Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Новото поколение пистолети за горещ въздух на Steinel

Steinel2_1

Както вече споменахме в предишната статия, посветена на новите пистолети за лепене с твърдо лепило на Steinel, немската компания е водещ в света производител на горещо-въздушни пистолети, поради което има и най-голям пазарен дял.

Пистолетите за горещ въздух са измежду най-често използваните инструменти с най-разнообразни приложения, които според някои автори надхвърлят стотина. Те се използват за множество дейности, при които е необходимо нагряване на материалите с „мека топлина“ – топлината на насочена въздушна струя, чиято температура може плавно и точно да се регулира в диапазона от 50 °С до около 600 °С. Това, разбира се, се отнася за качествените пистолети, защото има и по-опростени и съответно по-евтини модели, при които температурата се регулира в една до две степени.

Поради водещата позиция на Steinel като производител на пистолети за горещ въздух, описанието на нейните модели е подходящ начин за представяне на най-високото ниво на този вид инструменти, както и на многобройните им приложения, които са възможни също така благодарение на широкия набор от дюзи и помощни термопластични материали. Именно това е основната причина преди време да напишем и публикуваме обзорна, по същество енциклопедична, статия за пълната гама пистолети на Steinel. В нея освен техните технически характеристики много подробно са описани и онагледени със снимки повечето от най-типичните приложения. Има и още една причина – цялата продуктова гама на Steinel се внася в България от фирма „Ташев-Галвинг“, включително всички консумативни материали, позволяващи разнообразното им ефективно приложение. Един от многото примери за това е бързото, лесно, сигурно и водоплътно свързване на електрически кабели от електроинсталацията на автомобила.

Наличието на публикуваната статия в случая силно ни улеснява, защото не се налага да преповтаряме вече написани неща, възможност, която сайтът на списанието предоставя. Към написаното в нея едва ли може нещо да се добави, поради което преминаваме към новото поколение пистолети за горещ въздух на Steinel.

Ще разгледаме три нови модела от серията HL, които са подходящи както за професионални цели, така и за използване в домашната работилница. Всеки от трите модела: HL 1620 S, HL 1920 E и HL 2020 E е представител на един от трите класа по качество, съответно Allround, Expert и Master. Те имат своите предшественици, които са описани подробно във вече посочената статия.

Избрахме да представим и компактният пистолет HL Stick, който няма предшественик в продуктовата гама на Steinel, а и ние не знаем да има друг подобен на него на световния пазар.

И ако някой си задава въпроса, дали има и по-добри от описаните в тази статия пистолети за горещ въздух, отговорът е – да, и това са пистолетите от професионалната серия на Steinel, носещи обозначението HG – към момента общо 12 модела.

Новото поколение пистолети на Steinel видимо се отличават от своите предшественици по значително променения, определено по-елегантен дизайн. При това те не само радват окото повече, но са и по-удобни за работа. Те са също така са още по-здрави, още по-надеждни при всякакви режими на експлоатация, по-ефективни. Експлоатационната им дълготрайност е с около 20% по-голяма от техните предшественици.

Трите нови пистолета от серията HL имат характерната за този вид инструменти форма с ръкохватка от пистолетен тип. Масата им е балансирана така, че центърът на тежестта да се намира в областта на ръкохватката, поради което ръката се натоварва минимално. За удобното държане на пистолета способства и грижливо проектираната форма на ръкохватката с еластично покритие откъм челната страна. Тялото на пистолетите е изработено от здрава, ударо- и топлоустойчива пластмаса, а соплото за изходящата въздушна струя е от неръждаема стомана. Върху него е поставен предпазител от топлоустойчива пластмаса, който ограничава до минимум досега с откритата метална част. Той се сваля лесно, което позволява пистолетът да се приближи по-близо до мястото на нагряване при работа на труднодостъпни места. Отворите за засмукване на въздуха са покрити с филтрираща мрежа, която не допуска засмукване на по-едри частички, които биха могли да причинят повреда на инструмента. Те имат електронна система за защита срещу прегряване.

Всички могат да се използват и поставени вертикално върху работната маса. За тази цел в задния край на тялото и ръкохватката са оформени три опори, които осигуряват стабилното му стоящо положение.

Steinel HL 2020 E

Steinel2_2

Това е топмоделът, представител на групата Master. Това се подразбира от пръв поглед, защото единствен от трите се продава в елегантно бяло пластмасово куфарче. Пистолетът има електронагревател с мощност 2200 W.

Най-същественото му предимство е, че има електронно управление на температурата, което се осъществява в границите 80–630 °C. Същественото в случая е, че този начин на управление позволява практически плавната промяна на температурата със стъпка от 10 °C. Задаваната и актуалната стойност се изписва на LCD екран, намиращ се в задната част на тялото на пистолета. Желаната температура на изходящия въздух се задава чрез удобен за досег с палеца джойстик. Докато той се натиска вдясно или в ляво (за повишаване или намаляване на температурата) на екрана се изписва задаваната стойност. При отпуснат джойстик на екрана се отчита текущата температура на изходящата въздушна струя. Отделно, върху ръкохватката на пистолета, е разположен превключвател, чрез който дебитът на въздушната струя се регулира в три степени:

» 150 l/min

» 150–300 l/min

» 300–500 l/min

3

Най-същественото предимство на електронно управление е възможността за автоматично поддържане на зададената температура на изходящия въздух, независима от неговия дебит. Тя се измерва от сензор, чиято информация служи на микропроцесорно управляваната електронна система да регулира мощността на нагревателя, така че да се поддържа постоянна температура. Благодарение на това този пистолет позволява използването на пълния набор от дюзи, включително и дюзата с най-малък диаметър (9 mm). Това се отнася и за приставката за челно заваряване на различни пластмасови изделия. Стесненият отвор на дюзата неизбежно води до увеличаване на местното аеродинамично съпротивление и съответно до намаляване на дебита. Ако пистолетът няма електронно управление, което да поддържа постоянна температура на въздушния поток, използването на такава дюза не е възможно, защото температурата на въздушната струя значително ще се повиши и може да причини повреждане на топлочувствителния материал – пластмаса, печатна платка и др. Затова единствено пистолетите с електронно управление са подходящи за заваряване на пластмасови детайли, както и за всички видове дейности, които се извършват чрез нагряване с горещ въздух.

4

Нещо повече – за гарантиране на още по-прецизна работа без опасност от повреда на материала поради прегряване, върху пистолета може да се постави прибор за дистанционно измерване на температурата на обработвания материал – Steinel HL Scan.

Новост при този пистолет е и системата, предупреждаваща след изключване на захранването, че температурата на стоманеното сопло за изходящия въздух все още е нагрято до температура, която може да причини изгаряне. За това алармира поставен върху тялото светодиод, който премигва предупредително с червена светлина.

Steinel HL 1920 E

Steinel2_7

Този модел от групата Expert се определя като идеалния пистолет за напреднали домашни майстори, защото позволява безупречна работа, съчетана с добра продажна цена.

Мощността на нагревателя е 2000 W. Той също има електронна система за управление на температурата на изходящия въздух, която се регулира ръчно и на практика безстепенно в границите 80–600 °C. Това става чрез завъртане на диск, върху който са маркирани числата от 1 до 9. Дебитът на въздушния поток се задава в три степени, по същия начин и в обхватите, както при предния модел. Поради това той може да работи с редуциращи въздушната струя дюзи, т.е. с него да се върши всичко, което може и HL 2020 Е.

Този и предният модел имат патентован от производителя керамичен нагревател с голяма дълготрайност.

За работа с пистолетите HL 2020 Е и HL 1920 Е е създаден термоскенерът

Steinel HL Scan

Той се закрепва върху тялото на пистолета и служи за дистанционно измерване на температурата на нагряваната повърхност. Той може да измерва температура в обхвата 0–300 °C. Използва се при работа с особено чувствителни към нагряване материали като изкуствена кожа и други подобни листови материали. В задния му край има LCD дисплей, на който се изписва стойността на измерената температура.

Steinel2_8

Зададена може да бъде желаната температура, както и допустимият толеранс на отклонение от зададената стойност. По време на работа, ако температурата се намира в зададените граници, дисплеят свети в зелено. Ако те бъдат надхвърлени, цветът се променя в червено, а при по-ниска температура от необходимата за работа преминава в синьо. Освен визуална, уредът може да издава и звукова сигнализация.

Steinel HL 1620 S

Steinel2_9

Този модел от клас Allroud е достатъчно добро решение за всестранна употреба в дома и домашната работилница, като с него отлично може да се вършат типичните дейности, за които не са необходими редуциращи въздушния поток дюзи. Такива са: бързо изсушаване на изкърпени с мазилка или гипс места, на прясно боядисани повърхности, премахване на стари бои, полагане на вакса върху ски и сноуборд, размразяване на тръбопроводи, огъване на пластмаси, изолиране на проводници и електрически съединения с термосвиваем шлаух, и др.

8

Нагревателят му е с мощност 1600 W. Температурата на изходящия въздух се регулира в две степени – 300 °C и 500 °C, а дебитът на въздуха – на 240 или 450 l/min.

Steinel HL Stick

Много симпатичен компактен пистолет с мощност на електронагревателя 350 W. Има само един работен режим, при която температурата на въздушната струя е 400–500 °C, а дебитът й – 100 l/min. В предната му част са монтирани два светодиода, които осветяват мястото, което се нагрява. Доставя се с четири дюзи:

» Редуцираща Ø7, която повишава температурата на въздушната струя до 500 °C.

» Дюза Ø4,5 за получаване на съвсем тънка, прецизно фокусирана въздушна струя. Използва се за спояване или разпояване на елементи върху печатни платки, например.

» Две рефлекторни дюзи (с дължина на рефлектора 10 и 40 mm) – основно за работа с термосвиваем шлаух.

9

Пистолетът има плоска основа, върху която стои стабилно, поставен на работната маса. Инструментът е замислен и създаден като идеалния пистолет за горещ въздух за хора, които се нуждаят от прецизно нагряване на малки по площ повърхности – любители и моделисти, както и за други дейности в дома, малки ремонти работи и т.н.

Steinel HL Stick е отличен с престижната награда за промишлен дизайн reddot за 2013 г.

За допълнителна информация и покупка на пистолети за горещ въздух на Steinel, дюзи и добавъчни материали за заваряване на пластмаси, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото