Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Интелигентни осветителни тела и сензори на STEINEL

Тази статия има близо двайсетгодишна предистория. След вдигането на желязната завеса у нас започнаха да се случват най-различни невиждани до тогава чудеса. Едно от тях бе появата на големите търговски вериги като МЕТРО например. Невиждали такова огромно многообразие от стоки, хората се втурнаха да купуват според възможностите си всичко, за което по-рано само можеха да мечтаят. Сред множеството желани стоки бяха и дворните прожектори с халогенни лампи, които се включват автоматично, щом в обсега на действие на инфрачервените им сензори се появи движещо се тяло с различаваща се от околната среда температура. Това бе много практична придобивка особено за къщите с дворове, защото предпазва обитателите й да не се спъват и контузват, пристъпвайки предпазливо в тъмнината. Вече не бе необходимо да се ориентират често само по усет докато се доберат до входната врата и щом влязат да включат дворното осветление. След дъжд качулка, както се казва. Освен това осветителните тела със сензорно управление са енергоспестяващи, не защото мощните им между 150 и 500 W халогенни лампи не гълтат електроенергия почти колкото едно котлонче, а поради това, че сензорите им за движение ги включват само, когато осветлението е необходимо. Продължителността на светене след включване, както и нивото на външна осветеност се задават предварително така, че прожекторът да свети само през тъмната част на денонощието.

Запленени от еуфорията покрай новите придобивки от света на осветителната техника трябваше да мине известно време, за да проумеем на собствен гръб, че този вид вериги от магазини са предназначени основно за масовия потребител и съответно се конкурират кой по-евтино да продава. А това неминуемо означава, че особено при немарковата техника, гонеща долната ценова граница, клиентът ще получи и качество на същото ниво. Поради тази причина секторът на дворните осветителни тела, включително прожектори с халогенна лампа, е доминиран от китайско производство, които, ако лампата е от реномиран производител, общо взето вършат работа. По-тънката и съответно по-слаба част очаквано се оказаха инфрачервените сензори за движение, монтирани фабрично към част от прожекторите. Това по принцип е по-удобното и предпочитано в повечето случаи решение. След по-малко от година обаче започнаха и проблемите – на един от прожекторите сензорът тотално отказа, при друг след първоначално задействане продължаваше самоволно и упорито да включва и изключва лампата като да имитира морски фар или коледна елха. Единствения начин да бъде прекъсната тероризиращата светлина бе да се отвие бушонът, което посред нощ не си е работа. Третият прожектор пък загуби способността си да различава деня от нощта и поради това светеше на воля 24 часа в денонощието без прекъсване, поради което отново се наложи посягане към таблото с предпазителите. При това дворните халогенни прожектори се монтират по-високо на фасадата, така че за настройването и ремонтирането им е необходима и висока стълба, каквато не всеки има под ръка.

И така настъпва моментът, когато на човек му писва от този светлинен терор и започва да търси спасително решение. Първата стъпка бе по познатата от дълбока древност пътечка на самопомощта – принципът „Направи си сам“. Решихме да „облагородим“ иначе работещите прожектори, като подменим неработещите сензорите с други от този вид, но от по-реномиран производител. Така се случи, че купихме сензори от Германия. Идеята проработи, ала реализацията й освен електричарска, изискваше и малко дърводелска работа за направа на обща поставка за монтиране на двата прибора. Новите сензори вече работеха безотказно, като единственото, което дразнеше в поведението им бе доста голямата „мъртва зона“ под тях. Това създава известни неудобства за обитателите на къщата и същевременно се отваря удобна пътечка нежелан посетител да се промъкне ловко незабелязан от сензора на прожектора.

Така трупаният в продължение на няколко години изстрадан опит при монтирането и използването на дворни халогенни прожектори най-сетне ни отвори очите, че осветлението не е територия за ценово мотивирани технически компромиси. Когато става дума за осветяване на дворното пространство и около къщата, то осветителните прибори задължително трябва да имат качествено сензорно управление. В търсене на такова решение обиколихме и няколко от специализираните магазини за осветителни тела. Невероятно, но факт – отново ударихме на камък, защото не намерихме нищо по-добро. Получихме обаче информация, като няколко любезни и отзивчиви търговци ни насочиха все към фирма „Ташев Галвинг“. Открихме основния ù магазин в София (в края на кв. Дървеница) и така открихме за себе си света на осветителните тела на немската фирма STEINEL.

От халогенните дворни прожектори избрахме няколко от модела HS 500 Duo. Повече от година вече, щом падне мрак, се поздравяваме за решението си. Обсегът на сензор на прожектора е 20 m, а обхватът му – 240°. С два пирокерамични елемента и микропроцесорно управление той е много чувствителен и безпогрешно „лови“ дори и дребните съседски котки. Чувствителността, нивото на осветеност, при което се задейства, ъгълът на обхват и продължителността на светене се настройват.

Задоволството от опознаването макар и на един от продуктите на немската фирма, ни подтикна да проучим и останалите, защото оптималното решаване на проблемите с осветлението се отнася не само за градината и пространството около гаража и къщата, а и за всички обитаеми помещения. Породеният интерес и като потребители, и като журналисти, ни срещна с управителя на фирмата-вносител г-н Христофор Ташев, за да потърсим „от извора“ по-подробна и актуална информация за STEINEL и неговите продукти. Сега ги представяме за пръв път в списанието и поради това е редно да започнем с кратка информация за тази немска компания.

За компанията

STEINEL е тясно специализирана в две основни направления. Водеща е разработката и производството на сензорно управляеми осветителни тела. Второто направление, макар и с доста по-ограничен обхват, се ползва със солиден авторитет сред професионалистите поради качеството на инструментите – пистолети за горещ въздух с всички познати придобивки от електронното управление на температурата и дебита на въздушната струя. Необичайно големият набор от дюзи значително разширява сферата им на приложение. Към това направление принадлежат и пистолетите за лепене със стопяемо лепило, както и ръчните инструменти за рязане на стиропор. Много от мераклиите на кулинарни специалитети на скара със сигурност ще пожелаят и горещо-въздушният пистолет, който разпалва дървените въглища за около минута време, без каквито и да било запалителни течности и други запалки.

Марката STEINEL е извоювала международната си слава благодарение на своите иновативни и висококачествени осветителни тела със сензорно управление, на сензорите за самостоятелно монтиране. В този сектор компанията има лидерски позиции на немския пазар, а също и в други държави, където тя е предпочитана марка. Освен в Германия, STEINEL има производствени мощности в още 5 европейски държави, като качеството на продукцията остава неизменното Made in Germany. Така например през 2007, годината когато STEINEL чества 20-годишнината на създадената от нея първа в света лампа със сензорно управление, делът й на немския пазар е бил 57,7% – много висока стойност в условията на оспорвана конкуренция и глобализация на световната икономика.

С две думи STEINEL е фирма, заложила категорично на иновациите в разработването и производството на осветителни тела със сензорно управление. Основана през 1959 г., през 1987 г. тя първа в света пуска на пазара лампа със сензорно управление, следващата 1988 г. създава своя първи сензор за движение, през 1991 г. въвежда пирокерамичните сензори, а през 1994 г. внедрява първата многоелементна лещова система с електронно управление, измерващо нивото на външната осветеност. Година по-късно въвежда сензори с 2 и 3 пироелемента, през 1996 г. започва да вгражда сензори с микропроцесорно управление, а през 2000–2002 г. тя е първият в света производител, който пуска на пазара осветителни тела с високочестотни сензори за движение. През 2004 г. се появава минисензорът с 4 пироелемента и микропроцесорно управление, а през 2006 г. излизат на пазара сензорите sensIQ – най-високотехнологичният за момента сензор за движение, който се вгражда в осветителните тела за професионално приложение. Засега!

Изброяваме тези попътни маркери в развитието на компанията, за да онагледим по-добре основните фактори, превърнали я в лидер в производството на осветителни тела:

» Собствена изследователска и развойна дейност, създаваща прототипите и инструментите за производство на осветителните тела.

» Собствено производство на системите за електронно управление, на пластмасови и други, отлети под налягане детайли.

» Сертифициране по стандарта за управление на качеството DIN ISO 9001 и покриване на изискванията на всички предвидени в ЕС сертификати за качество, безопасност и т.н.

Бихме продължили очертания от самата фирма път на технологично развитие, като добавим създаването на осветителните тела с най-модерния и икономичен източник на светлина – светодиодите. Това е осветлението на бъдещето и за най-новите LED осветителни тела ще стане дума в този брой на списанието.

„Интелигентните“ сензорно управлявани осветителни тела в редица случаи имат решаващо предимство пред класическите, които се управляват единствено от човешката ръка. STEINEL предлага голямо разнообразие от сензори за движение и още по-богати колекции осветителни тела за външно и вътрешно осветление. Във вътрешността на сградата „интелигентното осветление“ е особено ефективно за помещения, в които присъствието на хора е инцидентно и краткотрайно (мазета, тавани, тоалетни за гости и др.). При дълги коридори и стълбища осигурява и необходимата за безопасно движение осветеност без да се налага търсене пипнешком в тъмнината на бутона за включване на осветлението.

Автоматичното включване и изключване на осветлението е много голямо удобство, а понякога може и да има и решаващо значение за предотвратяване на контузия поради падане или удар в остър ръб при движение в тъмнина.

От много съществена важност е и фактът, че „интелигентните“ осветителни тела пестят немалко електроенергия, защото лампите светят само, когато е необходимо. Пресметнато е, че в световен мащаб около 19% от произведената електроенергия се изразходва за осветление – около 2650 TWh. Макар че загрижеността за околната среда и стремежът към икономии у мнозина все още завършват до входната врата на жилището, време е да се осъзнае, че икономията на електроенергия означава още да дишаме по-чист въздух, по-бавно да се изчерпват природните ресурси, да се ограничи строителството на мегаломански и скъпо струващи нови енергийни мощности, които със сигурност биха се оказали ненужни след време.

Тази обща сметка всъщност се плаща от джобовете на всички ползващи електричество и плащащи данъци. Така че замяната на старите осветителни тела със сензорно управлявани или управляването им чрез сензори за движение е инвестиция, която не само създава значителни удобства, но и бързо ще се изплати от икономисаната електроенергия.

Осветителна техника

Дори и в няколко статии е невъзможно да се обхване голямото разнообразие от сензори за движение, били те вградени в различни осветителни инсталации, или за самостоятелно монтиране при вече съществуващи. Затова тук ще се опитаме да представим основните групи и специализацията на сензорите и осветителните тела според мястото за осветяване.

Продуктите за осветление на STEINEL се делят на две големи групи – за домашна употреба и за професионални цели. Всяка от тези групи също се дели на две – за външно приложение и за използване във вътрешността на сградата.

Професионалните се отличават от приборите за домашна употреба по по-прецизното управление и възможности за регулиране, благодарение на използването на най-модерните и съответно най-скъпи технологии. Така например при вътрешното осветление преобладават високочестотните обемни сензори с обхват 360°, които покрай редицата други предимства може да се вграждат във вътрешността на осветителното тяло и са незабележими отвън. Най-високото постижение при управление на осветлението в помещения с продължително присъствие на хора са сензорите „за присъствие“ като Presence Control PROIR Quattro HD и др. За външни сензори за движение се използват и значително усъвършенстваните модели sensIQ, някои от които имат дори и дистанционно управление. Осветителните тела от тази група имат най-модерен и характерен за представителните сгради дизайн.

Поради характера на списанието тук ще сложим началото на разглеждане на приборите от серията за домашна употреба, защото като функционална те изпълняват напълно и най-високите за това приложение изисквания, а цената им е по-ниска.

За всяко характерно място около сградата и във вътрешността ù STEINEL е разработила и предлага оптимални за целта сензори за движение. Едни от тях са предназначени за монтиране към стена, други на таван, а трети са подходящи за монтиране на ъгъла на сградата, като по този начин в обхвата им попадат обширни площи и от двете му страни. Един такъв сензор на практика върши работата на два.

Както е показано на схемата сензорите за движение и комбинираните със сензори осветителни тела може да бъдат разделени на няколко подгрупи:

1. Инфрачервени сензори за движение (IS 130–2/140-2/IS 180-2, IS 240 Duo, IS 360 D Trio и др.)

2. Автоматично включващи осветлението сензори при настъпване на сумрака

3. Лампи с вграден сензор, предназначени за външен монтаж (серии L и DL)

4. Градински осветителни тела с вграден сензор (серия GL)

5. Осветление на номера на сградата (L 863 S)

6. Халогенни прожектори с вграден сензор (серия HS)

7. Интериорни осветителни тела с вграден сензор – открит (инфрачервен) или скрит (високочестотен).

Към тези групи може да се добавят и електрическите ключове с вграден сензор за движение. Те се монтират на мястото на обикновените ключове, като имат два режима на задействане – ръчно и автоматично. Има варианти за скрит и открит монтаж, влагозащитени, с инфрачервен (IR 180 UP/AP) или високочестотен сензор (HF 360 UP/AP). Интерес представляват и електрическите ключове, които реагират при доближаване на ръка на около 5 cm разстояние (NF 50 UP). Те са отлично решение за кухни и бани, за да не се налага докосване на обикновения контакт със замърсени или мокри ръце.

Осветителните тела за вътрешно осветление, най-често във вид на плафониери за монтиране на тавана и аплици за стени, се предлагат с двата вида сензори. Инфрачервените се монтират открито, за да не им пречи стъклото, прикриващо една или повече лампи (например DL 750 S). По-елегантно и технически по-съвършено решение са осветителните тела със скрит във вътрешността им високочестотен сензор на движение (например RS 10 L/100 L/16 L). За излъчваните и приемани от тях електромагнитни вълни с честота 5,8 GHz стъклото не представлява преграда. Въобще този вид сензори имат редица предимство пред инфрачервените, за което ще стане дума в следваща статия. В групата на осветителните тела бихме допълнили, че има и модели с удароустойчива конструкция (L 870 S), която ги защитава от вандалски прояви.

За управление на външното осветление интерес представлява и една друга група електрически ключове (NightMatic), чиито сензори за ниво на осветеността включват осветлението при стъмване, а при зазоряване го изключват. Нивото на чувствителност може да се регулира, а така също и осветлението да се изключва след зададен час през нощта с цел икономия на електроенергия. Интерес представляват и енегоспестяващите лампи с вграден сензор за ниво на осветеност (SensorLight), които сами се включват и изключват според необходимостта от изкуствено осветление. Всички осветителни тела се продават с 3 години гаранция.

В следващия брой: Сензори за движение за външно осветление

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото