Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Ударни гайковерти с безчеткови електродвигатели на Hitachi

Hitachi1

Всяка поредна новост, излязла от развойните центрове и заводи на японския гигант Hitachi, заслужава специално внимание, защото най-често представлява поредната световна новост. Такава е и още съвсем прясната, от месец юли т.г., новина за пускането на пазара на две нови фамилии мощни електроинструменти с мрежово захранвани двигатели – перфоратори с маса 6–12 kg и ударни гайковерти с максимален въртящ момент до 1000 Nm, работещи с безчеткови електродвигатели. Този вид електродвигатели се наложиха бързо в новите модели акумулаторно захранвани електроинструменти на водещите световни производители. Следващата логична стъпка е тези електродвигатели да започнат да изместват класическите колекторни двигатели и при мрежово захранваните ръчни машини. Hitachi е от първите, които успяват да сторят това, а току-що пуснатите на пазара нови машини са новост от световна величина, която трасира пътя за развитие на захранваните с мрежово напрежение електроинструменти.

Заслужава да се отбележи още, че преди новината да достигне до всички, за които тя е предназначена, новите ударни гайковерти вече се продават от „Ташев-Галвинг“, било директно или чрез партньорската мрежа в страната. Преди да насочим вниманието си към конкретните технически решения и характеристики на всяка от новите машини, ще припомним накратко съществените предимства, които новият вид електродвигатели придават на задвижваните от тях инструменти.

Досега безчетковите електродвигатели овладяваха територията на сравнително маломощните акумулаторни електроинструменти, захранвани с прав ток с ниско напрежение. За някои от новите акумулаторни инструменти на Hitachi с безчеткови електродвигатели може да прочетете тук. За този вид инструменти е от особено значение, че к.п.д. на този вид електродвигатели е около 2 пъти по-висок спрямо традиционните колекторни двигатели. Това води до значително снижаване на разхода на електроенергия и съответно до удължаване на продължителността на работа с едно зареждане на батерията с над 40–50%.

За електроинструментите с мрежово захранване вграждането на безчетков електродвигател елиминира на практика необходимостта от периодично техническо обслужване за подмяна на износените четки, липсват характерните проблеми, които поражда неминуемото износване на колектора. При тези машини липсва характерното искрене между четките и колекторните пластини, както и причиненото от него нагряване на електродвигателя, липсва и характерното отлагане на прахообразен налеп от материала на четките. Като цяло дълготрайността на електродвигателя нараства около два пъти, а разходите по поддръжката на машината се снижават значително. По данни на Hitachi благодарение на по-високия си к.п.д. безчетков електродвигател с номиналната консумирана мощност 900 W е еквивалентен по отдавана мощност на традиционен електродвигател с консумирана мощност 1070 W (ударен гайковерт WR 25SE). Разликата по този показател между тях е 18% в полза на безчетковия електродвигател.

Новото поколение ударни гайковерти с мрежово захранване на Hitachi включва четири модела, които покриват широк диапазон от големини на максималния въртящ момент: от 220 до 1000 Nm – WR 14VE, WR 16SE, WR 22SE и WR 25SE.

По данни на Hitachi благодарение на новите си електродвигатели всеки от новите модели към момента е най-компактният и най-лек ударен гайковерт в своя клас.

 

WR 14VE и WR 16SE

Първите два модела, WR 14VE и WR 16SE, притежават още едно отличително и много ценно качество – благодарение на патентованата системата за електронно управление ACS (Active Control System) максималната големина на въртящия момент, респективно на честотата на въртене и на ударното действие, може да бъдат предварително задавани в четири степени. Това е илюстрирано и на началната снимка в статията. Така например максималната големина на въртящия момент при модела WR 14VE може да бъде ограничена на 150, 180, 200 и 250 Nm. За WR 16SE тези стойности са: 220, 250, 300 и 360 Nm. Това е голямо и почти непознато сред конкурентните гайковерти предимство, защото позволява дозирано прилагане на подходящия по големина въртящ момент според диаметъра на винта или гайката. В голяма степен се намалява вероятността от скъсване поради прилагане на прекомерно усилие, особено при кородирали резби. Наличието на електронно управление на електродвигателя позволява също така поддържане на постоянна големина на въртящия момент на машината при пад на мрежовото напрежение. Това е фактор от съществено значение при работа в отдалечени от трафопоста райони и най-вече позволява безпроблемна работа при захранване на гайковерта чрез дълъг удължителен кабел. Сравнителни тестове при захранване посредством електрически кабел с обща дължина 100 m и напречно сечение 3х2 mm² (2 макари с дължина на кабела по 50 m всяка) при гайковертите WR 14VE и WR 16SE е установено намаляване на големината на въртящия момент със само 3,0%. При аналогичните по мощност модели с колекторни двигатели (WR 14VB и WR 16SA) измереният спад е бил 14%.

2

Резултат на електронното управление е и плавното развъртане и спиране на въртеливото движение, което силно намалява рязкото натоварване на ръката в началото и края на работния процес.

Моделът WR 14VB има електрическа мощност 370 W (еквивалентна на 440 W при машина с колекторен електродвигател), тежи 2,0 kg, а максималният въртящ момент при твърдо завиване е 250 Nm. WR 16SЕ има същата мощност – 370 W, тежи 2,5 kg и достига максимален въртящ момент 360 Nm.

Винтовертът WR 14VB е предназначен за завиване и отвиване на винтове и болтове с резба М10-M20, а моделът WR 16SA е подходящ за резби М12-M22.

Теглото и на двете машини е с около 10–15% по-ниско от аналогичните по мощност модели с колекторни електродвигатели (WR 14VB и WR 16SA). Моделът WR 14VB е с 38 mm по-къс, а WR 16SA – с 32 mm в сравнение с по-старите машини.

Моделът WR 16SA има нов пусков бутон, чрез който се управлява и посоката на въртене в зависимост от това в кой край се притиска – в долния или горния.

Големината на четиристена за захващане на накрайниците е 1/2“.

 

WR 22SE и WR 25SE

Тези два модела се отличават с големия си максимален въртящ момент. Имат изключително здрава и износоустойчива конструкция, поместена в също така здраво тяло от алуминиева отливка (AHB).

Моделът WR 22SE е с електрическа мощност 800 W (еквивалентна на колекторен двигател с мощност 950 W) и има максимален въртящ момент 620 Nm. Теглото му е 4,6 kg. Той е по-лек с 0,2 kg предшественика си с колекторен електродвигател WR 22SA. Предназначен е за завиване и развиване на винтове и болтове с резба M14-M24. Големината на четиристена за накрайниците е 3/4“.

3

Мощността на WR 25SE е 900 W (еквивалентна на колекторен двигател с мощност 1070 W), а максималният въртящ момент достига до 1000 Nm. Теглото му е 7,7 kg, с 1,3 kg по-лек е от предшественика си WH 25. Подходящ е за завиване и развиване на винтове и болтове с резба M22-M30. Големината на четиристена за накрайниците е 1“.

В сравнение със своите предшественици моделът WR 22SE е по-къс с 23 mm, а WR 25SE – с цели 97 mm. Теглото и размерите им позволяват да бъдат определени като най-малките и най-леки в своя клас.

Подобно на предните два по-маломощни модела и тези имат плавно развъртане и спиране на въртеливото движение на шпиндела, което предпазва ръката от рязко натоварване. Също така те са добре пригодени за работа при по-ниско захранващо напрежение. При същия, вече описан тест, за работа с удължителен кабел с дължина 100 m, стойността на максималният въртящ момент е спаднала до 7%, докато при по-старите модели WR 22SA и WH 25 е отчетена стойност от 21%.

И двата модела имат пусков бутон от вида на WR 16SA, съчетаващ и функцията за избор на посоката на въртене.

Двата мощни ударни гайковерта на Hitachi са особено подходящи за работа при индустриални условия, изискващи висока мощност и дълготрайност на машините при продължително натоварване.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото