Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Прецизeн високочестотен сензор за външно осветление на Steinel

Steinel1

Steinel2

Две мнения няма, че немската компания Steinel е измежду тези, по които човек може да следи и да се информира за световните новости и постижения при разработването и производството на сензори за управление на осветителни тела за вътрешно и външно приложение. Така също и за новите осветителни тела с такива сензори. Достигайки връх в развитието на пасивните инфрачервени сензори за движение (PIR) със своя, сочен като „най-интелигентен модел“ sensIQ, (https://napravisam.net/?p=17075) Steinel се насочи към разработването на принципно нов вид сензори – високочестотните (HF). Те излъчват електромагнитни вълни с висока честота (5,8 GHz), улавят и анализират отразените от околните предмети сигнали. Тези сензори са изключително чувствителни – регистрират и най-малкото движение в обсега си на действие. Освен това те не се влияят от температурата на околната среда, нито от посоката на движение в охраняваната от тях територия. Накратко, в сравнение с пасивните инфрачервени сензори, високочестотните позволяват много по-точно настройване на чувствителността и зоната на обхват. Тяхно голямо предимство е и това, че могат да бъдат поставяни във вътрешността на осветителното тяло, вместо да стърчат отвън.

В зависимост от степента на развитие и усъвършенстване на този вид сензори, най-напред те овладяха управлението на вътрешното осветление. Междувременно започна и масовото навлизане на най-икономичните откъм разхода на електроенергия осветителни тела със светодиоди комбинирани, естествено, с високочестотни сензори HF. Следващата стъпка в развитието на HF сензорите бе създаването на модели, позволяващи да бъдат използвани и за управление на външно осветление. Тяхната повишена „интелигентност“ намери отражение и в наименованието им – iHF, което идва да подскаже, че към принципа на действие на сензора (HF) е добавено ново качество благодарение на иновативната система за анализ на приетите от сензора отразени сигнали. Резултатът бе забележимо по-висока „интелигентност“ във функционирането на осветителното тяло.

Steinel3

Steinel6

И така стигаме до днешния ден, и по-точно до последната новост в развитието на високочестотните сензори на Steinel за външно приложение – моделът iHF 3D. След като се запознахме с неговите технически характеристики и предимства, бихме разтълкували наименованието му така: „интелигентен“ високочестотен сензор с пространствено управление на чувствителността и диапазона на обхват. Именно това означава 3D – възможността обхватът на действие на сензора, да бъде настройван поотделно по три оси и така да бъде прецизно очертана зоната, която той да контролира. Пултът за управление на сензора е скрит под декоративния повдигащ се капак, който се вписва и допринася за неговия елегантен външен вид. От снимката се вижда, че сензорът има три копчета за настройване на обхвата. Други две служат за задаване на продължителността на светене и за определяне на прага на външна осветеност, при който сензорът да включва осветлението.

4

За да може чувствителността му да бъде регулирана по този начин, той има три приемни антени, насочени по посока на всяка от показаните на диаграмите оси. Освен това чувствителността му не зависи от посоката на движение спрямо него – радиална или тангенциална, на влезлия в обсега му човек. Резултатът от тези му способности е, че сензорът iHF 3D не би пропуснал каквото и било движение на човек в наблюдаваната от него зона, независимо от посоката на движение. Той има обсег на действие 160° в диапазона от 0,5 m до 8 m, който се настройва.

Сензорът анализира приетите отразени сигнали и така разпознава безпогрешно големината на движещото се в обсега му тяло и поради това не реагира на навлизането на дребни животни. Той включва осветлението само при появата на хора. Така не само се пести електроенергия, но и се ограничава смущаването на съня на обитателите на къщата поради по-рядкото включване на дворното осветление. Характерно за този сензор е и това, че почти не се влияе от промяната на външните температури. Той е нечувствителен и към излъчващи топлина неподвижни тела. Той не реагира и на движението на храсти и клони на дървета под напора на вятъра. Това се дължи на специален филтър, който елиминира реакцията на такъв вид движение. Той не реагира на вятър, дъжд или снеговалеж, не се повлиява от присъствието наблизо на насекоми. При високочестотните сензори, характерното за PIR сензорите „мъртво“ пространство под тях, не съществува.

Подобно на всеки сензор за движение, и при този времето за задържане на включеното осветление може да бъде настройвано в границите от 10 s до 15 min, както и да се задава нивото (прагът) на външна осветеност, при която сензорът да включва осветлението – от 2 lx до 2000 lx.

Едва ли е необходимо да припомняме, че сензорите и осветителните тела на Steinel се отличават не само с най-високи технически параметри, но и се произвеждат с качество, което им осигурява голяма експлоатационна дълготрайност. Това проличава и от гаранцията на производителя – 5 години.

Високочестотният сензор iHF 3D е най-доброто към момента решение за управление на външното осветление около сгради. Той се монтира на фасадата над пътеки и входни врати, при тераси, навеси и места за паркиране и други места, където е необходимо сигурно и икономично автоматично управлявано осветление.

Сензорът се предлага и във версията iHF 3D KNX, която е съвместима за работа с автоматизирани системи за осветлението на сгради, познати още като „умната къща“.

Сензорите iHF 3D, както и всички останали продукти на Steinel, се предлагат от фирма „Ташев-Галвинг“.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на фирмата.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото