен помощник, превърнал се в жизнена необходимост. Типичен пример за такъв инструмент е легендарната акумулаторна отвертка Bosch IXO, чиито над 13 милиона продажби красноречиво потвърждават това доказано твърдение.

В „зеленото“ семейство любителски инструменти на Bosch тя не е сама. Тук ще представим друг един, също така елегантен, едва ли не всекидневно потребен и много практичен инструмент – лазерната ролетка Bosch PLR 15. Така, както акумулаторните отвертки ограничиха до минимум използването на механичните отвертки дори и в дома, така и лазерните ролетки са на път да заменят класическите сгъваеми дървени метри и ролетките със стоманена лента. Със сигурност новият Bosch PLR 15 ще ускори този процес, и то не само в домашната работилница. Дори тя да се свежда до едно чекмедже с най-необходимите дребни инструменти, PLR 15 със сигурност има запазено място и сред тях. Защото всяка дейност по обзавеждане и поддръжка на дома започва и завършва с измерване на разстояния и дължини. Нещо, което с лазерна ролетка се прави много по-лесно, бързо и най-вече по-точно.

Подобно на миниотвертката IXO и ролетката PLR 15 заличава границите между традиционно запазените за мъже и жени сфери на творчество при подреждането и поддържането на дома. Изключително малък, практичен и максимално лесен за употреба, PLR 15 е инструмент, за който има място дори и в ръчната чанта – светая светих за всяка жена. Всичко казано дотук обяснява, защо ролетката се продава и поставена в елегантна метална кутия – чудесен подарък и за този, който го получава, и за този който го поднася.

5

Какви технически характеристики и практически достойнства на Bosch PLR 15 стоят зад това представяне? Новата ролетка се появи на пазара като най-малкия, съответно най-удобен за носене в джоба и заемащ най-малко място в чекмеджето любителски инструмент от този вид. Размерите й са 100 х 36 х 23 mm, а теглото й – само 80 g. Тя е пригодена за измерване на разстояния от 0,15 m до 15 m, т.е. покрива изцяло изискванията за употреба в дома. Точността на измерване е ±3 mm, което за домашни цели е достатъчно. Ролетката се захранва с две батерии тип ААА, които осигуряват около 5 часа обща продължителност на работа. Измерването се извършва само от задния край (нулевата точка) на уреда.

4

С оглед на предназначението на уреда, конструкторите са опростили максимално работата с ролетката. Чрез издърпване на големия бял бутон тя се включва и измерва разстоянието до точката, която лазерният лъч осветява на срещуположна стена или някакъв предмет. Измерването става мигновено (под 0,5 s), и при това е динамично. Докато лазерният лъч е включен, ролетката следи текущото разстояние и отчита евентуално преместване на предмета, до който се измерва или на самата нея. Това е полезно, когато се цели поставяне на даден предмет на точно определено разстояние. Измерената стойност се изписва на LCD дисплей със задна подсветка, което осигурява висок контраст на изображението. За фиксиране на текущата измерената стойност, след натискане на червения бутон, тя се изписва продължително на дисплея, а лазерният лъч угасва. При повторно натискане на този бутон запаметената стойност се премества в горния край на дисплея, а резултатът от новото измерване се изписва в долния край. Това позволява удобно сравняване на двете стойности. При изключване на ролетката последната стойност се запаметява от уреда. При повторно включване, тя се изписва в горния край на дисплея.

Bosch-PLR3

Друго голямо предимство на Bosch PLR 15 e цената й, която е напълно приемлива за домашна употреба. Това също е голямо нейно достойнство. Така например PLR 15 е около два до три пъти по-евтина от също любителските модели PLR 25 и PLR 50, както и три пъти по-евтина от най-евтината професионална ролетка GLM 50.

И ако си зададем въпроса, какво още липсва, за да бъде завършен комплектът лазерни измервателни уреди за домашна употреба, това несъмнено е лазерният нивелир Quigo. Него ще представим в следващия брой на списанието.

Не случайно Bosch предлага различни подаръчни комплекти в красива метална кутия, които съчетават ролетката PLR 15 с детектор PMD 7 за откриване на метални предмети и електрически кабели в стените, с акумулаторната миниотвертка IXO или лазерния нивелир Quigo.

6

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Актуални статии, Брой 9-10/2014, Инструменти

Ключови думи


 
към началото