В категории: 2015, Брой 5-6/2015, Инструменти, Ремонти, Строителство

Ротационни лазерни нивелири Bosch GRL 500 H/HV + LR 50 Professional

Bosch-GLR1

Впечатляваща новост сред професионалната измервателна техника на Bosch е появата на най-новия ротационен лазерен нивелир GRL 500 H/HV + LR 50 Professional. Всъщност става дума за два модела, от които единият е предназначен за нивелиране в хоризонтална равнина (GRL 500 H Professional), а с втория (GRL 500 HV Professional) може да се нивелира и спрямо вертикална равнина. И двата имат дистанционно устройство за управление (LR 50 Professional), което едновременно служи за чувствителен приемник на лазерния лъч.

Ротационните лазерни нивелири са „принцовете“ сред лазерната измервателна техника. Когато става дума за сериозно строителство, на всеки етап от работата, на открито или във вътрешността на сградата, при изкопни работи, изграждане на стени, канали, включително полагане на тръбопроводи и ред други дейности, свързани със задаване на ниво спрямо хоризонтална равнина или измерване спрямо вертикална равнина, най-подходящият инструмент е ротационния лазерен нивелир. Това обяснява интереса, който поражда поява на такъв нов инструмент от висок клас. Интересът допълнително се подсилва, когато е с марката Bosch, защото немският гигант е световен лидер в тази силно иновативна област. Размисли поражда и фактът, че в случая Bosch сам си създава конкуренция, защото към групата принадлежи и марката CST/berger. Тя е създадена през 1866 г. и винаги е била специализирана в производството на най-качествена измервателна техника. Понеже досега в списанието не сме представяли обстойно тази марка, начална представа за нея може да се добие от презентацията на г-н Константин Рангелов.

Паралелът между двете, на практика конкуриращи се марки на Bosch в борбата за предпочитанието на професионалния потребител, допълнително подсили интереса ни към новата двойка модели с емблемата на Bosch GRL 500 H/HV + LR 50 Professional. Заслужава също така да се отбележи, че тези ротационни нивелири се произвеждат в завод на Bosch в САЩ.

Затова ще си позволим да се отклоним от официалното представяне от страна на производителя, в което на първо място се изтъква защитата на уреда срещу кражба. Това, естествено, бе многократно преповторено от всички търговски и информационни сайтове, работещи на принципа „copy & paste“. Понеже става дума за прецизен измервателен уред, от който зависи качеството на строителните дейности, ние бихме извели на първо място много високата точност на новия Bosch GRL 500 H/HV Professional. При измерване спрямо хоризонталната равнина тя е 0,05 mm/m, докато точността на по-предния модел GRL 400 е 0,08 mm/m, а на GRL 300 – 0,1 mm/m. Точността на Bosch GRL 500 H/HV Professional е еднаква с точността на най-добрите модели на CST/berger (примерно ALH и др.). Значението на тази точност добива още по-голямо значение и тежест, когато се свърже с диапазона на измерване. Новият Bosch GRL 500 H/HV Professional има обхват на измерване (диаметър) до 500 m (при работа с приемника LR 50), което надхвърля със 100 m максималния диапазон на измерване с модела GRL 400, и съответно – с 200 m диапазона на модела GRL 300. Ако тази далечина на измерване е недостатъчна, тогава бихме препоръчали модел на CST/berger, примерно ALH с обхват на измерване с диаметър 850 m. Когато Bosch GRL 500 H/HV Professional се използва без приемника LR 50 обхватът на измерване е с диаметър до 20 m.

Както вече стана дума, Bosch GRL 500 HV Professional може да очертава и вертикална равнина. В това положение точността на работа на нивелира е 0,1 mm/m.

2

След като представихме сферата на предимно външни приложения на двата нови модела с оглед точността и обхвата на измерване, да се върнем към най-съществените отличителни характеристики на новите нивелири, а те никак не са малко, силно улесняват работата и допринасят за повишаване на точността на измерените резултати.

Двойката Bosch GRL 500 H/HV Professional са първите ротационни лазерни нивелири, които имат сигурна защита срещу непозволено ползване – директно казано срещу присвояване от „криминално проявени лица“, както у нас любезно наричат крадците. Този сериозен проблем при скъпи уреди, използвани най-често на открити строителни площадки, е решен чрез приемника на лазерния лъч LR 50 Professional, който едновременно изпълнява и функциите на прибор за дистанционно управление на нивелира. Това решение има няколко положителни страни. Отпада необходимостта от допълнително устройство за дистанционно управление, което неминуемо се отразява благоприятно върху цената. От друга страна, върху тялото на нивелира липсват бутоните и останалите средства за неговото управление. Поради това нивелирът не може да работи без да има връзка със своето дистанционно устройство, в случай LR 50 Professional. Нещо повече – при включване на нивелира се активира и алармената система. Всеки опит за преместване на нивелира на разстояние повече от 5 m, когато дистанционното устройство е извадено от гнездото, алармената система се задейства. Двата уреда издават силен звуков сигнал (до 110 dB), появява се визуална сигнализация за аларма срещу кражба. Същевременно всички функции на нивелира биват блокирани.

3

Поставен в гнездото си в тялото на нивелира, посредством електрически контакт LR 50 Professional се свързва към зарядното устройство, което зарежда едновременно неговата и на нивелира литиево-йонни батерии. Двайсетминутно зареждане позволява 4 часа работа, а пълното зареждане в продължение на 3 часа осигурява работа в продължение на 25 часа.

GRL 500 H/HV + LR 50 Professional са конструирани така, че да осигуряват опростено управление, бързо и прецизно нивелиране.

Двата модела са самонивелиращи се уреди в границите на допустимия наклон от ±10% (5,7°). Те има система ADS (Anti-Drift), която при промяна на положението на уреда, при неговото разтърсване или вибриране на основата, върху която е поставен, спира въртенето на лазера и подава предупредителен сигнал. Така се предотвратяват евентуални грешки при измерването, причинени от външни фактори, включително и от силен вятър, например.

При всяко включване уредът тества своята работоспособност. Ако установи, например, че се налага да бъде калибриран отново, на дисплея на лазерния приемник се изписва съответното съобщение. По принцип нивелирът се нуждае от калибриране на всеки 12 месеца. Извънредно калибриране може да се наложи, когато ако уредът е бил подложен на силно сътресение (падане) или е бил съхраняван извън допустимия температурен диапазон.

Приемникът LR 50 Professional има светлочувствително към лазерния лъч поле с голяма площ и дисплей, който може да се наблюдава двустранно.

При задействане на функцията „средна линия“ (Centre Line) нивелирът започва автоматично да търси средната линия на светлочувствителното поле чрез плавна промяна на наклона на ротационната глава, респективно на очертаната от лазерния лъч равнина. След като лъчът попадне на нея, режимът на търсене се изключва и стойността на така измерения наклон се изписва на дисплея на приемника в проценти. По избор стойността на наклона (денивелацията) може да бъде отчетена и в милиметри. По този начин например, може да бъде измерена равнинноста на дадена повърхност.

Нивелирът позволява също така да се задава желана стойност (през стъпка 0,1%) за наклона на описаната от лазерния лъч равнина по оста X. Така отпада необходимостта от често ръчно измерване, работи се по-бързо, лесно и най-вече по-точно при изпълнение на елементи при зададен наклон – рампи, тръбопроводи и др.

4

Когато се използва за работа при вертикално очертана от лазерния лъч равнина, GRL 500 HV има и функцията „Линеен режим” (Line Control). С нейна помощ задачата за прецизното подреждане в една вертикална равнина на носещите колони при строежа на дадено хале например, се улеснява изключително много.

Ако с нивелира не се работи в продължение на 30 min, той автоматично превключва в режим на очакване, при което всички използвани до момента настройки се съхраняват.

Нивелирът има клас на защита IP 56 – проникване на прах и водни пръски.

5

GRL 500 H/HV + LR 50 Professional е победител за 2015 г. в своята категория в реномирания конкурс reddot (червена точка), провеждан ежегодно от дизайнерския център на Северен Рейн-Вестфалия. Наградата се дава не само за най-добър дизайн, но и за ергономичност.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото