В категории: 2015, Актуални статии, Брой 9-10/2015, Инструменти

Heller – свредлата с професионално качество

Heller1

Heller2

На тазгодишната есенна среща на „Ташев-Галвинг“ и партньори за пръв път взе участие немската фирма Heller Tools GmbH. Тя и нейните продукти бяха представени и демонстрирани от г-н Николай Лябах, търговски мениджър за Източна Европа. Фирмата е измежду най-скорошните партньори, подбрани и привлечени от „Ташев-Галвинг“. Към момента на нашия пазар се предлага широка гама от свредла. Това е така, защото марката Heller традиционно и най-тясно се свързва именно с този вид производство, ползващо се с признанието за най-високо световно качество. Поради това навсякъде по света Heller се възприема като производител на професионални инструменти, голяма част от които са уникални и с множество патентовани решения, притежаващи изключителни качества, производителност и висока износоустойчивост. Компанията е носител за 2014/2015 на знака „Иновативно чрез научни изследвания” (Innovativ durch Forschung), който се присъжда от авторитетния Съюз на фондациите за научни изследвания в Германия. По данни на организацията от общо 3,5 млн. предприятия в Германия под 1% са тези, които извършват научни изследвания за развитието на своите продукти.

3

Heller Tools е поредната немска фирма, чиято история води към корените на индустриализацията на Европа, а и на света като цяло. Тя е основана като индустриален производител на свредла през 1849 г. По времето, когато България още не е съществувала на Европейската карта, а Илия Гарашанин пише и завещава на поколения напред секретната външнополитическата доктрина („Начертание”, 1844 г.) за изграждането на Велика Сърбия за сметка на енергично вадене на камъни от темелите на бъдеща българска държава и за асимилация на българите – най-многобройното население на Балканския полуостров. По същото това време в немското градче Шмалкалда пуши комина на фабриката за производство на свредла. Още по-впечатляващо е, че тя не е изградена на гола поляна, защото старите хроники доказват, че още през 1583 г. ковачът Якоб Хеллер получава правото да произвежда свредла. В приказната история на Heller е записано също, че през 1928 г. фирмата става първият сериен производител на свредла с твърдосплавна пластина за пробиване на строителни материали. След Втората световна война фабриката е изравнена със земята. Започвайки от нулата, дейността на фирмата е възобновена през 1945 г., когато се премества от Съветската окупационна зона в намиращия се в зоната на Западните съюзници гр. Бремен.

През следващите години производството се премества в близкия град Динклаге, където и днес е седалището на фирмата. Собствеността й търпи няколко промени, като през 2003 г. става собственост на мощната американската компания ITW (Illinois Tool Works Inc.), като запазва своята самостоятелност и специализация. Бидейки в състава на американския концерн и с мощните инвестиции от негова страна, немската Heller не само рязко увеличава производството си, но и разработва редица нови видове свредла основно за пробиване на бетон, стоманобетон и камък. Нейните иновационни продукти печелят авторитетните международни отличия red dot design и iF за промишлен дизайн. Всичко това я утвърждава като водещ в света производител в своята област. През 2014 г. Heller Tools преминава към групата Serafin.

Освен в Динклаге, фирмата има завод и в Шанхай, като високият клас продукти се произвеждат изключително в Германия. Продуктите й се продават в над 50 държави. През 2014 г. реализира приходи от 24 млн. евро.

Дотук говорим за производството на свредла. Всъщност Heller Tools е също така признат производител на различни длета и шила за къртене на бетон, различни по вид боркорони, дискове за рязане на камък, триончета за прободни триони и др. Колкото до свердлата, извън кръга на специализираните за пробиване във всевъзможни строителни материали, Heller Tools произвежда на същото високо качествено ниво и свредла за метал, дърво, зенкери и други инструменти за работа с метали, дърво и други материали, включително широка гама предимно боркорони и дискове с диамантни зърна.

Като първо представяне в списанието на продуктите на Heller Tools, тук ще поставим началото с кратък преглед на основните видове свредла за пробиване в строителни материали и камък, утвърдили световната слава на марката Heller.

Отчитайки потребностите на пазара, Heller Tools произвежда три основни групи според качеството им – Good, Better и Best, съответно според производителността им – Basic, Professional и High Professional. Това позволява за всяка конкретна дейност, според вида на материала и режима на работа, клиентът да може да избере оптималния за себе си инструмент, включително и в ценово отношение.

Така например при свредлата за перфоратори с SDS захват разделението по нива на качество и производителност е следното:

» Basic – Prefix (с два режещи, по-точно разбиващи ръба).

» Professional – Bionic Pro, с два ръба със специално разработена и патентована форма, с два центриращи върха на твърдосплавната пластина.

» High Professional – свредлата Y-Cutter с четири режещи ръба и Trijet с три режещи ръба (Multi-Cutter), патентовано решение. Този вид свредла са особено подходящи за пробиване в стоманобетон. Свредлата Trijet се произвеждат с диаметри от 12 mm до 16 mm, а Y-Cutter – от 18 mm до 50 mm.

4

При свредлата за перфоратори със захват SDS MAX, логично групата Basic отсъства. За този вид мощни перфоратори Heller предлага:

» Professional – Speed2 MAX.

» High Professional – серията EnDuro Y-Cutter и EnDuro Trijet.

По принцип свредлата от серията EnDuro са най-подходящи за пробиване в стоманобетон.

По подобен начин Heller Tools позиционира и останалите видове свредла – за пробиване на строителни материали с ударна бормашина, за метали и дърво.

Освен тези, да ги наречем обичайни на външен вид и размери свредла, Heller Tools произвежда и редица по-екзотични инструменти за пробиване в бетон и други строителни материали, като свредла с дължина до 3 m, Duster Expert – свредла с отвори в главата и канали през тялото за директно засмукване на прахта още в самия отвор. Практично решение за професионалния майстор е наборът Ratio System, който позволява пробиване на отвори с диаметър от 12 до 160 mm при дълбочина до 1480 mm с всякакъв вид перфоратори, за което има подходящите адаптори.

5

Свредлата на Heller Tools носят различни знаци за сертифицирано качество, които имат следното значение:

» PGM – сертификат на независимата организация Prüfgemeinschaft Mauerbohrer, която се занимава с тестване на свредла за пробиване на строителни материали. Наличието на този сертификат удостоверява, че дадено свредло е произведено така, че и след продължителна работа диаметърът на пробития с него отвор ще съответства на маркирания върху него. Това е от голямо значение за здравината, товароносимостта на закрепванията с дюбели, поставени в пробит със свредлото отвор. При по-голям диаметър на отвора от предписания, дюбелът ще задържа недостатъчно добре и може да се изскубне при натоварване далеч по-малко от това, за което е предназначен. „Разбиването“ на отвора може да се дължи на биене на свредлото, на по-голяма твърдосплавна пластина, все дефекти, показващи по-ниското му качество. Поради това само сертифицираните с този знак свредла гарантират пробиването на отвор с необходимия диаметър и форма, които да осигуряват максимална товароносимост и сигурност на закрепванията с дюбели.

» Hand-Arm Vibration. Наличието на този знак означава, че свредлото е тествано и отговаря на директивата „EU 2002/44/ES“ за ограничаване на нивото на предаваните върху ръцете на работещия вибрации. Нискокачествените свредла също допринасят за увеличаване на нивото на тези вибрации с вредните за здравето последици. Heller е първата фирма, специализирана в производството на свредла, която ги подлага на тестване по този показател от независима организация.

» DuraTec – това е обозначение за производствена технология, която обхваща спояване на твърдосплавните пластини при нагряване на свредлото до 1100 °С, охлаждане до 1000 °С за втвърдяване на припоя и бързо охлаждане до 600 °С за термично закаляване на стоманата. Високотемпературното нагряване на свредлата причинява огъване в отделни участъци, което се коригира чрез натиск със сила от 6 до 16 тона. При тази операция по повърхността се образуват микропукнатини. Те биват премахнати чрез „обстрелване” с поток от стоманени сачми.

» Щемпелът на Heller за професионално качество (Quality for Professionals) гарантира, че продуктът е произведен с оглед най-висока сигурност по време на работа. При непрестанен контрол върху качеството даденият продукт е произведен от автоматизирани, компютърно управлявани машини от най-качествени и подходящи за целта материали – стомана и твърдосплавни пластини. Това гарантира високия технологичен стандарт и голяма експлоатационна дълготрайност на свредлото.

6

Heller Tools използва и специалната технология за термично закаляване (HST), която свежда до минимум риска от счупване на свредлото при огъване или при достигане на стоманена армировъчна пръчка. Това качество е особено ценно при дълги свредла, защото позволява тяхното огъване в доста широки граници, без това да причини счупване.

Поради ограниченото място ще споменем още само свредлото за безпрашно пробиване Duster Expert.

Това необичайно свредло е създадено за практически безпрашно пробиване в бетон. За разлика от масово разпространените системи, при които прахта се изсмуква, и то непълно, след изхвърлянето й от въртящото се свредло от отвора, Heller Tools има по-ефикасно решение – прахта се засмуква от дъното на отвора още в момента, когато бетонът се раздробява от главата на свредлото. За целта главата му има два отвора през които прахта се засмуква. След това тя се отвежда по надлъжни в свредлото канали до обхващащ го накрайник, към който се свързва маркучът на прахосмукачката. Това е едновременно икономически изгодно и ефикасно решение на проблема. Намалява се замърсяването на околното пространство, силно се ограничава количеството прах, което работещият и хората около него биха вдишали, отпада необходимостта от допълнително щателно почистване на отвора, задължителна операция, когато в него се поставя дюбел.

Важно е да се знае също, че способността на Duster Expert да засмуква прахта по никакъв начин не се отразява на неговата здравина, дълготрайност и производителност.

И накрая едно съвсем елементарно и евтино средство за засмукване на прахта, излизаща от отвора – адаптер, който се задържа към повърхността около отвора чрез вакуума, създаван от прахосмукачката. Вторият отвор служи за преминава на свредлото и евентуално за патронника на бормашината. Изпробвахме го в редакционната работилница – работи. Дори и върху стени с грапава повърхност.

7

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото