В категории: автомобили, Брой 12/2014, Градина, Металообработване, Ремонти

Плъзгаща се гаражна врата – проект „Как да направим“

Cov1_100Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том II, издание 1989 г.

Минко Тодоров

За гаража всеки може да си направи врата от свързани с панти дървени платна, която се плъзга на ролки върху метална релса. Гаражът в конкретния случай е със светъл отвор 4,0 х 1,9 m – за две коли. Само с някои малки изменения вратата може да се приспособи за единични гаражи, ателиета и други помещения.

На фиг. 1 е даден общият вид на вратата. Тя е направена от пет висящи дървени платна 1 с размери 1950 х 600 mm (фиг. 2).

Отделните платна са направени от шпервани плочи с размери 2000 х 1200 х 20 mm. Плочите и обшивните профили, за които по-нататък ще стане дума, са купени от магазините за горивни и строителни материали.

Vrata1_s

По конструктивни съображения в дясната страна на вратата (гледано отвън) е оставена сервизна врата 2 (фиг. 3) с размери 1880 х 1200 mm. Тя е окачена с три панти 12 на носещия винкел 4, който е бетониран в страничната стена с три метални анкъра. Горната част на всяка панта е захваната към шперваната плоча с винтове за дърво 4 х 20 mm, а долната е заварена към външния край на носещия винкел.

В горния край на носещия винкел е заварен и хоризонталният винкел 5 така, че заедно с него да служи за каса на сервизната врата.

Висящите платна и сервизната врата са обшити по края с П-образни профили 14 от огъната ламарина, които в ъглите са точкувани с електрожен и по цялата си дължина през 300 mm са захванати с винтове за дърво. Профилите усилват конструкцията на платната и ги предпазват от износване в долния край – от триенето в стените на водещия улей. Той е направен от винкел и заварена към него шина (фиг. 4). Във висящите платна е изрязано по едно правоъгълно прозорче с размери 400 х 200 mm, а в сервизната врата – две.

Vrata2_s

От вътрешната страна на висящото платно 11, което се намира непосредствено до сервизната врата, има две сюрмета 7, с които се блокира движението на плъзгащата се врата. И понеже това платно се монтира първо и носи част от масата на останалите, то има отгоре два ролкови блока 8, докато другите са само с по един. Висящите платна са свързани помежду си с по три панти, монтирани от вътрешната страна на плъзгащата се врата. Vrata3_sПлатната се поставят на равна повърхност едно до друго, номерират се и се отбелязват местата на пантите. После пантите се закрепват с винтове за дърво 4 х 20 mm, като на първото висящо платно се поставят „мъжките“ висящи половинки на пантите – нагоре с езичето, а на съседното платно – другите половинки и така нататък до края. Общата дължина на вратата е с 200 mm по-голяма от дължината на светлия отвор, понеже вратата трябва да се застъпва със стената поне 150 mm (фиг. 1).

Vrata4_sРолковите блокове (фиг. 5) имат по две изработени на струг стоманени ролки 8а. Те са с вътрешен диаметър 50 mm и имат реборди, за да не изскачат при движение от релсата. Ролките са свързани помежду си с две планки 8б – по една от всяка страна, с размери 130x30x3 mm, които са съединени с болтове М10х40, служещи едновременно и за оси на ролките. За да се намали триенето, между ролките и планките се поставят шайби с диаметър 12 mm. В средата на планката, която е откъм помещението, е заварен квадратен профил 8в, съставен от две заварени едно за друго парчета винкел 25 х 25 х3 mm, през който минава окачващият болт 8г. Болтът е М8х100 и трябва да е с по-дълга резба, защото служи и за нивелиране на платната. Главата му е заварена към усилващата планка 13, а тя пък е захваната към шперваната плоча с шест винта за дърво 4 х 20 mm. Ролките се движат по носещата релса 9, която е монтирана над отвора от вътрешната страна на помещението и преминава към страничната стена по дъга с радиус 500 mm. Vrata5_sВ десния си край релсата е заварена към хоризонталния винкел 5. Тя се държи на предварително бетонирани в страничната стена и в носещата греда над светлия отвор болтове 10. Болтовете са на 0,5 m един от друг и всички трябва да са на едно и също равнище – в случая на кота + 1937 (фиг. 4), за да бъде висящата врата в хоризонтално положение. Релсата се окачва на болтовете и посредством гайките се регулира на еднакво разстояние от гредата и стената. Vrata_tablОт точността на поставянето й зависи безупречното отваряне и затваряне на вратата. След като всички панти и ролкови блокове бъдат поставени на висящите платна, на релсата се окачва първото платно (с двата болта). После пантите на второто платно се вкарват в пантите на първото, а ролковият блок се окачва върху релсата. По същия начин се монтират и останалите платна, след което с гайките на окачващите болтове се регулират на едно и също равнище. Вратата се отваря докрай и върху носещата релса до крайния ляв ролков блок се заварява крайният ограничител 11 – парче армировъчна стомана с диаметър 12 mm и дължина 50 mm. Вратата се затваря и до крайния десен блок се заварява второ такова парче. Върху ограничителите се нахлузва част от гумен маркуч, за да се омекотят ударите.

След като се регулира вратата, в единия край на всяко висящо платно откъм страната на помещението, на 4 mm под долния край на релсата с по два винта за дърво 4 х 20 mm се закрепват противодерайлиращите ъгли 15. Те предотвратяват случайното или умишленото откачване на вратата. На първото висящо платно се поставят дръжки 3 за тикане и дърпане на вратата, а на сервизната врата – брава 6 за заключване.

Освен изброените в таблицата детайли са необходими и следните материали: около 400 бр. винтове за дърво 4х20 mm,безир, алкиден емайллак и бернщайнлак. Всички метални части се обработват с антикорозионен грунд и се боядисват два пъти с алкиден емайллак. Дървените детайли се безиросват също два пъти и се лакират с безцветен бернщайн лак.

Вратата може да се уплътни с ламарина, каучукови ленти, дунапрен.

Vrata6_sЗабележка. По конструктивни причини (страничен прозорец, който не трябва да се покрива при отваря не на плъзгащата се врата) сервизната врата e направена с широчина 1200 mm. По-удобно е тя да се направи с широчината на висящите платна и да не е самостоятелна, а да е окачена с три пати на първото висящо платно (фиг. 5). При този вариант отпадат винкелите 4 и 5, но начинът на изработване и монтажът на плъзгащата се врата остават същите.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото