В категории: Брой 12/2010, Инструменти

Ъглошлайфмашина Skil 9222

Появата на поредния нов модел ъглошлайфмашина не винаги е новина. В повечето случаи техническите новости са минимални, а козметичните промени целят най-вече привличане на вниманието на потребителите на преситения с инструменти пазар. Производствената палитра на SKIL се отличава с голямо разнообразие на модели (само ъглошлайфмашините са около 37 модела) с нестандартния, често необичаен дизайн и, което никак не е без значение, прилично ниски цени при също така „прилично“ качество. Както и друг път сме подчертавали, въпреки че масовата представа за марката Skil е свързана с пазара на любителски инструменти, фирмата има значителен принос в разработката на редица технически решения и инструменти, които са заимствани и от останалите производители на такива машини по света. Има обаче и няколко оригинални решения, които не се срещат при други производители или поне ние не познаваме измежду утвърдените световни марки. Читателите на „Направи сам” си спомнят, че в бр. 5–6/2010 бе поместена подробна информация за най-новия от моделите шлайфмашини с индикатор за контрол на натиска върху машината по време на работа (Skil 7259). При операцията шлифоване от силата на натиска върху машината зависят едновременно производителността и качеството на обработка. Казано накратко, прекомерният натиск ускорява работата, но може да причини повреждане вместо фино заглаждане на повърхността. Това е особено силно изразено при междинно шлифоване на чувствителни на нагряване лакови покрития.

Skil развиват технологията за контрол на натиска при своите плоскошлифовъчни машини вече няколко години поред. Сега тази технология за пръв път е използвана и при новата ъглошлайфмашина SKIL 9222. Именно това я отличава от останалите малки ъглошлайфмашини, били те на същия производител, или с друга марка.

Машината има индикатор за силата на натиска, разделен на три сектора. Когато натискът върху машината е в пределите на допустимото, свети зеленият сектор. Когато той надвиши тази граница, светват двата червени сектора, което е сигнал, че натискът следва да бъде намален. Докато при шлайфмашината точното дозиране на натиска е свързано основно с качеството на повърхностната обработка, при ъглошлайфмашината прекомерният натиск може да причини счупване на диска с възможни трагични последици за намиращите се наоколо хора или с материални загуби. Известно е, че крехката карбофлексна шайба придобива работната си здравина при определена периферна скорост на въртене. Тя зависи от диаметъра на диска и честотата на въртенето му. За дисковете с диаметър 125 mm честотата на въртене трябва да бъде 11 000 minˉ¹, която осигурява необходимата периферна скорост 80 m/s. Това означава, че натискът върху машината трябва да бъде точно премерен, така че двигателят да не се претоварва, което пък се отразява върху честотата на въртене. Опитният майстор има трениран слух и по промяната на звука може да контролира честотата на въртене. Щом усети, че тя намалява поради претоварване, веднага може да реагира, като намали натиска. Работата при ниска честота на въртене се познава също и по силно намалената производителност при рязане. Най-опасното в случая е, че при ниска честота поради претоварване тънкият 1–2,5 mm диск за рязане може да се счупи. Ето защо може да се каже, че индикаторът за контрол на натиска би бил особено полезен за домашните майстори без опит, които по правило рядко посягат към ъглошлайфмашината. Наличието на такъв индикатор е особено полезно при ъглошлайфмашини с по-малка мощност на електродвигателя. Skil 9222 има електродвигател с мощност 750 W, което прави машината по-чувствителна на претоварване при невнимателна работа.

Контролът върху натиска може да бъде полезен и при шлифоване на топлочувствителни материали, както и когато е необходимо прецизно обработване на повърхността, без да се допусне задълбаване в нея.

Skil 9222 работи с дискове с диаметър 125 mm, което с малки изключения е стандартният размер за малките ъглошлайфмашини. Системата за закрепване на предпазният щит е с пристягащо лостче, което силно улеснява неговото регулиране така, че да осигурява защитата на работещия. Върху главата над редукторната кутия се намира бутонът за застопоряване на въртенето на шпиндела, с което необходимостта от употреба на гаечен ключ за същата цел отпада. Фиксирането на работния диск става чрез класическата система с обикновена гайка и ключ. Това решение очевидно цели поевтиняване на ъглошлайфмашината и е оправдано при любителските инструменти.

Прави впечатление също така силно изтънената основна ръкохватка, което несъмнено я прави по-удобна за държане, но пък води до удължаване на тялото на машината. Понеже не сме изпробвали машината лично, може да предположим, че удълженото тяло предполага по време на работа тя да се държи с две ръце. Skill 9222 ще се продава у нас през идната година.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 12/2010, Инструменти

Ключови думи

,
 
към началото