В категории: 2015, Актуални статии, Брой 5-6/2015, Градина, Инструменти

Най-новите водни помпи RAIDER – колекция 2015

Водните помпи RAIDER са измежду продуктите, за които важи приказката, че сами се продават. При това много успешно и без провеждане на целенасочени рекламни кампании. Със сигурност разпознаваемостта и авторитета, които марката RAIDER е извоювала за изминалите 15 години и преди всичко сред масово продаваните ръчни електроинструменти, привлича внимание и поражда доверие и към останалите продукти, които я носят. В случая обаче водните помпи, чиито първи модели „Евромастер Импорт Експорт“ пуска на пазара още при създаването на марката RAIDER през 2000 г., също имат своя принос за нейното утвърждаване. Причината за това е същата – много добро съчетаване на експлоатационни характеристики, качество и сервизно обслужване с оптимални за тези дадености цени.

Продуктовият каталог за 2015 г. включва 24 модела водни помпи от всички разновидности – центробежни външни, потопяеми за чисти и замърсени води, хидрофори и помпи управлявани с електронен пресостат, дълбочинни сондажни помпи, помпи с бензинов двигател, помпи-фонтан за декоративни басейни и др. Гамата от модели е подбрана така, че да дава добри възможности за избор на подходящата помпа според необходимата мощност, дебит, смукателна дълбочина и напорна височина, задвижване от електромотор или двигател с вътрешно горене.

Последното обширно представяне на пълната гама водни на помпи RAIDER в списанието е отпреди близо 2 години. Поради доброто качество и ненамаляващото търсене, по-голямата част от описаните в този брой на списанието най-нови модели продължават и днес да са все така актуални. Ето защо тук ще разгледаме само най-новите, от края на миналата и тази година, попълнения във фамилията водни помпа RAIDER, а в края на статията ще посочим моделите, за които подробна информация се съдържа в публикуваната по-преди статия.

 

Потопяеми водни помпи

От общо седемте нови модела, които представяме в този брой на „Направи сам“, четири са потопяеми. Както подсказва и наименованието им, тези помпи са пригодени да работят потопени във водата, което им дава редица предимства – при тях липсва ограничението за смукателна дълбочина, характерно за обикновените центробежните помпи, чиито електродвигатели трябва да бъдат и защитени срещу дъжд, допускат изпомпване на замърсени води. Някои модели са в състояние да изпомпват вода до остатъчен слой с дебелина само няколко милиметра, което ги прави безценни при отводняване на помещения.

Четирите модела формират една напълно нова серия помпи, които са подходящи за изпомпване на замърсени води. Отличават се с оригинален дизайн и високо качество. Колкото до цената и нейната конкурентоспособност, всеки сам лесно може да направи необходимата съпоставка.

Помпите се отличават помежду си по мощността на електродвигателите и произтичащите от това дебит и напор, както и по допустимата едрина на твърдите частици във водния поток.

 

RDP-WP 25

1

Помпата има електродвигател с мощност 750 W. Максималният дебит на изпомпване е 13 000 l/час (217 l/min), а максималният напор на водния стълб – 8 m. Респективно максималната дълбочина, от която помпата може да работи, е 7 m. Максимално допустимата едрина на твърдите съставки във водния поток е 30 mm. За предпазване на електродвигателя от прегряване и последващо изгаряне поради спадане на нивото на водата под определена граница, помпата има плуващ във водата поплавък. При спадане на нивото под безопасната граница затвореният в него механизъм изключва електрозахранването.

Щуцерът за свързване на помпата с маркуча се намира отстрани на тялото й, като е насочен вертикално нагоре. Това предпазва маркуча от огъване и пречупване, което би прекратило или силно затруднило притока на вода. Щуцерът е пригоден са присъединяване на маркучи с диаметър 3/4“ – 1,1/2“.

Дължината на електрическия кабел е 10 m. Теглото на помпата е 5,68 kg.

Цената е 89,99 лв.

 

RDP-WP 26

Помпата e с мощност 900 W. Нейният максимален дебит е 15 000 l/час (250 l/min), а максималният напор на водния стълб – 9,5 m. Максималната дълбочина, от която помпата може да работи е като при предния модел – 7 m. Максимално допустимата едрина на твърдите съставки във водния поток е 5 mm. Помпата има плуващ поплавък, който прекъсва захранването на електродвигателя при спадане на водното ниво под допустимата граница.

Казаното при предния модел за щуцера, чрез който маркучът се присъединява към помпата, важи и за тази.

Дължината на електрическия кабел е 10 m, а теглото на помпата е 6,36 kg.

Цената на RDP-WP 26 е 99,99 лв.

2

 

RDP-WP 27

Тази помпа се отличава със значително по-голямата мощност на електродвигателя – 1300 W. Това й позволява да осигурява дебит на изпомпваната вода 25 000 l/час (417 l/min).

Максималният напор на водния стълб е 11 m, а максималната работна дълбочина – 7 m.

Помпата е способна да изпомпва вода, съдържаща твърди съставки с големина до 40 mm. Изходящият щуцер е оразмерен за свързване с маркуч с диаметър 2“.

Електродвигателят е защитен срещу прегряване с плуващ във водата поплавък.

Теглото на помпата е 7,66 kg.

Цената на RDP-WP 27 е 129,99 лв.

 

RDP-WP 28

Противно на поредността в номерацията сред четирите нови модела тази помпа е с най-малка мощност – 400 W и съответно най-евтина. Нейният максимален дебит е 9000 l/час (150 l/min). Максималната напорна височина и работната дълбочина на помпата са 5 m. Допуска наличието във водата на твърди съставки с големина до 35 mm.

3

Тази помпа се отличава с едно нетипично решение. Вместо обичайния поплавък, предпазващ електродвигателя, тази има сходен по предназначение механизъм, който се намира в тялото на помпата. Той позволява ръчно настройване на нивото на водата, при което електрозахранването бива изключвано, а така също фунционирането на механизма да бъде изключено чрез бутона, намиращ се в горния край на помпата. Това решение позволява помпата да се използва за подсушаване на наводнени помещения или изпразване на басейни с една уговорка – с преминаването на ръчен режим на управление човек поема и отговорността помпата да не работи при липса на вода.

Щуцерът позволява присъединяване на маркучи с диаметър 3/4“ – 1,1/2“.

Теглото на помпата е 4,34 kg.

Цената на RDP-WP 28 е 79,99 лв.

 

Центробежна помпа с възможност за електронен пресостат RDP-WP 29

Този модел представлява центробежна помпа за монтиране на сухо. Отличава се с елегантно изработено от пластмаса тяло, а ключът за управление на електродвигателя е защитен срещу проникване на влага. Електродвигателят й е с мощност 650 W. Помпата осигурява максимален дебит 3750 l/час (63 l/min), максимален напор 38 m при максимална смукателна дълбочина 8 m.

Тялото на помпата е не само елегантно и добре защищаващо вътрешността й, но е също така и функционално. Помпата има удобна за пренасянето й ръкохватка, както и основа, която й осигурява стабилност, когато е поставена върху равна повърхност. Това силно улеснява мобилното й приложение, примерно за напояване и други цели. Друго предимство на този модел е наличието на воден филтър, чийто филтриращ елемент може лесно за се почиства.

4

Ценно качество на помпата е пригодността й да работи под управлението на електронен пресостат – RD-EPC02, който се продава отделно. Така тази евтина и лека помпа успешно може да замести по-скъпата, обемиста, тежка и с усложнена конструкция хидрофорна уредба. Пресостатът включва и изключва помпата автоматично в зависимост от поддържаното в тръбопровода налягане на водата. При спадането му поради разход на вода, помпата се включва и се самоизключва, щом налягането надхвърли зададената стойност. Този начин на управление силно улеснява осигуряването на необходимото количество вода за задоволяване на потребностите на жилища, производствени и животновъдни сгради, както и за напояване. Използването на пресостата също така води до пестене на вода и електроенергия.

Цената на помпата без пресостата е 129,99 лв. Цената на пресостата RD-EPC02 е 49,90 лв.

 

Дълбочинни сондажни помпи RD-WP31 и RD-WP24

5

Новост в продуктовата гама RAIDER са двата модела помпи RD-WP31 и RD-WP24, предназначени за изпомпване на чиста, без твърди примеси, вода от сондажни отвори. Максималната температура на водата е 40 °С. Първата е способна да изпомпва от дълбочина до 45 m, а втората – до 91 m. И двете представляват многостъпални центробежни помпи – първата с 6, а втората с 14 турбини. Валът и тялото на помпите са изработени от неръждаема стомана.

Двете помпи се управляват от външно електрическо табло с вграден волтметър и електронна система, която предпазва електродвигателя на помпата срещу прегряване. Външният диаметър на помпите е 102 mm (4“), като изборът е съобразен с диаметъра на най-често използваните за сондиране корони, като е търсена и оптимална нагнетателна мощност с оглед намаляване на дължината на помпата и нейната цена. Помпите имат щуцер от месинг с резба 1 ¼“ за свързване с маркуча. Те са комплектовани с висококачествен електрически кабел, специално произведен за продължителна работа под вода. Стандартно се доставят с кабел с дължина 22 m, като при необходимост от спускане на помпата на по-голяма дълбочина, той се удължава с кабел от същия вид, който се продава отделно. За целта се използва и специална самовулканизираща се електроизолационна лента за професионални приложения Bischop, която трябва да се купи от специализиран за такива материали магазин.

Помпата RD-WP31 има електродвигател с мощност 700 W. Максималният дебит е 3900 l/час (65 l/min). Цената й е 329 лв.

Помпата RD-WP24 се задвижва от електродвигател с мощност 1100 W. Максималният дебит е 4800 l/час (80 l/min).)

Продава се за 449,99 лв.

Подробна информация за останалите водни помпи RAIDER, включени в продуктовия каталог за 2015 г.

може да намерите в споменатата в началото статия в „Направи сам“.

Потопяеми помпи за чиста и замърсена вода:

» RD-WP18

» RD-WP19

» RD-WP002EX

» RD-WP002EX

Центробежни помпи с електронен пресостат:

» RD-WP17

» RD-WP20

Центробежни помпи:

» RD-PK60

» RD-CPM158

» RD-1.5DK20

» RD-2DK20

» RD-JET100

Помпа-фонтан за декоративен басейн:

» RD-WP21

Помпи с бензинов двигател:

» RD-GWP01

» RD-GWP02

» RD-GWP03

Хидрофорни уредби:

» RD-WP800

» RD-WP1200

» RD-WP1300

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото