Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Акумулаторни пистолети за лепене на Steinel

Steinel1_1

Редовните читатели на списанието добре познават немската фирма Steinel от поредицата статии за нейни продукти, публикувани от редакцията в резултат на дългогодишното ни сътрудничество с техния официален вносител за България – фирма „Ташев-Галвинг“. Немската компания е специализирана в четири основни направления, в които има лидерски позиции. Характерно за нея е, че поддържа две продуктови линии – за домашна и за професионална употреба. При това техническото ниво и качеството на продуктите, предназначени за дома, значително надвишават средното на пазара. Голяма част от нейното производство, най-вече пистолетите за горещ въздух, се купуват в големи количества от компании, които са световни пазарни лидери, а те на свой ред ги продават под собствената си марка. Това е масова търговска практика в световното производство, която допринася за подобряване на качеството и разнообразието на пазара.

Основните области на компетентност на Steinel са:

» Сензори за откриване на движение с цел „интелигентно“ управление на осветителни тела и системи

» Осветителни тела със сензорно управление за външно и вътрешно приложение

» Горещо-въздушни пистолети

» Пистолети за лепене със стопяеми лепила

Към момента на сайта на списание „Направи сам” са публикувани 18 статии, представящи подбрани продукти от тези групи, всеки лесно може да намери интересуващата го информация, като изведе на екрана списъка със статиите за продукти на Steinel.

В този брой на списанието ще представим най-новите модели на пистолети за лепене, както и горещо-въздушните пистолети на Steinel, които впечатляват най-вече със силно обновения си дизайн, а така също и с редица технически решения, които нагледно илюстрират бързия технологичен възход на водеща в дадено производство компания, докато повечето от останалите ги следват на неизбежната дистанция.

В тази статия ще разгледаме новите модели пистолети за лепене със стопяемо лепила, а на пистолетите за горещ въздух заделяме самостоятелна статия в броя.

3

Пистолетите за лепене със стопяемо лепило намират традиционно широко приложение и влизат в кошницата с най-необходимите инструменти за различни видове работилници. Мястото им в домашната работилница, а вече и в чекмеджето с най-необходимите инструменти, без които дори най-елементарни в техническо отношение дейности в дома са невъзможни, е запазено. Лепенето е най-разпространеният способ за свързване на различни материали едни с други, включително за възстановяване на счупени или разглобили се предмети. Залепването с твърди лепила, които се стопяват до течно състояние, има редица предимства пред използването на останалите видове лепила. Освен за залепване, разтопеното твърдо лепило успешно изпълнява ролята и на запълващ материал.

Лепенето се извършва със специален пистолет с електрически нагревател (камера), в която краят на пръчката твърдо лепило се стопява. При натиск, оказван чрез притискане на спусъка на пистолета, пръчката се избутва напред, а тя от своя страна изтласква течното лепило и то изтича от дюзата на капки или във вид на тънка струйка.

В зависимост от вида на лепилото може да се лепят различни материали: хартия и картон, предмети от дърво, кожа, текстил, корк, камък, стъкло, керамика, порцелан, метали, пластмаси – както от един и същ вид, така и помежду си.

В редица случаи лепенето със стопяемо лепило има значителни предимства пред използването на класическите течни лепила. Така например времето на свързване и втвърдяване на лепилото е изключително кратко – след 20–30 s то започва да се втвърдява и след около 2 min вече е твърдо, а залепването – здраво. Твърдите лепила не съдържа разредители, повечето от които налагат спазване на определен режим на използване, за да не вредят на здравето. Твърдото лепило не е запалимо, нито отделя мирис след втвърдяването. Лепилото е винаги под ръка и е готово за употреба, защото годността му не се променя и след години. Освен това всяка пръчка лепило се използва изцяло, без остатък. Пълноценното, точно дозирано изразходване на пръчките лепило и ниската му продажна цена правят лепенето с течно лепило много изгодно от финансова гледна точка (до около 75% по-евтино от други лепила).

Двата нови модела на Steinel, които безапелационно заслужиха правото си на самостоятелна статия, носят наименованията neo 1 и neo 2. А че става дума за новаторски инструменти, това е видно от пръв поглед. За разлика от класическите си събратя, които разчитат на електрическата мрежа по време на работа, тези два модела са представители на най-младото и най-бързо развиващо се поколение инструменти – инструментите с акумулаторно захранване.

Въпреки очевидната разлика във външния вид и начина, по който пистолетите се държат, двата модела имат много близки технически характеристики и на практика еднакво приложение. Като източник на електроенергия и двата ползват вградена литиево-йонна батерия с капацитет 3,6 V. Автономното захранване в случая е значително предимство, защото отпадат ограниченията, които налага излизащият от пистолета електрически кабел. При това не става дума само за ограниченията, наложени от дължината на кабела, а възможността той да пречи на свободното движение на пистолета, което е съществено при деликатни работи, изискващи висока точност на поставяне на капката лепило.

4

Батерията се зарежда от външно зарядно устройства, което се свързва към пистолета посредством куплунг USB. При три часа зареждане батерията достига до 90% от своя капацитет. С едно зареждане на батерията всеки от пистолетите може да работи в продължение на до 30 min, време за което може да се направят около 200 залепвания. За да не преповтаряме отдавна написани в списанието неща, за читателите, които за пропуснали да се информират досега, ще допълним само, че литиево-йонните батерии се отличават със силно забавено саморазреждане, което означава, че пистолетът със заредена батерия, оставен в чекмеджето с инструменти, дори и след половин година и повече, няма да е загубил своята готовност за работа. Този вид батерии може да се зареждат по всяко време и с различна продължителност, без това да се отразява отрицателно върху тяхната дълготрайност.

Това също е много голямо предимство за уреди с домашна употреба, защото не се налага честото зареждане на батерията, нито стриктно спазване на предписан за това задължителен режим.

И двата пистолета работят с пръчки лепило с диаметър 7 mm и дължина 150 mm. Времето за стопяване на предния край на пръчката и поява на първата капка лепило след натискане на спусъка е под 15 s. Краткото време за подготовка на пистолета до работно състояние също е предимство, защото при пистолетите с мрежово захранване времето за подгряване на нагревателната камера достига до около 7 min. Пръчките лепило, с което работят двата пистолета, се разтопяват при температура 170 °С, докато пистолетите с мрежово нагряване работят при температура 210–220 °С.

Това, освен големината на диаметъра, трябва да се има пред вид при избора на лепило.

Ценно качество и на двата пистолета е, че лепилото може да се дозира много точно, капка по капка. Също така след отпускане на бутона от дюзата им не изтича следваща капка, която по правило често пада на неподходящо място и може да създаде проблеми. Пистолетите имат специална система, която всмуква обратно намиращото се в дюзата стопеното лепило. При отпускане на спусъка електронното управление на иновативния нагревател превключва автоматично захранването му в режим на очакване, пестящ електроенергията. Щом пистолетът не се използва в продължение на 5 min, електрозахранването на нагревателя се изключва.

Пистолетът neo 1 има изключително елегантна форма и с лекота се побира в дланта, включително и когато ръката е на жена. Негово предимство е и това, че заема изключително малко място, което е несъмнено удобство при съхраняването му. Като добавим и малкото му тегло – 155 g, всичко това го прави отличен, необходим за всяко домакинство инструмент. Като се има предвид, че измежду най-характерните приложения на лепенето с течно лепило са апликациите, декорацията и поправката на малки предмети – дейности от арсенала на типично женските сръчности, все повече се убеждаваме, че neo 1 е инструмент, създаден за жената, която и по презумция е родена домашна майсторка.

2

Вторият модел, neo 2, се отличава по формата си с ръкохватка от пистолетен тип и съответстващо на това местоположение на спусъка, който се задейства чрез придърпване с палеца на ръката. Тази форма е по-удобна при работа, улеснява и по-точното нанасяне на лепилото. За сметка на това пистолетът заема повече място при съхраняване. Той е и малко по-тежък – 270 g. Поради това този модел, освен за типично домашна употреба, е подходящ за използване в работилницата, при изработване на различни модели, в гаража. И двата пистолета се продават с 3-годишна гаранция.

Steinel1_7

За пистолетите neo 1 и neo 2 към момента се предлагат следните лепила:

» Cristal-Sticks – след втвърдяване лепилото запазва напълно прозрачността си, поради което е особено подходящо за декорация и моделизми.

» Ultra Power – универсално лепило за здраво свързване на различни материали.

» Color-Sticks – лепилата се предлагат в ярка цветова гама и са предназначени за декорация, включително за изрисуване на релефни елементи или надписи. Подходящи са и за различни моделизми.

На опаковката на всяко лепило са посочени материалите, които може да бъдат лепени с него.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото