Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Немската марка as – Schwabe на българския пазар – нови електрически кабели с макара, лампи и други електротехнически изделия

Schwabe1

Всеки, проучил по-внимателно електронния магазин на „Ташев-Галвинг“, би се впечатлил от количеството и разнообразието на производители и марки, които фирмата предлага на българския пазар, било чрез широката си дистрибуторска мрежа, в своите традиционни магазини или чрез добилия голяма популярност електронен магазин. Покрай всички, доминиращи на световния пазар гиганти, в продуктовата листа с над 50 000 артикула, фигурират и редица по-малки тясно специализирани фирми, чиито продуктите са не само на високо световно ниво, а немалко от тях са и уникални. В голяма част от тези партньорства „Ташев-Галвинг“ се явява изключителен вносител за нашата страна. Ето защо „Направи сам“ се стреми своевременно даинформира милионната си читателска аудитория за подбрана част от тези нови за страната ни продукти.

В този брой на списанието представяме немската фирма as – Schwabe, за чиито продукти от 2012 г. изключителен представител за България е фирма „Ташев-Галвинг“. Тя получава това партньорство в резултат на успешната си работа по налагане на българския пазар в периода 2010–2012 г. на продуктите на същия производител, но под марката Uni-Electra. Техният пазарен успех се дължи не само на доброто им качество и разнообразен асортимент, но и на значително по-добрите цени, спрямо преките им конкуренти с други марки. Промяната е в резултат на корпоративно обединяване и засяга само наименованието на производителя. Клиентите на „Ташев-Галвинг“, които вече познават продуктите на Uni-Electra, ще ги намират под марката as – Schwabe. Останалите ще имат тепърва възможността да се убедят в техните качества и технически характеристики, някои от които ги правят уникални.

as – Schwabe е сравнително млада фирма. В своята 35-годишна история тя се е утвърдила като производител на висококачествени изделия в областта на електротехниката. Произвежда електрически кабели с макара, всевъзможни други удължители, контакти, щекери и щепсели, светодиодни и други енергоспестяващи лампи с общо предназначение, както и специализирани за производствени и ремонтни цели, детектори за дим, изтичане на газ или вода, електронни релета за време, електронагревателни кабели за предотвратяване обледеняването на улуци и предпазване на водопроводи от замръзване, всевъзможни електротехнически изделия, защитени контакти и осветителни тела монтиране в градината и много други. Намерихме и зареждащо устройство за електрически автомобили.

Характерно за фирмата е, че освен големи серии за масовия пазар, тя има гъвкава политика и възможности да произвежда продуктови серии, съобразени с конкретните изисквания на своите клиенти.

Производството на as – Schwabe, Made in Germany, е съсредоточено основно в Германия и малка част в Румъния. Компанията има добре развити логистична мрежа, която е в състояние да изпълнява много бързо заявките на клиентите.

 

Електрически кабели с макара

Производствената програма на as – Schwabe в този сегмент е многобройна и разнообразна, поради което няма дори и да се опитваме да я представим подробно в една обзорна статия като тази. Компанията произвежда всевъзможни електрически кабели с макари, предназначени за вътрешна употреба или на открито, за целите на домакинството, за занаятчийски или производствени цели, както и на строителни площадки, за захранване с 230 V или 400 V, с различни системи за защита.

Макарите са най-общо два вида – пластмасови или от метал. Освен стандартните метални стойки с две опори (крака) и ръкохватка, има и стойки, които обхващат и съответно защитават макарата от всички страни. Интересно е да се отбележи, че as – Schwabe предлага и пластмасови макари без кабел и контакти, което позволява върху тях да се навиват различни маркучи, въжета, електрически кабели и др.

При избора на кабел с макара трябва да се имат предвид и поне още две характерни конструктивни решения. Част от макарите на as – Schwabe имат намиращ се върху единия крак на стойката водач на кабела, който е патентован от фирмата. Той силно улеснява навиването на кабела – последователно навивка до навивка и по редове, а не да се натрупва в насипно състояние върху макарата. Навитият с множество застъпвания кабел създава проблеми при развиването му. Ето защо този водач значително улеснява работата с макарата, защото отпада необходимостта докато едната ръка върти барабана, другата да направлява навиващия се на него кабел.

Друго изключително полезно решение е свързано с невъзможността да се навива или развива барабанът, когато в контактите му са включени един или повече кабели. Резултатът от това е добре познат на всеки, който се е опитвал да стори това дори и само на един оборот – включеният кабел неизбежно се усуква, а когато са повече – както казват резултатът е „салата от кабели“. Водещите производители са намерили решение на проблема, отделяйки плочата с контактите от останалата част на барабана така, че когато той се върти, тя да остава неподвижна. Аs – Schwabe също предлага такова решение, като барабаните, на които то е присъщо, са обозначени с ATS (Anti-Twist-System).

В зависимост от модела и предназначението им макарите имат контакти за 230 V, както и петполюсни CEE контакти за ток с напрежение 400 V. Освен с термозащита, има и макари с вградени автоматични предпазители. Макарите се предлагат с дължина на кабела от 10 до 50 m, както и с различно изпълнение на изолацията.

Тук ще представим накратко три фамилии електрически кабел с макара.

Групата с наименование ROTOMATIC е предназначена както за хоби дейности, така и за занаятчийски и производствени приложения. Компактната конструкция на макарата ги прави еднакво подходящи както за пренасяне и работа на различни обекти, така и за стационарно монтиране. Характерна особеност, която ги прави особено удобни при работа, е че благодарение на механизъм, задвижван от пружина, кабелът се навива от само себе си върху макарата, без каквато и да било намеса от страна на човека. Единственото усилие се свежда до натискане на бутон, който освобождава пружинния механизъм. При изтегляне на кабела пружината се натяга, за да акумулира енергията, необходима за неговото връщане обратно и навиване върху барабана. Барабанът се предлага във вариант за външно използване с четири защитени с капачки контакта (степен на защита IP44) и дължини на кабела 10 и 20 m. Предлага се и във вариант за използване във вътрешността на сгради – контактите са без защитни капачки, а степента им на защита е IP 20. В това изпълнение дължината на кабела е 10 или 15 m.

Всички имат вградена термична защита, която предпазва контактите и кабела срещу повреда в резултат на претоварване. Плочата с контактите е независима от въртящия се барабан (система ATS).

2

Кабелите с макара от серията IronCoat са специално разработени за използване на строителни и монтажни площадки и обекти. Изработените от метал (поцинкована стомана) макари от тази серия съчетават механична здравина и износоустойчивост, характерни за тази конструкция, с допълнителна изолация и с това защита на барабана и останалите метални елементи от евентуален пробив на мрежово напрежение в случай на повреда на изолацията на кабела. Тази фамилия се сочи като значителна стъпка в развитието на кабели с макара по посока на безопасността, подложени на сурови експлоатационни условия, характерни за професионалното им използване на такива обекти.

3

Тези макари се предлагат в няколко модификации с дължини на кабела 25, 33 и 40 m, както и с напречно сечение 3х2,5 и 3х1,5 mm. Имат по три защитени с капачка контакти за максимална сила на тока 16 А, както и вградена термозащита.

Макарите от серията Mammut 460 са тежката артилерия на as – Schwabe в сектора на професионалните продукти от най-висок клас. Патентованият барабан е изработен от изключително здрава пластмаса TARMA-PLAST. Патентована е и носещата метална конструкция. Поради голямото тегло на макарата с кабела (21 – 32 kg според модела), макарата има колела, а ръкохватката може да се изправя, за да се използва като ръкохватка на количка. Макарата е пригодена и за носене на ръка от двама души, като двете й ръкохватки са покрити с еластична материя, която улеснява носенето.

Schwabe5

Колелата имат голям диаметър, а това улеснява движението им по неравни терени. Кабелът се захранва чрез петполюсен щепсел за трифазен ток, а в зависимост от модела (към момента 12 на брой), макарата има различно конфигурирани контакти шуко – 220V, 16 A и трифазни петполюсни CEE – 400 V, 32 А. Всички са защитени с капачки и имат степен на защита IP 44. Повечето от моделите имат светлинна индикация за състоянието на захранващата мрежа, за включване на термозащитата, както и вградени автоматични предпазители. Предлагат се с дължина на кабела 30, 40 и 80 m.

 

Осветителни тела

Характерно за широката гама осветителни тела на as – Schwabe е, че се предлагат множество модели, повечето извън гамата на традиционните прибори за осветление в дома или офиса. При това лампите с традиционна крушка с нажежаема спирала са изключение. С кварцови лампи работят само няколко модела мощни прожектори за външно осветление. В преобладаващата част от осветителните тела на as – Schwabe за източник на светлина се използват най-съвременните, изключително икономични и ненадминато дълголетни светодиоди, както и енергоспестяващи газоразрядни лампи.

Без претенции за изчерпателност, поради голямото разнообразие, бихме откроили няколко групи осветителни тела:

» Захранвани от акумулаторна или алкална батерия лампи и фенери: ръчни и челни фенери, включително лампи за авторемонтни работилници и други монтажни дейности.

» Влагозащитени лампи (IP 44) за помещения с повишена влажност, водни пръски, външно осветление.

» Преносими ръчни лампи за авторемонтни сервизи и други работилници, с газоразрядни лампи и светодиоди, захранвани с мрежово напрежение.

» Мощни (до 2000 W) халогенни прожектори за статично монтиране и преносими. Някои от моделите имат клас на защита IP 65 – защитени са срещу проникване на прах и водни пръски. Някои от прожекторите се предлагат със статив за една или две лампи.

» Прожекторни лампи с енергоспестяващи газоразрядни лампи. Подгрупа на този вид лампи са осветителните тела (прожектори), предназначени за осветяване на големи обекти и площи. Така например моделът JET 2000 (клас на енергийна ефективност А+) с мощност 2000 W осигурява светлинен поток около 200 000 lm, за което би била необходимо халогенна лампа с мощност 10 000 W.

» Прожекторни лампи със светодиоди – стационарни и преносими, с мрежово и акумулаторно захранване, включително и с автономно захранване от слънчев панел.

 

LED Spot-Leuchte 20+3

Отлично осветително тяло за места, където няма или достъп до мрежово захранване е затруднен. Захранва се от 4 бр. батерии (алкални или акумулаторни) с големина АА. В елегантната на външен вид лампа с диаметър 13 cm са монтирани 23 светодиода, които са разпределени в две групи – 3 в централната зона и 20 по периферията. Това позволява лампата да свети само с трите централно разположени светодиода или с пълна мощност, когато светят всички. Много съществено удобство е, че лампата има дистанционно управление, което в редица случаи може да бъде решаващо предимство в тъмни помещения като дълги коридори, мазета и др. Тя може да бъде включвана и ръчно, чрез намиращ се на нея бутон.

Закрепва се чрез монтиране с винтове, чрез окачване или с помощта на монтиран в основата й магнит, стига да се поставя върху феромагнитен материал.

Лампата има много широко приложение, включително за осветяване на вътрешността на големи гардероби и други шкафове, чекмеджета, метални, сейфове, стайни растения и др.

5

Овална лампа LED 4 W

Лампата има 60 светодиода с мощност 0,06 W всеки. Предназначена е за постоянно монтиране на открито, както и в помещения с висока влажност. Има здраво тяло от пластмаса, а стъкленият похлупак е защитен с метална „кошница“.

Вътрешността на лампата е защитена срещу проникване на влага, причинена от водни пръски (клас на защита IP 44). Подобно на повечето от останалите лампи със светодиоди и тази има живот над 50 000 часа, а класът й на енергийна ефективност е А+. При консумирана мощност от 4 W, тя осигурява светлинен поток от 400 lm, еквивалентен на лампа с нажежаема жичка и мощност 45 W. Излъчваната от нея светлина е с цветова температура 6500 K, която е сходна с дневната.

За допълнителна информация и поръчки посетете сайта и електронен магазин на „Ташев-Галвинг”.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото