В категории: Бани и кухни, Брой 11/2010, Дърводелство и обзавеждане

Решения на Hettich за красиви и практични мебели

Всеки, който професионално или за собствено и на домашните удоволствие майстори мебели, трябва периодично да хвърля поглед върху новите продукти на водещите фирми за мебелен обков. Защото именно от него в много голяма степен зависят функционалните възможности на съвременните мебели, удобството при тяхното ползване и което е също много важно – тяхната здравина и дълготрайност. С голяма доза на достоверност може да се каже, че обковът прави мебелите, до голяма степен той определя и модните тенденции. Модерните технически решения, въплътени в най-различни механизми, позволяват направата на мебели, каквито преди едно-две десетилетия бяха непознати, защото бяха просто неизпълними. Съвременният обков позволява оптимално оползотворяване и на най-трудно достъпните, на практика „мъртви“ пространства в кухнята, благодарение на него подредбата в това „светилище“ за всяко жилище стана много по-прегледно и функционално, или с две думи – много по-удобно за жрицата с кухненска престилка. Бегла представа за една малка част от оригиналните решения на кухненски мебели с обков на Hettich дава колажът от снимки на съседната страница.

Затова и редакцията на „Направи сам“ периодично хвърля поглед към новостите, които водещата немска фирма Hettich представя, новости, които са достъпни на българския пазар благодарение на фирма „Киров“ АД. Така например в НС 3-4/2010 бе представена системата, наречена Push-to-Open (P₂O). Това са механизми, позволяващи изработване на мебели без дръжки на вратите и чекмеджетата. Така се постига напълно изчистена лицева повърхност, което е търсен дизайнерски ефект. Механизми придържат вратите или чекмеджетата в затворено положение. За отварянето им е достатъчно върху тях да се окаже лек натиск, при което заключващият механизъм се освобождава и под въздействието на пружина избутва вратата или чекмеджето напред, за да може да бъде подхванато с ръка. Колкото хора, толкова и различни вкусове. Паралелно на изчистените, без дръжки повърхности Hettich непрестанно развива и богатата си колекция от всевъзможни по форма, цвят и материал дръжки, наречена ProDecor.

Тук ще хвърлим поглед на някои новости, които по наше мнение представляват интерес едновременно за професионалните мебелисти, за домашните дърводелци, дори и за повелителката на домашната кухня. Очевидно е, че и елементарни за изпълнение решения могат да се окажат изключително функционални, създаващи значителни удобства в претъпканата с техника, съдове, прибори и какво ли още не кухня.

На първо място и за пореден път бихме откроили носачите за чекмеджета Quadro, благодарение на които Hettich развиха една цяла система в производството на кухненски шкафове от първи ред, формираха нова философия в подреждането на кухненското оборудване. Благодарение на тях чекмеджетата замениха допотопните шкафове с неподвижни рафтове и вратички. Работата на домакинята бе силно улеснена, защото няма нищо по-лесно от това дори и най-претоварените чекмеджета да се изтеглят, плъзгайки се с лекота, за да стане достъпно тяхното съдържание. Носачите Quadro имат голяма товароносимост (до 70 kg), като движението на подвижното рамо става с изключителна лекота, тъй като то лагерува на редица от стоманени сачми. Тези водачи придават на чекмеджето голяма стабилност, без каквото и да било странично биене. Имат стабилна и здрава конструкция, а дълготрайността им е на практика неограничена. За това способства и фактът, че при движение на чекмеджето те се самоочистват от попаднал в каналите на шините прах или други замърсявания. В редица случаи възможността на носачите Quadro да осигурят пълно изтегляне на чекмеджето от шкафа може да се окаже изключително ценна. Те имат също така и специален механизъм с амортисьор, който изпълнява две функции. При избутване на чекмеджето той поема и омекотява удара, като осигурява плавното му прибиране, придружено с придърпване до крайно задно положение. Докато чекмеджето е прибрано в шкафа, механизмът го задържа и за изваждането му е необходимо първоначално минимално усилие.

Разнообразието от модели на носачи Quadro става все по-голямо, което означава и по-голям избор според конкретните потребности. Ще завършим, като подчертаем още, че чекмеджето лежи върху подвижните рамене и в изтеглено напред положение те са невидими. Механизмът за закрепване на чекмеджето върху раменете позволява регулировката му по височина. Така челата на няколко еднакво разположени по височина чекмеджета може да бъдат подравнени като по конец.

Сред новостите в сектора на изхвърлящите панти се откроява фамилията Sensys. Тя представлява ново, по-усъвършенствано развитие на идеята за безшумно затваряне на вратите, която досега бе реализирана чрез монтиране на допълнителен амортисьор върху пантата, чрез вграждането му в канта на страницата на шкафа или чрез монтиране към нея. Новата серия панти Sensys са едновременно забележително елегантни на външен вид и създават комфорт при работа в кухнята, защото осигуряват плавното и меко затваряне на вратата още от ъгъл 35° в отворено състояние. Звучното хлопване на вратите, съпроводено често с дрънкане на чаши и чинии, при тези панти може да бъде забравено. Необичайно елегантният дизайн на пантите от тази серия не е останал незабелязан от корифеите стилисти и е отличен с престижната награда за дизайн iF Product Design Award 2009. Предлагат се панти Sensys за отваряне на вратата под ъгъл 95°, 110° и 165°, за ъглови шкафове W30, W45 и W90, за врати от дървесни мебелни плочи или с алуминиева рамка. Изборът на модела на пантата зависи от начина на монтиране на вратата – прилягаща върху кантовете или влизаща в шкафа. Има и панти за двустранно монтиране към междинна страница. Поради малката дълбочина на отвора за главата (12,8 mm) тези панти са подходящи за монтиране на врати с дебелина от 15 mm до 22 mm.

Механизмът, който придърпва вратата, омекотява удара и я задържа в затворено положение, е вграден в рамото на пантата. Самото то се захваща към основата със специален заключващ механизъм. Класическата система с винт и отвертка вече е напълно изоставена, а закрепването на рамото към основата на пантата и нейното демонтиране за сваляне на вратата стават изключително лесно и бързо чрез застопоряващ механизъм Clic. Рамото има два регулиращи винта, чрез които се извършва фината настройка на положението на всяка врата – чрез хоризонтално преместване, приближаване или отдалечаване от шкафа. Регулирането на положението на вратата по височина става с винт, намиращ се в основата на пантата.

Значителен интерес представляват и моделите Sensys FIX. При тях закрепването на главата на пантата в отвора става не с винтове, което е трудоемка операция, винаги таи риск от пробиване на вратата, както и от изскубване на главата при по-голямо натоварване. Главата на тези панти се притиска, докато влезе изцяло в отвора. Тя се застопорява чрез притискане на фиксиращата пластина. Разположените от двете страни на главата лапи с шипове се разперват встрани и силно се притискат, при това на голяма площ, към стените на отвора. Това осигурява много здраво задържане практически без опасност главата да се завърти или измъкне. Освен това пантата може изцяло да се демонтира без повреждане на отвора във вратата, като фиксиращата пластина се повдигне с върха на отвертка.

Както и останалите видове изхвърлящи панти Sensys се монтират чрез издълбаване на глухи отвори във вратата. И досега най-подходящото приспособление за тази отговорна операция продължава да бъде Drill-Jig Scharnier на Hettich, чиято цена в магазините на „Киров“ АД вече прави покупката му напълно оправдана, включително за домашната работилница.

С няколко снимки представяме съвсем частично и някои от новите колекции и модели мебелни дръжки ProDecor, представящи отделни стилови направления:

» New Modern с изчистени линии и простота, подходящи за кухненски мебели в същия стил (Milo)

» Deluxe – дръжки, привличащи вниманието с комбинация между ярки цветови контрасти с линейна динамична форма (Intra)

» Organic – използването на естествени материали внася в домашната обстановка усещане за досег с природата и уют. Към тази колекция принадлежат и отличаващите се със заоблените си меки форми модели Palena и Palo

» Folk – комбинация между традиционни форми и цветови решения, наподобяващи стил ретро. Типичен представител на този стил е дръжката Malaca.

Често дръжките са тези „черешки върху тортата“, които оформят цялостния дизайн на мебелите. Със снимки, които не се нуждаят от поясняване, показваме няколко практични решения, достъпни за всяка домакиня, защото за тях не се изискват нито дърводелски инструменти, нито особена сръчност. С помощта на такива метални конструкции всеки кубичен сантиметър от кухнята може да бъде оптимално оползотворен. Съвсем достъпно и лесно се разкрият нови възможности за прегледно и с улеснен достъп съхраняване на различни дребни предмети – подправки, капаци за тенджери, кухненска хартия.

Накрая не устояхме на изкушението да поместим снимка на нова конструкция механизми от серията Lift Advanced за отваряща се напред и нагоре сдвоена врата при високо разположени шкафове от втори или трети ред. За тях ще стане дума в следващия брой.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото